05-09-2012

Heel Helmond Dicht

Persbericht
In mei 2011 verstuurde Stichting Beeld uit Helmond een persbericht rond met een oproep aan alle Helmonders om deel te nemen aan het project Heel Helmond Dicht.

Project
Het project startte in mei met een dichtwedstrijd met als thema "Verbondenheid".
Circa 150 gedichten werden door Helmonders ingezonden. Daarna was het aan de kunstenaars om een kunstwerk te fabriceren en in te zenden met hetzelfde thema.
Wat voor kunstwerk iemand maakte stond vrij, beelden, schilderijen, kleine tekeningen of grote foto´s. Zolang het maar door de deur paste. De sluitingsdatum voor inzending was 22 augustus 2012.

Verkiezing
Een jury van zeven bekende Helmonders (of gerelateerd aan Helmond) met kennis op het gebied van taal en kunst, heeft op 23 augustus de beste 10 gedichten en 10 kunstwerken geselecteerd. Judith Bach (Neerlandicus), Wim Daniëls (Stadsdichter), Jos van der Donk (docent ROC ter AA + kunstenaar), Hans van Gennep (eigenaar boekwinkel Ganzeveer), Ruud Hakvoort (directeur Bibliotheek Helmond), Majelle Janssen (Projectmedewerker Helmondse Week van de Amateurkunst 2012)), Jolande van Meer (a.i. directeur Gemeentemuseum Helmond).
Mijn gedicht "Wiebelende paardenstaart" behoorde tot één van de geselecteerde gedichten. Naast mijn winnend gedicht heb ik ook nog twee anderen gedichten ingezonden, "Onversneden Pokon" en "Marionettenspel".
Een selectie van 75 gedichten zijn terug te lezen op de website van Stichting Beeld.
Zie: http://www.stichtingbeeld.nl/gedichten/

Expositie
De geselecteerde gedichten en kunstwerken worden vanaf 14 september 2012 tentoongesteld in het kaarsenfabriekje in Helmond (achterkant Valentijn bloemsierkunst, Kanaaldijk N.W. 47).
Wethouder van Cultuur, Jan van den Heuvel opent de expositie om 16.00 uur met een klein boekwerk waarin alle winnende gedichten en kunstwerken komen te staan.

Stichting Beeld
Stichting Beeld is een Helmondse stichting die zich richt op kunst & educatie. Haar missie is het verbinden van kunst & educatie door middel van creatieve projecten. De Stichting doet dit voor doelgroepen binnen het Helmondse met als doelstelling een verbinding te creëren tussen de diverse doelgroepen waarin iedereen iets kan leren.
Stichting Beeld is een initiatief van Joyce Klumpers en Petra Hovestadt

Opening expositie te zien op YouTube: Heel Helmond Dicht opening (7:19)