22-01-2009

Honingzoete doorstroming

Jubileum. In dienst van lijf en leden heb ik twintig jaar suikerziekte, oftewel diabetes 1. Dat betekent prikken en spuiten. Dit jubileum stemt mij droevig en blij. Droevig, omdat ik voor altijd opgesloten zit in een chronische ziekte die mij dwingt tot waakzaamheid en discipline. Blij, omdat wilskracht, medische vooruitgang en de steun van dierbaren, suikerziekte voor mij draaglijk houden.

Het heeft lang geduurd voordat ik mijn diabetes accepteerde. Diverse stadia in psyche en emotie moest ik eerst ervaren. Herkenning, boosheid, ontkenning, angst, aanvaarding, verdriet en uiteindelijk berusting. Maar wat houdt suikerziekte nu eigenlijk in? Hoe leg je diabetes uit aan anderen?

Ik sta in de brandende zon op een parkeerterrein geleund tegen een auto. Het is 35 graden. Mijn gedachten hangen in een vluchtweg. Ik ben de weg kwijt. Hoe kom ik terug op kantoor? Wezenloos staar ik voor me uit en voel de brandende zon priemen. Paniek stroomt in mijn hoofd. Ik heb suiker nodig. Langzaam verlies ik bewustzijn. Ik klamp vast aan vliedende gedachten. Angst stroomt in mijn lijf. Ik schrik. Een collega schudt verontrust aan mijn schouder. Hij heeft mij al een poos afwezig tegen een auto geleund zien staan. Ik heb een hypo.

Dagelijkse suikerrituelen

Bloedsuikercontrole
Gemiddeld doe ik 3 à 4 bloedsuikermetingen per dag, meestal voor het eten.
Alle testmaterialen die ik nodig heb voor de meting zitten in een suikeretui.
Het suikeretui bevat een bloedglucosemeter, een potje teststrips, een prikpen, lancetten voor de prikpen, een insulinepen en pennaalden voor de insulinepen.

Ik haal de bloedglucosemeter te voorschijn uit het suikeretui.
Ik steek een lancet in de prikpen en plaats een teststrip in de meter.
Ik prik in mijn vinger en laat een druppel bloed op de teststrip lopen.
Na 10 seconden heb ik de uitslag. Die is goed.
Ik gooi de teststrip en het lancet weg.
Ik berg de bloedglucosemeter en prikpen op in mijn suikeretui.

Normale bloedsuikerwaardes moeten liggen tussen de 4 en 10 mmol/l.
Als ik onder de 4 mmol zit heb ik een hypo (te weinig suiker in mijn bloed).
Dan neem ik suiker in de vorm van 4 dextrotabletten en een extra boterham.
Zit ik boven de 10 dan heb ik een hyper (te veel suiker in mijn bloed).
Ik heb dan zoete plas, honingzoete doorstroming oftewel diabetes mellitus.
Bij te hoge suikers spuit ik insuline.

Insuline-injecties
Drie maal daags voor de maaltijden spuit ik kortwerkende insuline.
Insuline zorgt ervoor dat de koolhydraten uit het bloed in de lichaamscellen worden opgenomen. Insuline heeft een portierfunctie. Het doet de deur open van de cellen voor de suiker.

Ik haal mijn insulinepen te voorschijn en vervang de pennaald.
De insuline injecteer ik boven mijn navel in de buik.
De pennaald is 0,25 bij 5 mm en doet geen zeer.
Ik gooi de oude pennaald weg en berg mijn insulinepen op.


De spuitplek wissel ik telkens af. Zo voorkom ik stolsels van bloedingen onder de huid, die er toe leiden dat de insuline slecht wordt opgenomen. Ik gebruik de ruimte ter grootte van een handbreedte rondom mijn navel.
Eenmaal daags voor het diner spuit ik langwerkende insuline. Die is nodig voor de nacht.
Hiervoor gebruik ik een andere insulinepen.
De langwerkende insuline spuit ik dagelijks afwisselend in mijn linker- en rechterbovenbeen.
Op even dagen rechts en op oneven dagen links.

Preventieve medicatie
Voor het diner neem ik drie pillen. Die zijn nodig om hart- en bloedvaten, cholesterol en schildklier in balans te houden. Preventieve medicatie om te voorkomen dat ik op de lange termijn complicaties van mijn diabetes krijg.
Het begin van complicaties is te zien aan het dichtslibben van kleine haarvaten in ogen en voeten. Vroeger werd men als gevolg van diabetes blind. Soms was het ook nodig om een voet te amputeren.
Tegenwoordig voorkomt een tijdig bezoek aan oogarts en podotherapeut deze rampspoed.
Diabetes wordt ook wel eens een sluipmoordenaar genoemd. Eén voor één vallen lichaamsfuncties ten prooi aan deze moordenaar. Met goede zorg en geluk pas op late leeftijd.
Voor het slapen gaan controleer ik altijd mijn bloedglucose zodat ik met een goed ingestelde bloedsuikerwaarde de nacht overbrug. Soms heb ik ’s nachts een hypo.

Het is 04:00 uur in de nacht. Ik ontwaak badend in zweet. Mijn lijf voelt koud en ik zweef ergens tussen hemel en aarde. Gelukzalige gevoelens en gedachten wisselen af met gevoelens van angst en beven. Waar ben ik, wie ben ik, hoe kom ik terug op aarde? Langzaam zak ik weg in luchtledigheid. In sneltreinvaart flitsen verwarrende gedachten en gevoelens door mijn klamme lijf. Een kneep in mijn arm en een bezorgde blik in de ogen van mijn vrouw brengen me heel langzaam terug op aarde. Ik heb een hypo. Ik ga naar beneden en neem 4 dextro en een boterham. In de ochtend ben ik brak.

Arts- en apotheekbezoek
Voor controle ga ik 3 tot 4x per jaar naar de internist en 1x per jaar naar de oogarts. Bloeddruk, HbA1c (geeft gemiddelde bloedsuikerwaardes weer over een periode van 6 tot 8 weken), cholesterol, eiwitten in de urine (om de nierfunctie te testen), netvliesafwijkingen aan het oog , alles wordt gemeten. Ik vergelijk het altijd met een kleine beurt van een auto. Alleen de olie wordt niet ververst.
Controle is nodig om mijn diabetes in goede banen te leiden en complicaties tijdig gewaar te worden.
Een week voor de controle bij de internist laat ik bloed prikken in het ziekenhuis.
Gemiddeld ga ik 10x per jaar naar de apotheek voor insuline, pillen en diabeteshulpmiddelen.

Diabetes mellitus is tijd- en psycherovend. Een chronische ziekte waarmee je oud kunt worden. Onder voorwaarde van een gedisciplineerd en regelmatig leven. Voor mij persoonlijk een hele opgave. Het strookt niet met mijn vrijgevochten karakter. Soms lever ik dan ook strijd met lijf en psyche. Ik vecht dan tegen windmolens, als een ware Don Quichotte, wetend dat ik de strijd verlies als ik geen offers breng. Deze offers breng ik uit liefde voor mezelf en dierbaren.
Heel af en toe tegen wil en dank.

Mien Suiker

Informatie over diabetes:
Diabetes Fonds > http://www.diabetesfonds.nl
Diabetes Vereniging Nederland > http://www.dvn.nl
Diabetes mellitus op wikipedia > http://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerziekte