28-02-2017

120 Woorden Februari 2017

120 Woorden (120W) is een website gerund door vrijwilligers waarop ik kleine stukjes van exact 120 woorden plaats. Meestal aan de hand van opgelegde themawoorden.
Motto 120 Woorden: Er wordt veel te veel geschreven en daardoor veel te weinig gelezen. Weg met de breedsprakigheid. 120 woorden is precies genoeg.


In de maling nemen (02-02-2017) (Themawoord: Maling)

Een bijzonder fenomeen, beter bekend als malingeren, men eert de maling. Het komt in alle vakgebieden voor. Zowel in geschiedenis als aardrijkskunde, in psychologie en filosofie, wiskunde en economie, architectuur en kunst. Goed te herkennen aan ingehouden dan wel uitbundige glimlachen. Van neusvleugel tot neusvleugel, van oor tot oor. Maar ook herkenbaar aan ongegeneerd schaterlachen of proesten.

Interessant zijn de verborgen malingen. De ogenschijnlijk verborgen glim- en schaterlachen. Meestal verstopt in huilbuien en tranendalen. Moeilijk te detecteren. Waak voor deze placeboplayers. Schijn bedriegt. Achter deze glim- en huilbuien gaan vaak bizarre drama’s schuil. Het ultieme voorbeeld is het schilderij ‘Zigeunerjongetje met traan’. Eenmaal in de ban laat het u niet meer los. Malingeren, prima. Maar hoedt u voor het zigeunerjongetje!


Dokter Rossi helpt zijn pa (02-02-2017) (Themawoord: Maling)

Dokter Ross Malinger, woonachtig in een prachtige buitenwijk van Beverly Hills, belt naar de radiopsychiater Johnny Denver. Deze voert sinds kort een praktijk in Seattle.

Met Johnny.
Hoi, Rossi hier. Ik heb een spoedgevalletje.
Een spoedgevalletje, midden in de nacht?
Ja, midden in de nacht.
Kon je niet slapen?
Nee, ik lig weer eens slapeloos te woelen.
Vertel.
Mijn vader zoekt een vriendin.
Oh?
Maar hij durft niemand te bellen.
Oh, dat lossen we eenvoudig op.
Hoe dan?
Ik breng hem in contact met Ryan.
Ryan? Mc Ryan?
Yep.
Dat vind ik tof.
Wanneer?
In de komende aflevering.
Wauw. Ik ga luisteren.
Heb je een telefoonnummer voor mij?
Jazeker, heb je een pen bij de hand?
Yep.
90210.
90210?
Yep.


Skivoorval (06-02-2017) (Themawoord: Ivoor)

In december is het erg knus in de bergen van het Alpengebied. Mits er voldoende sneeuw ligt. De opwarming van de aarde laat ook daar zijn sporen na. Sporen die niet te traceren zijn omdat ze eenvoudigweg niet te detecteren zijn. Er ligt immers geen sneeuw.

In februari is dat anders. De kans op sneeuwval is beduidend hoger. Aan de hand van het aantal skivoorvallen en gipsvluchten wordt doorgerekend hoe hard de aarde opwarmt in het Alpengebied. Zowel de af- als omzet wordt mede bepaald door de afname van Obstler en Kaiserschmarren en de gasvorming erna. Statistieken tonen aan dat in Oostenrijk het CO2-gehalte evenretig toeneemt. Heet dus. In Frankrijk en Zwitserland veel minder. Grotere pistes weliswaar, maar minder gezellig.


Komnivoor (06-02-2017) (Themawoord: Ivoor)

In de binnenlanden van Brazilië is ie onlangs ontdekt, de komnivoor. Een vreemd specimen. De onderzoekers zijn verbaasd dat Charly Darwin deze soort niet eerder heeft ontdekt. De komnivoor vertegenwoordigt zowel de herbi-, carni- als de omnivoor. Hij nuttigt zijn eten bij voorkeur uit een kom. Hij? Ja, hij. Een zij is nog niet gevonden.

Zij komt niet voor. Vooralsnog niet. Zij moet wel bestaan. Want zonder vrouwelijke komnivoor geen mannelijke komnivoor, aldus Pedro Aldoormaarachter. Ja, zo heet toevallig de leider van het onderzoeksteam. Naarstig is het team nog op zoek naar het vrouwtje.

Geen komkommer en kwel. Met het kommetje van de komnivoor proberen ze het vrouwtje te lokken. Succes verzekerd. Het is een kommetje naar de laatste komnivorenmode.


Kus van ivoor (06-02-2017) (Themawoord: Ivoor)

Het is heet op het strand. Nochtans is het hartje winter. Voor een blanke is het edoch heet. Voor de lokale bevolking niet. En toch. Ze krijgen het nu langzaam ook heet. Vooral onder de voeten.

Sommigen staan al uren te popelen om een vakje naar voren of opzij te mogen. Liefst een paar. Bij voorkeur diagonaal. Van de ene naar de andere rand. In dat geval zouden ze de speler het liefst willen kussen.

Een ivoren kus wordt het dan. Vanuit de loper of de toren, het paard met zijn rare sprongen of nee, het liefst vanuit de koningin. Wit noch zwart wordt in het spel gespaard. De dans rondom de koning komt tot een hoogtepunt. Via ingenieus pionnenspel.


Bivoorbeeldig (08-02-2017) (Themawoord: Ivoor)

Vandaag heb ik er een voor het eerst ontmoet. Een voorbeeldig bivoorbeeld. Ze bestaan dus echt. Ik doel hier dus op eigen ervaring. Ik geloof de pers namelijk niet meer. In ieder geval niet langer op hun woord. Ja, ik weet het. Het is eigenlijk best bederfelijk. Dat je media en journalistiek niet meer op hun woord kan vertrouwen.

Daarom ben ik blij met de ontmoeting van het voorbeeldige bivoorbeeld. Want onder ons gezegd, laten we eerlijk zijn, ieder mens van ons draagt meerdere kanten in zich. Net als het nieuws. Een vrouwelijke en een mannelijke. Waar val je dan uiteindelijk voor, bij de ander? Op welke zijde? Haar mannelijke of zijn vrouwelijke? Nooit over nagedacht. Toch eens even doen.


Strandjutten op Schiermonnikoog (09-02-2017) (Themawoord: Ivoor)

De buit vandaag is gigantisch en uitzonderlijk. Vooral bijzondere schelpen, noten en nog wat aanverwante zaken langs het strand van Schiermonnikoog. Fasten your seatbells, here we go.

Een slanke noordhoren, een otterschelp, een jeneverkruik, een barnsteen, een potvistand, een doubleur van een gedoornde hartschelp, een oorbeen van een zadelrob, een Japanse oester, een borstwervel van een rendier, een paardenoogboon, handjevol eieren van de gewone zeekat, een dode capreolus capreolus, een ivoornoot, een harnasmannetje en een fluwelen zwemkrab.

Gevonden langs de eblijn tussen paal 5 en 12. Ik ben er nog van ondersteboven. Vreemd voor een echte Schiermonnikoger. En nee, ik heet niet Shrek. Ik neem waar, schier met mijn monniksogen. Ik draag altijd strandsandalen. Want zee die moet je voelen.


Tien over de rooie met ballen van ivoor (11-02-2017) (Themawoord: Ivoor)

Het is druk in de kroeg en de mannen druipen een voor een binnen. In hun hand dragen ze een langwerpige tas van een meter. Ze begroeten elkaar droog. Met een klein knikje en een snelle hand. Hangen daarna hun jas op, trekken hun portemonnee en gooien een euro in hun spaarbakvak. Voor het jaarlijkse uitje. Daarna drinken ze een kopje koffie, thee is voor meiden.

Als iedereen binnen is en een kopje koffie heeft genuttigd kan het spel beginnen. De keus worden in elkaar geschroefd. De toppen blauw bepoeierd. Kalm, zeer kalm. Het is een beheerst gezelschap. De grote afdekplaat wordt van tafel gehaald. Een zee van blauw? Blauw? Waarom niet groen? Tien mannen gaan volledig over de rooie!


Gehoorbelasting (13-02-2017) (Themawoord: Belasting)

Ik weet niet hoeveel decibel er uit de vier boxen stroomt. Veel te veel. Mijn oordopjes werken niet meer, en ook de vorige week speciaal geïsoleerde wand biedt geen soelaas. Ik zal er aan moeten toegeven. Ik kan niet anders.

De gehoorbelasting schaadt iedere vorm van acceptatie en toch kan ik niets doen. Draaiden ze nu maar goede muziek. Dan had ik er misschien vrede mee. Maar nee, hardrock, metal, grunge, ze trekken het allemaal uit de kast.

Drie weken geleden heb ik kennisgemaakt met de nieuwe buren. Ze nodigden me uit voor een bakkie. Tof, dacht ik nog, totdat ik de vier grote boxen in de kamer zag. Nee!

Ik kan nog een ding uitproberen. Mahler 10, maximaal open!


Belastingbandje (14-02-2017) (Themawoord: Belasting)

Nee, geen fout muziekbandje dat goedkope of dure muziek maakt. Geen ‘kind of blue’. Niks jazzy en al helemaal geen rock and roll. Het betreft hier een fameuze banderol.

Geen idee dat ik deze vroeger al veelvuldig spaarde. Vol verlangen keek ik ze toentertijd uit de mond van alle opa’s en stoere vaders die ik onderweg tegenkwam in mijn tot dan nog korte leven.

Favoriet was de Hofnar, hoewel de Velasquez en de Romeo en Juliette ook niet mals waren. Zwaar verteerbaar wellicht voor de gebruiker, voor mij als verwoede spaarder een zege.

Gretig pelde ik de bandjes van de bruine jongens, van de kleine resterende stompjes en voegde ze snel in mijn sigarenbandjesalbum. Nooit geweten dat ik belastingbandjes spaarde.


Titelbelasting (15-02-2017) (Themawoord: Belasting)

Je zult er maar mee belast zijn. Koning, prins, hertog, markies, (burg)graaf, baron, ridder, minister, staatssecretaris, gouverneur, diplomaat (van oorsprong: aangeklede jas), nuntius, ambassadeur, gezant, militair attaché, doctor honoris causa, hoogleraar, ingenieur, doctor, doctorandus, meester, paus, kardinaal, (aarts)bisschop, predikant, (opper)rabbijn, imam, keizer, tsaar, president, generaal, kolonel of admiraal.

Of een ‘nummus’ zijn, anno 66 te Rome, met in goud geslagen tekst, ‘IMP NERO CAESAR AVG P M TR POT P P’, betekenend ‘IMPerator NERO CAESAR AVGustus, Pontifex Maximus, TRIbunicia POTestate, Pater Patriae’, oftewel bevelhebber Nero, caesar/keizer, de verhevene, hogepriester, volkstribuun, vader des vaderlands.
(Romeinse) God weet waar je dan aanbelandt? In een geldbuidel, op de toog, op straat?

Nee, dan liever nog heer of mevrouw (dames weten ook van wanten).


Belast met liefde (19-02-2017) (Themawoord: Belasting)

Een knuffel hier een knuffel daar. De kleine jongen werd overstelpt met liefde. Dat moest ook wel. Vroeg of laat moest hij die liefde teruggeven. Voor wat hoort wat.

Papa en mama hadden beiden liefde gemist. Behalve een bestaansrecht was hen niets meegegeven. Schade. Maar dan op zijn Duits.

Het lijfelijk contact had zich in het kleine manneke vastgezet. Al snel leerde hij de kunsten van het pleasen en het teasen. Hij maakte het iedereen naar de zin. Behalve zichzelf. Die was ie namelijk onderweg kwijtgeraakt. Volledig.

Wie was hij eigenlijk? Buiten een grote brok liefde. Iedereen klampte zich aan hem vast en de kleine man, hij kon alleen maar geven. Knuffels, kusjes, aandacht, humor, geilheid en plezier. Grote liefdesbelasting.


Xutopia (20-02-2017) (Themawoord: Yahtxee) (Het themawoord is foutief geschreven, is later aangepast door de redactie)

Ksutopia. Zo spreek je het uit. De iks in schrijftaal ziet er prachtig uit. Met armen en benen even ver gestrekt. In spreektaal wordt het een ander verhaal.

Bij een iks duikt na de ‘i’ een ‘s’ op. Ksu, ksi, kse, ksa, kso. Of een ‘z’. Kzu, kzi, kze, kza of kzo. En er zijn lezers die in gedachten, of fysiek struikelend, er automatisch nog een ‘i’ voor plaatsen. Om de mooie iks zogezegd meer recht te doen. Iksi, iksu, ikse, iksa, ikso. De ‘s’ wordt dan voor in de mond flink tegen de lippen geperst. De ‘z’ wat zachter midden op de tong.

Een uitzondering vormt het woord ‘yahtxee’. De ‘z’ verdwijnt. Een ‘k’ lijkt hem weg te jagen.


Chinese griepgolf (21-02-2017) (Themawoord: Yahtzee)

Oppassen geblazen. Er komt een nieuwe griepgolf. Een Chinees griepje. Aanvankelijk onschuldig maar uiteindelijk dodelijk. Heren doktoren uit het Nabije Westen hebben de griep inmiddels in kaart gebracht.

Preventieve behandelwijze. Men neme in huis. Een flinke spuit. Nee, geen elf. Maatje tien volstaat. Voldoende sinaasappelsap. Van vers uitgeperste sinaasappels. Ja, het blijft een wondermiddel. De sinaasappels moeten uit Spanje komen, anders werkt het niet. Verder nodig. Dobbelstenen. Zwarte met witte cijfers. Heel belangrijk.

De griep begint met verkoudheid. Daar schuilt de onschuld. Maar let op, het geluid dat de neus produceert is vreemd. Geen ‘hatsjie’, maar ‘yahtzee’. Zodra u dit merkt onmiddellijk naar de huisarts. Sap innemen, dobbelstenen en spuit meenemen. De huisarts verwijst verder. Strikt geheim. Alles komt goed.


Op weg naar Yahtzee (21-02-2017) (Themawoord: Yahtzee)

Pipi, Anika en Tom zitten op het grote balkon van Villa Kakelbont. Ze vervelen zich te pletter. Het is nog vroeg in de ochtend en erg warm. De zomervakantie is vijf weken op dreef en het olijke drietal heeft al ieder vermaak uitgeprobeerd.

‘Laten we naar de Yahtzee varen!’, roept Pipi plots luid.
‘Jat zee?’, antwoordt Anika, ‘wat is dat voor gekke naam?’
‘Ja’, vult Tom aan, ‘en welke zee is dan gejat?’

‘Het is Yahtzee met een Griekse Y en een h. Een klein eilandje in de Middellandse Zee. Vlakbij Cyprus. Een uitvalsbasis voor piraten. Mijn papa zegt dat het er keileuk is. Zijn we weg?

‘Ja, maar hoe dan?’ roepen Tom en Anika in koor.
‘Met onze benen-vlieg-en-vaar-mobiel!’


Spelgenot (21-02-2017) (Themawoord: Yahtzee)

Ik zet alle stukken op tafel. De dam positioneer ik tactisch tussen de witte dame en de zwarte heer. Kunnen ze elkaar voorlopig niet lastig vallen. Ik zit alleen in mijn maag met de vlag. Vlak bij het water neerzetten is niet echt handig. Dan kan ik er straks niet meer door. Misschien in de buurt van de Kalverstraat? Of nee. Lange Poten, natuurlijk, daar zet ik hem neer. Die vinden ze nooit meer. Drie sjoelstenen houd ik even achter de hand. Twee dartpijlen leg ik alvast strijdklaar neer. Niet te dicht bij het pingpongballetje. Dat bijt elkaar. Zal ik nu al de joker inzetten? Goede vraag. Ik vraag het aan de dobbelstenen. Ze gooien zichzelf in de lucht. Yahtzee!


Yahtsie (22-02-2017) (Themawoord: Yahtzee)

Best wel grappig dat een spelletje dobbelen spontaan ontstaat ergens op een bootje op een meertje in Canada. Origineel om het dan ook nog eens ‘Yacht game’ te noemen. De bedenkers dachten echter later, nee, dat bekt niet goed. We noemen het ‘Yahtzee’. Nou, dat leidde aanvankelijk tot grote hoofdbrekens. Totdat niemand meer beter wist.

Tijdens skivakanties, campingbezoek, familieavondjes, zelfs in kroegen, vond dit olijke spel in de jaren tachtig gretig aftrek. Wereldwijd. Voor de Canadezen een goudmijn. ‘Nog een spelletje’, in alle talen, werd een veelgehoorde zin. Verslavend was dit spel dan ook. Zelfs in miniatuur reisverpakking goed te spelen tijdens lange treinreizen. Naar Groningen bijvoorbeeld. Alleen die uitspraak. Die kwam nooit meer goed in Nederland. Het is Yahtsie!


Volle hut (24-02-2017) (Themawoord: Yahtzee)

Ik ga altijd voor een volle hut. Ik ben een gezelschapsdier. Tussen de mensen kom ik goed tot leven. Met dieren heb ik dat minder. Hoewel? Onlangs heb ik nog met koeien geknuffeld. Tijdens onze familiedag. Geweldig. Echt aan te raden. Je wordt er rustig van en het werkt stimulerend op de spijsvertering.

Na een flink familieontbijt kom je na het koeien knuffelen tot een weldadige ontlasting. Werkelijkwaar, het kost geen enkele moeite, het floept er zo uit. De koe staat uiteraard model. Die doet het stoïcijns voor. Je kent dat wel. Staart omhoog en poepen maar. Onderwijl draait ie zijn nek en kijkt je droogkloterig aan.

Of ik nog een spelletje Yahtzee meedoe? Jazeker. Ik ga voor volle hut.