Presenteer alfabet. We hebben een A. Aanvallen. We hebben een B. Bestormen. We hebben een C. Capituleren. We hebben een D. Defensie. We hebben een E. Evacuatie. We hebben een F. Frontlinie. We hebben een G. Grenadiers. We hebben een H. Handgranaat. We hebben een I. Infanterie. We hebben een J. Jeep. We hebben een K. Kapitein. We hebben een L. Landmijn. We hebben een M. Marinier. We hebben een N. Napalm. We hebben een O. Officier. We hebben een P. Parachute. We hebben een Q. Quickstep. We hebben een R. Radarstation. We hebben een S. Strepen. We hebben een T. Tank. We hebben een U. Unit. We hebben een V. Vliegtuig. We hebben een W. Wapenkop. X Y Z.
Exercitie 2 - Dienstplicht (17-02-20121)
“Presenteer geweer!” Nou dat hadden ze nou net niet moeten vragen. Op een presenteerblaadje kunnen ze het krijgen. Met zijn kersverse groene legerkloffie aan rent hij het veld in. “Waar zijn ze, waar zijn ze. Ik schiet ze allemaal kapot!”
Een bijzondere tactiek heeft Berend gekozen. Gewoon er vol voor gaan. Zelfs de door de kekiwolgeverfde sergant die het zootje groentjes moet leiden, lees instrueren is even helemaal het paadje kwijt. ‘Dit is een heel gevaarlijk sujet’ schiet hem door het hoofd. Nee niet letterlijk. Figuurlijk. Bij wijze van spreken. Helaas doen ze daar in militaire dienst niet aan. Beter laten ze Berend gaan. Missie geslaagd. Mooi onder verplichte diensttijd uit. Met S5. So what. Berend ambieert sowieso geen overheidsbaan.
Exercitie 3 - Puzzelen (17-02-2021)
De tafel wordt vrij gemaakt. Ruimte is er nodig. Een grijze kartonnen onderplaat moet orde geven en dient tevens als vervoermiddel. De doos wordt tevoorschijn gehaald. De deksel nog eens goed bekeken. Prachtig tafereel. De plastic zak in de doos voorzichtig met een schaar open geknipt. De zak leeggeschud op de grijze plaat op tafel. Wat zijn het er veel. In een oogopslag zijn ze niet te tellen. Vijftienhonderd stukjes die op elkaar lijken. De eerste klus. Alle stukjes met afbeelding omhoog kantelen. Tussen de oogharen door zie ik vergelijkbare stukjes. Qua kleur. Ook vallen sommige stukjes op door hun markante afbeelding of vorm. Eerst de rand verzamelen. Dan de overgebleven stukjes sorteren op kleur. En dan begint de exercitie.
Exercitie 4 - Laatste minuut (17-02-2021)
De laatste minuut gaat in. Daar kan niet meer zoveel in gebeuren zou je denken. Maar schijn bedriegt. Het zijn de zenuwen die dan beginnen razen. In bedwang houden wordt dan een kunst. Een beroemd fenomeen. En warempel een kunstvorm in een platte sport. Voetbal. Zo plat als een duppie. Wie verzint het? Ik dus. Ik schrijf het immers op. Voor de eeuwigheid. Een minuut. Op links wordt de aanval ingezet. De laatste kans. Reservetijd is niet toegekend. Blessuretijd wordt het ook wel genoemd. De tegenstander die voor staat omarmt deze term. De aanvallende ploeg die achter staat doet er alles aan om blessures te voorkomen. Ze ontspringen de dans door vernuftige schijnbewegingen. Vooral voor de keeper. Schot. Doelpunt. Gelijkspel.
Exercitie 5 - Tennistic (18-02-2021)
Hij plukt aan zijn broek, strijkt hem glad. Trekt aan zijn shirt, stopt het kettinkje er terug onder. Wrijft over zijn wang en strijkt de haren achter zijn oor. Vervolgens knijpt hij nog zachtjes aan zijn neus en bukt zich ietwat voorover. Vier keer stuitert hij de bal tegen het gravel. Ondertussen kijkt hij door zijn oogharen waar de tegenstander positie neemt. Hij serveert naar buiten. Niet hard wel scherp en met heel veel topspin. De bal stuitert hard op en tolt daarna weg. De tegenstander staat te dicht bij de baseline en kan amper bij de bal komen. Het punt is al bijna gemaakt. Mocht het alsnog tot een ralley komen dan loopt de tegenstander vooral achter zichzelf aan.
Exercitie 6 - Daltons versus Lucky Luke (18-02-2021)
Daar staan ze tegen de muur. Ben de namen even kwijt. Maar eentje heet Joe. Joewieso. De kleren die ze dragen komen linea recta van Maja de Bij. Aan de voeten dragen de heren loden ballen aan een ketting. De bewegingsvrijheid is daarmee beperkt. Ze staan op volgorde van lengte. Joe staat voorop of achteraan. Het is maar hoe je het leest. Van links naar rechts of vice versa. Het verdict wordt niet uitgesproken. Niemand verstaat de ambtelijke taal dus waarom moeite doen. Een cowboy met zwarte hoed en een shagje in zijn mondhoek trekt zijn pistool. De vier mannen proberen zich nog te verstoppen achter elkaar. Zinloos. Hun schaduwen zijn veel te traag, de zon te heet. Meteen raak.
Exercitie 7 - Aan de lopende band (18-02-2021)
Ik sta aan de lopende band. Niet zittend dus zoals bij Mies B. Ik ben ook maar alleen. Waar de andere zeven zijn? Geen idee. De eerste dozen komen eraan. Mijn scherpe oog taxeert. Hoe groot zijn ze? Lijken ze op elkaar? Langzaam komen ze voorbij. Staat er ‘spoed’ op de sticker? Ik duw een aantal dozen door. Ze hebben een bestemming aan gene zijde. Sommige dozen die voorbij komen stapel ik op. De afmelders werken hard door. De band begint op stoom te komen. De dozen duwen elkaar door. Ik sjor de dozen van de band naar de juiste pallet. De band raakt langzaam voller en begint net niet te stroppen. Dozen staan nu drie hoog op band. Pauze.
Exercitie 8 - In vier dagen elf rondjes (19-02-2021)
Evert van B. trekt zijn schoenen aan. Hij heeft er zin in. Het is nog voeg. Om en nabij zes uur. Maar gelukkig is hij een ochtendmens en mag hij al vertrekken. Willem van O. Doet ook mee. Stiekem uiteraard. Niemand die het weten mag. Het is dag een en nog drie te gaan. De vrieskou snijdt bij Nijmegen en Franeker is nog ver. In vier dagen elf rondjes dat is een meesterklus. Nog nooit is deze wedstrijd gespeeld. Een unicum. Oefenen op Papendal of de Weissensee is geen optie. Dit is een wedstrijd voor diehards. Waaronder onze eigenste koning. Incognito. Alleen Max weet ervan. Nee, niet Verstappen. Een watje, doet alleen in motoren. Nee, dit is het echte werk.
Exercitie 9 - Mondkapje (19-02-2021)
Met de nodige strijdlust, probeert hij het mondkapje voor te doen. Van opgeven weet hij niet want hoe dan ook dat kloteding moet voor de mond. Gelukkig draagt het slachtoffer geen bril. Dan zouden de glazen voortdurend beslaan. En ja, hoe weet het slachtoffer dan waar die kan plassen. Ruiken lukt ook al niet. De scherpe neus zit immers ook verstopt achter het plexiglas. Plastic ja. Een stoffen masker was al helemaal gedoe. Voortdurend hapte het slachtoffer in zijn handen. Het gegrom is inmiddels gestopt. Van de avondklok hoeven ze zich gelukkig niets aan te trekken. De sanitaire stop kan eindelijk plaatsvinden. Met het mondkapje op sleept Fikkie als een stofzuiger over de grond. Bij de eerste boom meteen raak.
Exercitie 10 - Met tien vingers (21-02-2021)
Met tien vingers doe ik het dagelijks. Wie niet? Nou er zijn er genoeg die niet verder komen dan hun middelvinger. Die steken ze op tegen alles en iedereen. Staand, liggend, zittend het maakt niet uit. Zonder middelvinger zouden ze heel arm zijn. Bloot ook. Te kijk. Nog erger. Ze verstoppen zich achter een hele grote dikke middelvinger. Och arme.
Ik niet. Ik zet alle vingers in. Overal. Liggend, zittend, staand. Op ieder device en op ieders devies. Ik laat me graag raadgeven en inspireren door onmogelijke vragen. Die typ ik dan ongegeneerd op een blanco vel van Word. Antwoorden doe ik er ook bij. Een heerlijk spel met letters. Vraag en antwoord. Aan mezelf en aan anderen gericht uiteraard.