06-04-2011

K/G/Q(h)ad(d)(h)a(f)fi

What’s in a name? Dat vroeg Shakespeare zich al af ten tijde van Romeo en Julia. That which we call a rose by any other name would smell as sweet. Denk daar maar eens over na? Daar breekt een filosoof zijn hoofd over. Zo ook bij de naam 'K/G/Q(h)ad(d)(h)a(f)fi'. Volgens Shakespeare zijn het zomaar wat letters op een rij. Inwisselbaar dus. Maar klopt dat wel? Laat ik de betekenis van de naam van deze man, die begin 2011, de wereld in de ban houdt en verwart, eens nader verkennen.

What’s in a name? Een rondje langs de Westerse media zet veel vraagtekens bij de juiste spelling van 'K/G/Q(h)ad(d)(h)a(f)fi'. Onderstaande opsomming is veelzeggend. Alle varianten verzameld door het Algemeen Nederlands Persbureau. De spellingswijze is niet eenduidig. Niet zo vreemd eigenlijk, want dat geldt ook voor de drager van de naam.

Gadaffi ------- Telegraaf, Nederlands Dagblad
Gaddafi ------ Reuters, NRC
Gadhafi ------ Huffington Post, CNN
Ghadaffi ----- Spits
Kadafi -------- Trouw
Kaddafi ------ ANP
Kadhafi ------ NOS, Volkskrant
Khadafi ------ AFP, Le Monde
Khaddafi ----- AP, Parool
Khadhaffi ---- Algemeen Dagblad
Qadhafi ------ Wikipedia (NL)
Qadaffi ------- ABC News
Qaddafi ------ NY Times

In alle verbastering is wel een grote gemene deler te herkennen. Alle uitgangen eindigen op 'fi'. Daar moet een verklaring achter zitten. De persoon in kwestie is ongeaard. Ook zit er bij hem een draadje los. Hij is het centrum van een compleet netwerk. Hij is de personificatie van een WIFI !!!. Achter zijn dekmantel schuilt een nerd.

Hoe kan de media zo verdwalen in letters? De man ondertekent zijn brieven altijd met 'Moammar El-Gadhafi'. Zo moeilijk is dat toch niet. Of doen de media slecht hun huiswerk? Willen ze wellicht het beest niet bij de juiste naam noemen? Een creatieve geest kan behoorlijk voor vertwijfeling zorgen. Wat te denken van 'Qadaffy Duck'? En naast 'WIFI' hebben we natuurlijk ook nog 'Waffie'. Gooien we het op de klank dan ligt 'Kwaadaffie' voor de hand of sterker nog 'Gaataffie'.

Op taalgebied levert de Arabische achternaam nogal wat varianten. Wiskundig gezien kan het nog veel erger. Zeker als we een berekening loslaten op de combinatie voornaam, achternaam en tussenvoegsel. Dan zijn er maar liefst 4608 combinaties mogelijk. Dat brengt me tot een voorzichtige conclusie. Deze man is zowel taalkundig als wiskundig moeilijk voor één gat te vangen. Dat belooft.

Mien Schudspier



Bron: Margreeth Fernhout / 21-02-2011 / http://twitpic.com/42d57p