31-03-2017

120 Woorden Maart 2017

120 Woorden (120W) is een website gerund door vrijwilligers waarop ik kleine stukjes van exact 120 woorden plaats. Meestal aan de hand van opgelegde themawoorden.
Motto 120 Woorden: Er wordt veel te veel geschreven en daardoor veel te weinig gelezen. Weg met de breedsprakigheid. 120 woorden is precies genoeg.


Herautimatiseren (02-03-2017) (Themawoord: Heraut)

Hij had een fors postuur en was in zijn daden nogal dwingend, majoor Sjees. Sinds een kwart eeuw zat hij al op de koets. Een familietraditie. Heel de familie Sjees was koetsier.

Een toepasselijke naam had de familie ook. De familie Sjees die de sjees van Prins Carnaval door d’n opstoet trekt, zes paardjes aangelijnd. Paardjes? Zeg maar Belse knollen. In Heële om precies te zijn.

Gelukkig waren ze geen van allen ooit gesjeesd. Altijd keurig op tijd en in vol ornaat. Zodat de Prins achter op de kar kon gloren. Maar Sjees vond het wel welletjes. Tijd om te herautimatiseren was het. Niet meer van die stijve pakken. Inzet van robotpaarden, console op de bok. Voor de geit ermee!


Kosjherautomatiek (02-03-2017) (Themawoord: Heraut)

De Rotterdammers hebben weer een nieuwe kroeg ontdekt in Antwerpen. Dit keer niet bij de haven maar vlakbij het station.

Een geruchtmakende kroeg. Niet zo erg als de Rode Leeuw. Dat gelukkig niet. En ook niet zo mooi als het Elfde gebod, waar ik onlangs nog op de muur van het toilet las: Gij zult niet tegen de kathedraal pissen. Nou, zeg dat maar eens tegen een bus vol met vrijgezellenfeestjevierders van het mannelijk geslacht uit hartje Rotterdam, met veel te kleine blaas.

De nieuwe kroeg ligt achter het station midden in de Jodenbuurt. Mag dat dan? Jazeker. Ook zij evolueren. Sterker nog, er is zelfs een kosjherautomatiek naast de kroeg geopend. Met frikadellen gefrituurd in Diamant, niet in Ossewit.


Herauten (03-03-2017) (Themawoord: Heraut)

Trek ten strijde tegen taalverloedering. Herauten gezocht die de wapens willen heffen tegen allen die het woord verkeerd bezigen.

Om te beginnen met het woord herauten. Geen zelfstandig naamwoord noch een persoonsvorm in meervoud. Nee, een heel oud talig werkwoord dat heden ten dage gespeld zou worden als herouten.

Juist ja, het opnieuw outen oftewel auten. Want we doen het veel te weinig. Lieve woordbroeders, wapen u tegen de verloedering van oude en nieuwe taal. Heraut het woord herout. Koester het en trek ermee ten strijde.

Trek rok en tabberd aan, de laatste liefst boven en neem uw zwaard. Vul het met inkt. Bloedinkt doordrenkt met letters in de juiste volgorde en waak over de taal. Bescherm, heraut het woord!


Vliegende koeien en kokosnootgekletter (04-03-2017) (Themawoord: Heraut)

Mijn boa, wat heb ik nu aan mijn sok hangen? Engelse humor. Vliegende koeien en kokosnootgekletter. Ziet u het voor zich lieve lezer? Herinnert of heraut u het zich nog?

Ik wel. Op mijn buik liggend voor de televisie. Waarom? Omdat ons studentenhuis te klein was voor de woonkamer. Banken en stoelen schaars en ik niet op kon tegen de kameroudste.

Ook al was hij geen heraut hij boezemde desondanks gezag in. Met zijn dikke buik stond deze oudste overigens nooit in zijn hemd. Want dat had ie niet. Hij kon net als wij onze kont amper krabben.

Maar ik zie John nog gaan, als ik mijn ogen dichtknijp. Mijn boa heraut. John Cleese met geheven hoofd. Klak, klak.


Stratego 2.0 (04-03-2017) (Themawoord: Heraut)

Sinds mijn kindheid, niet te verwarren met kindsheid, vraag ik me al af hoe de strategostukken er vanonder uitzien. Wat deze herauten dragen? Uniform, rok, tabberd? Waarschijnlijk zal ik er nooit achter komen. Misschien een idee om een versie uit te brengen met alleen de schoenen en onderlijven. Gat in de markt.

Ik heb me daarnaast ook altijd afgevraagd wat die kolonel nu precies op zijn hoofd draagt. Een van de sleutelfiguren in het spel. Hij, zij bestond in die tijd nog niet, is te vergelijken met de toren in het schaakspel. Als die valt heb je een belangrijk stuk binnen.

Ik houd het vooralsnog op een omgevouwen kaascroissant. Geen gezicht. Trots kijken de stukken dan weer wel. Vanwege de oorlog?


Heraut bij nacht (05-03-2017) (Themawoord: Heraut)

‘Er staat een paard in de gang.’ Droom ik dit? Nee. Het klinkt nochtans luid door mijn slaapkamer. Door het raam, om precies te zijn. Het komt dus van buiten. Hoe laat is het? Drie uur in de nacht.

‘Bij buurman Jansen.’ Nou, dat is niet mijn buurman. Welke idioot haalt het in zijn hoofd om midden in de nacht zo luid te zingen? Ik spring uit bed en steek mijn hoofd uit het raam.

Op een krakkemikkige fiets zie ik een raar figuur in rode tabberd over straat fietsen. Nou ja, fietsen? Het is eerder zwabberen op twee wielen. Hij valt nog net niet om. Hoewel? Daar gaat ie. Op zijn buik. Kruis op de rug. Heraut bij nacht.


Purine, suiker en fosfaat (06-03-2017) (Themawoord: Nucleotide)

Mijn lijf staat in een stand van grote alertheid. Hoe dat zo komt? Ik ben nog geen kwartier geleden overgeleverd geweest aan een overdosis niet spontane reacties. De reacties zijn geforceerd, uitgelokt en bekokstoofd.

Het begon vanochtend allemaal met een slokje cola. Coca, de enige echte. Ik ga immers voor kwaliteit. Rechtstreeks uit de koelkast, fles open, hopla, slokje in de mond. Mijn tong en gehemelte trokken gelijktijdig samen (geforceerd), daarna volgde een prettige smaaksensatie (uitgelokt) om te eindigen in een onweerstaanbare drang naar nog een slok (bekokstoofd).

Ik weet genoeg. Dit is een eerste aanzet tot verslaving. Purine, suiker en fosfaat leveren oorlog in mijn lijf. Maar ik laat me niet kennen door signaaltransductie. Amme nucleotide nooit nie. Amen.


MacTheoNUCLeoTide (07-03-2017) (Themawoord: Nucleotide)

Een naam geven aan de fysieke drager van deze bijzondere gebeurtenis is eigenlijk nog wel de grootste opgave. Een droom komt uit voor beide broertjes Jansen. Mogelijk gemaakt door hun messias en rijkeluisvriend Willibrord van Opsteegh.

Hijzelf wil niet mee, last van ruimte- en engtevrees. Aan Theo en Leo heeft hij de megadure toegangskaarten à 750.000 euro geschonken, in ruil voor exclusiviteit dat alleen hij, Willibrord van Opsteegh, de liveopnamen van de vlucht mag plaatsen op Facebook en Instagram.

Het aftellen kan beginnen. De naam op het ruimteveer is alomvattend, MacTheoNUCLeoTide. Zonen Theo en Leo van Sjraar Jansen zijn uitgerust met een speciale NUC (achtste generatie). Ze varen op de getijden tussen zon en maan. Hun droomreis gaat van start.


Biowerkplek (08-03-2017) (Themawoord: Nucleotide)

Ik werk in de bioindustrie. Een bijzondere branche. Er gaat veel geld in om en dat trekt veel volk van divers pluimage.
Het bedrijf waarvoor ik werk faciliteert in prachtige biowerkplekken. Die van mij is extra gewild. Alle bazen azen erop.

Cecile Cytosine, Juan Guanine, Thijs Thymine en Adje Adenine voorop. Ik heb zelfs vernomen dat ze in tweetallen samenspannen. Adje met Thijs en Cecile met Juan. Alle middelen wenden zij aan bij het azen.

Beide koppeltjes maken gebruik van dezelfde suikeroom, Desmond Desoxyribose. Een extra troef vinden ze in Fidel Fosfaat, expert in het gooien met stront. Ik vrees dat mijn leven niet meer zeker is in ‘my room with a view’. Tijd om firma Nucleotide vaarwel te zeggen.


Hokjesfobie (09-03-2017)

Daar zit ik dan. Opgesloten in het vierkant. Vierkant opgesloten. Ik tel de woorden af. Want in dit hok tellen woorden als seconden. Een gedicht lang mag ik er niet meer uit. Maar de juiste woorden vind ik niet. Het vierkant is niet evenzijdig. Rechthoekig denken, denk ik dan. Rechtlijnig hoeft niet. Dat spreekt en telt vanzelf.

Hoe kom ik hier in hemelsnaam uit? Uit dit witte hok dat zich langzaam vult met woorden. Alsof een plafond heel langzaam omlaag zakt. Het slaat nu ook al op mijn adem. Er valt niet veel lucht meer te slikken. Ik ga maar op mijn rug liggen. Dat scheelt ruimte. Het liefst zak ik door de bodem. De bodem van een beklemmend gedicht.


Kuifje en de ontspoorde nucleotiden van Professor Zonnebloem (09-03-2017) (Themawoord: Nucleotide) (Verkozen tot Weekwinnaar 10 van 2017)

Professor Zonnebloem staat te popelen van ongeduld. Hij kijkt mee over de schouder van de tekenaar en ziet zichzelf verschijnselen.

Eureka. Dit wordt zijn favoriete stripverhaal uit de serie Kuifje. Hierin speelt hij en hij alleen de hoofdrol. Geen concurrentie van Bobby of Captain Haddock. Geen Jansen en Janssen in de buurt. Geen Bianca Castafiore die alles in duigen zingt. Nee, dit is zijn kans om te schitteren.

Aan de schrijver mocht hij ook zijn voorkeur doorgeven. Hoe lief? Allemaal ter ere van zijn 50e verjaardag. Zonnebloem ziet Abraham in vol ornaat. Nu pas? Is die Zonnebloem dan niet veel ouder? Nee, zijn uitspanning van nucleotiden is ooit ontspoord. Daar is ie nooit meer overheen gekomen. Arme Zonnebloem. Verdiende hoofdrol.


Slecht nieuws uit Athene (09-03-2017) (Themawoord: Heraut)

‘Spanning in Athene neemt toe’, zo kopt dagblad Athinapoli in vette kapitalen, met als ondertitel, ‘Kariatidentribune Erechtheion staat op instorten’. Paniek in de tent, van Stádio Panathinaikos tot aan Platía Syntágmatos. De kariatiden van het Erechtheion, de op een na beroemdste tempel op de Akropolis, op instorten? Dat kan niet waar zijn.

Ik vreet de letters van het krantenartikel op. De oorzaak is inmiddels bekend. Een klein kevertje. Het is niet het eerste klassieke gebouw in Athene dat eraan moet geloven. De nucleotidekever is verzot op oud gesteente en breidt zijn territorium steeds verder uit. Er is nog geen bestrijdingsmiddel gevonden.

Griekse archeologen vrezen het ergste. Naar het schijnt is de kever losgelaten door een vreemde clown van onbekende afkomst.


Nucleotiden oorlog (09-03-2017) (Themawoord: Nucleotide)

Mijn opa dementeert. Niet veel, maar net genoeg om in bizarre situaties en conversaties te geraken. Enerzijds droevig, anderzijds komisch. Of een mengvorm. Dat zijn in het algemeen de mooiste momenten.

Opa komt uit Drenthe. Ik weet nooit of ik dit de Achterhoek mag noemen en al helemaal niet of hij dan ook een tukker is, maar dat terzijde.

‘Kiek mien jong (ja, ja, opa spreekt Drents). Ik heb dun oorlog mitgemacht. Doe weetst nie hoe bang wai woaren. Veur de nucleotiden oorlog.’

‘Opa, opa, nucleatiden oorlog, wat is dat?’

‘Kiek mien jong. Wai haaijen skik, eh skrik, veur de nucleatiden. Des zo gevaorlijk. Straling en zo.’

‘Nucleaire oorlog bedoel je opa, daarvoor moet je zeker schrik hebben.’

‘Nucleatiden oorlog!’


Knabbelconcert (09-03-2017) (Themawoord: Nucleotide)

Ik heb zo’n gruwelijke hekel aan deftige mensen die naar een klassiek concert gaan, van doe eens iets geks, Perosi, om vervolgens midden op de trap te gaan lopen, om daarna uitgebreid het toegangskaartje vlak voor mijn neus te controleren, nee, eerst op te duikelen uit hun Sjaneltas, en dan zes keer checken, nadat ze hun armzalig Armani kokerbrilletje hebben opgezet, of ze voor de goede rij staan.

Nooit. Sterker nog, meestal is het ook de verkeerde loge. En ja, soms zie ik ze dan ook nog een etage lager zoeken. Gruwelijk. En ze zijn altijd te laat. Trekken dan een zakje pinda’s open. Echt. Nou dan krijg ik het op mijn nucleotiden hoor. Dan is de concertzaal te klein.


Broodje Warme Oorlog (10-03-2017) (Themawoord: Nucleotide)

Een warme oorlog waait via de toendra richting Europees achterland. Bondgenoten verzamelen zich aan de grens. Na het jaren opsparen van kruimelpercentages van bruto nationale producten, is het dan zover. Niet langer gesteund door het blonde Amerika hebben alle bondgenoten diep in hun buidel getast en de Europese bank gekraakt.

In het Europese leger onder aanvoering van Albanees Fried Skiet zijn de krachten van heel Europa goed gebundeld. Spannend is de intocht richting Russische border. De aftocht van Russische troepen aan gene zijde zal bejubeld worden. Ongetwijfeld. De Russen weten niet wat hen gaat overkomen.

Het nieuwste, meest geavanceerde oorlogswapen ooit, de befaamde nucleotidemissile, beschikt over ongekende slagkracht en precisie en is niet te spotten op de radar. Viva Europa.


Nucleotiden gebundeld (11-03-2017) (Themawoord: Nucleotide)

Purine, suiker en fosfaat leveren oorlog in mijn lijf. Het aftellen kan beginnen. Ik werk in de bio-industrie. Er gaat veel geld in om en dat trekt veel volk van divers pluimage.

Professor Zonnebloem staat te popelen van ongeduld. De kariatiden van het Erechtheion staan op instorten. De nucleotidekever is verzot op oud gesteente.

Mijn opa dementeert. ‘Kiek mien jong. Doe weetst nie hoe bang wai woaren. Veur de nucleotiden oorlog.’ Ik heb zo’n gruwelijke hekel aan deftige mensen die naar een klassiek concert gaan en dan een zakje pinda’s opentrekken. Dan krijg ik het op mijn nucleotiden.

Onder aanvoering van Albanees Fried Skiet zijn de krachten van Europa goed gebundeld. Met het meest geavanceerde oorlogswapen ooit, de befaamde nucleotidemissile.


Geen vissie (13-03-2017)

Zo op verheugd, het einde van de week, de vrijdagmiddag, altijd feest. Alleen al het vooruitzicht brengt het water in de mond. Zout water. Zout speeksel, gedachten aan zee.

Ik zie mezelf door de week langs het strand wandelen, turend door mijn verrekijker. Komen ze al terug? Van zee? De haringvissers? Met visboten vol sappig haringvlees?

Hola, zie ik nu een gele zuidwester? Ginds aan de horizon? Met onder zich een boot? Ja, de haringboot. Ik stel mijn verrekijker nog eens ver en vet scherp. Ja, daar komt de ‘Haringvliet’.

Even klokken. Over pakweg een half uurtje loopt ie binnen. Met mijn vrijdagmaal. Dat wordt smullen. Maar… draagt ie nu een piratenvlag, met zwarte vis? Shit, geen vissie vandaag. Jammer.


Geen doel (13-03-2017)

Daar stonden de zesentwintig mannen treurig, op het grote veld met lege tribunes. Vijftien troffen geen enkele schuld. Maar die elf, allen hetzelfde gekleurd, die hadden het feestje twee weken geleden aardig verstierd.

Een club van hoge heren moest eraan te pas komen. Ze spraken allemaal recht en krom. Met krom recht kom je geen stap verder. Recht wikken en wegen heeft dan ook geen enkele zin. Het is zinloos.

Camera’s langs het veld en in de lucht. Het helpt voor geen meter, zodra het volk zich roert. Met stokbrood werd gegooid, te wijten aan keihard spel. Brood en spelen. Hoe bederfelijk.

De straf is zwaar. Probeer maar eens te voetballen zonder doelen. Dan rest doelloos alle ballen hoog houden!


Geen zin (14-03-2017)

Bedlederig. Mistweer. Regenlach. Biljettenzoektocht. Keuzestress. Twijfelachtig. Plichtsbesef. Recalcitrantendrang. Plashokbezoek. Megaboodschappen. Reclamepolitiek. Haringaanbieders. Kleinevismalloten. Sjaalverkopers. Televisiespotjes. Beeldvervuiling. Debattentaart. Premieroorlogvoering. Pluchebemonstering. Aftelgedrag. Zenuwleed. Botsingattitude. Gezichtindejuisteplooiboetseerkunst. Valseschminkvisagie. Pechtoldoptimisme. Verrutting. Wilderswaanzin. Klavierendelen. Roemerregulering. Bumannenpap.

Buitenstaan. Insluiten. Gezinscopulatie. Islamwurm. Zetelzucht. Flankgedrag. Woordendadengemeenschap. Voetbalschoenenlakproefoorlog. Broodspelendiarree. Consumptiemaatschappijtekort. Opiniepijnbankmissverkiezing. Hondttraumateam. Rooierakkerhaaruitval. Oranjepruikenbal. Paarstoupettencoupe. Groenpermanentenkrulspeldtechniek. Blauwepakkenterreur. Stropdaslyriek. Dramapoëzie. Windmolenpaniek. Zonne-energiebederf. Gasbelbubbelexplosies. Stutstuntelstopverfnegotie. Zorgontkenning. Gedoogtrucjes. Kippenhaantjesgepik. Omgangsgedrag. Dienstplichtmaatschappijkledij. Dijenkletsershumor. Pestpolarisatie.

Durfiknognaarbuitenmetmijnstembiljetwanthetisnietechtgoedweerenikbenhaasttelaatsmoes. Zalikmijnhoofdnietstotenaanpolitiekereclamebordenbijmijnstemhokingangangst. Ponyparkslagharenkoorts. Ikblijfnogeveninmijnbedonderdedekenswantikhebgeendekbedlaatstaanovertrekmetmijnhoofdonderdegestevenlakenswantdatdedenmijnoudersookinverkiezingstijdtijdenallergie. Metdestoknietuitdedeurteslaanomdathetinwenenbeterwonenisfobie. Debrugstaatopenofalsjijdenktjuistvannietdichttactiek. Langwoordenproblematiek. Hooggeletterdbrievenmalversatie. Drogedrugdispositie. Weedwaanzinwaanbeeldoperaties. Lekkerbekjeslachjes. Zalmsnipruggegraatfilering. Duizendeurodroefbiljet. Hardepegelverlies. Zandzakdijkdichting. Biggenstapeling. Breekpuntonderhandeling. Nordicwalkingmigratie. Trumpfanfaremarionettenspel. Xexitxantippehealing. Frivolisatiedessertatie. Onttrotsen. Basisbeursblessurebehandeling. Filefilantropie. Regioinburgeringsbeleid. Limbobrabospeelveld. Brainporkmissies. Grotevijfrednederlandhandelsovereenkomst. Zaaddonorirrigatie. Zureregenfantasie.

Ikbeneruitstemgedrag. Ikmaakzegekbijdekoffieautomaatneptalk. Wiebelstoeluitslagmanie. Nachtkoffiegeleuter. Ikblijfoptotdeuitslagdrang. Waaromligtdebankzohardenstaatdetelevisieaanonderzoeksresultaten. Niponippelstatements. Borsthaarkriebels. Schuurschurisme. Ophetpuntjevanjestoeljeuk. Watduurtdieverkiezingsuitslaglangpudding. Hetisbijnazovermoment. Woorduitslag. Hetweloverwogenzegiknietdebat. Journalistenpeurentrekensjortechniek. Lijstduwmanifestatie. Verbindingsstuk. Partijpitspoezelarij. Doorstartnatrap. Accuzuiger. Energiepromillage. Optimismekraker. Pessimismefeest. Koekjevaneigendeegendannietdurvenopetenmisgang. Ikziewelwieofwatenwaaromhetzowordtfilosofie. Iklaatzeindetweedkamervooralmijneigenpoepieruikenterreur. Ervaltaltijdwelwattewinnenofverliezenherhaling. Zodenaandedijkhoop. Geenzingeving. Eindlatijnbesluit.


Geen thee ma (15-03-2017)

Vandaag geen tijd om ma te bezoeken. Vervelend maar het is even niet anders. Ze zit vast en zeker, vast en zeker, nu op mij te wachten. Voor het raam, zes hoog, kamer 6.12. Douwe Egberts pruttelt. Het Mariakoekje ligt klaar, naast het kopje met bloemmotief.

Gisteren ben ik nog langsgeweest en heb ik in haar gehoorapparaatje luid en duidelijk ingesproken dat ik vandaag niet kom. Ze had geknikt. Dat kwam binnen. Meestal komt er geen reactie. Haar nieuwste medicatie doet wonderen. Ze toont niet alleen begrip, maar zelfs emotie. Een traantje moest ze wegpinken. Ik ook. Veel later dan ingepland ben ik weggegaan. Opgelucht.

Geen thee ma. Ze had het onthouden. Wat ben ik blij. Vandaag twee keer stemmen.


Geen eindpoll (16-03-2017)

De man kijkt nerveus naar het beeldscherm. Er komen geen cijfers meer binnen. Wat nu? De cijferveelvraat kan het maar moeilijk verkroppen. En hij weet, als ie niet snel levert, krijgt hij op zijn kop van de cijferregulaar. En als de cijferregulaar onder druk komt te staan dan kun je je maar beter bergen.

De cijferregulaar legt namelijk verantwoording af aan Excelles, het verschrikkelijke kijkcijferkanon, die op haar beurt weer verantwoordelijk is voor het weltevree van tvproducent Truth Ruttie. Ja, probeer dat maar eens te rijmen met elkaar.

Truth Ruttie op zijn manier heeft zijn lotsbetemming maar aan een ding gekoppeld. De eindpoll! En die eindpoll, die laat nu juist op zich wachten. Waar blijft ie! Drijfnat wordt Mark wakker.


Geen verstand (17-03-2017)

Boos schreeuwde de trainer door de zaal naar zijn pupil. ‘Je hebt niet genoeg verstand, let daar nu toch eens op!’ Het kleine meisje liet niet zien dat ze schrok en trok haar glimpakje tussen haar benen strak. Vol moed zette ze een nieuwe poging in. De duizendste van vandaag in haar beleving.’

‘Nee, nee!’, riep de trainer verbeten. Kwam hij nu op haar af? Dat is het laatste dat ze wilde. Snel herhaalde ze de oefening. Voor de duizendeerste keer. Ze hoopte dat het nu in een vloeiende beweging zou lukken, haar verstand. Ver genoeg en met souplesse, want dat is wat haar trainer wilde. Tot haar grote verbazing gleed ze er dit keer soepeltjes in. In haar verstand.


Geen commotie (19-03-2017)

Hij komt op. Voor zijn muziek. Spreekt het publiek toe in de kleine zaal. Effenaar Eindhoven. ‘So guys, you’re getting younger either!’

Dan maak je vrienden. De toon gezet. Concentratie. Geen commotie. Haarzuivere stem. Prachtig gitaarspel. Cynisme smooth gevangen. Verdrinken in een stem. Waar is die man twintig jaar lang gebleven?

Zichzelf, vooral zichzelf. Onbuigzaam mooi. Hilarisch is zijn woordenspel. Inbetween te lines. In het tweede stuk een special guest. Zoon William. Virtuoos het samenspel. In gitaar. A look-a-like Cole. Looks like Lloyd.

Op de website schrik ik van de gelijkenis. De natuur is soms onverbiddelijk in zijn gelijkenis. Het DNA stroomt waar het niet gaan kan.

Verder geen commoties. Een prachtige avond gehad. Dankjewel Lloyd Cole. Rattlesnakes in love.


Loos uit Loosdrecht is boos (20-03-2017) (Themawoord: Bodem)

Ze heeft het nog zo gezegd tegen haar kleinste. ‘Geen bommetje!’ Melkunie, denkt u nu wellicht. Nou mooi niet. Dit bommetje gaat verder dan Bella, de melkkoe.

Bella de forse melkkoe, kent u ze nog? Van de reclame. De reclamekoe die olijk van de duikplank springt, nog vol van melk, in het mooie zwembad van villa Hoogstaete te Loosdrecht.

Wel Bella heeft inmiddels een kleintje gekregen. En zo moeder zo dochter. Met één groot verschil. Dat Loos, zo heet het kalf uit Loosdrecht heel toepasselijk, daar was laatst… precies!… dat Loos overal springt. Ze springt tot op de bodem.

Boos is Loos dat dat niet mag van Bella. Maar ja Bella staat nog steeds onder contract. Samen met haar dochter.


Oeverloos Gezwam ontmoet Bodemloos Getreurd (Themawoord: Bodem)

Oeverloos Gezwam houdt een boeiende conversatie met Bodemloos Getreurd.

‘Wat ben je toch ongelooflijk stil vandaag. Heb je niets meegemaakt wat de moeite waard is met mij te delen? Iets spannends of iets gewoons mag ook. Over koeien, kalfjes, desnoods olifanten of krokodillen. Je bent toch pas naar Beekse Bergen geweest?’

‘Er was niks an!’

‘Hoezo er was niks an. Ben je ook niet bij het pasgeboren girafje geweest? Dat schijnt hartstikke leuk en schattig te zijn. En een van de olifanten is ook zwanger. Keileuk toch? Je kunt er ook logeren, heb ik me laten vertellen. Spannend hoor, in zo’n grote tent slapen met z’n allen.’

‘Blijf liever thuis.’

‘Thuis?’

‘Ja, een beetje puzzelen met woorden. Honderdtwintig woorden liefst!’


Ad Fundum (21-03-2017) (Themawoord: Bodem)

Ad Fundum heeft dorst, veel dorst. Niemand die hem daarin kan verslaan. Maar het is niet de enige kwaliteit waar Ad over beschikt.

Ad Fundum is wereldkampioen Stiefeltrinken. Al heel jong is hij in en van leer gegaan. Gelijktijdig met zijn ontdekking van onlesbare dorst. Van jongs af aan drinkt Ad alles leeg wat vloeistof bevat. Te beginnen bij zijn moeder. Naast Stiefeltrinker is hij ook een dorstige borstenman.

Met sprookjes is alles begonnen. Sinds het aanhoren van Klein Duimpje en de Gelaarsde Kat gaat Ad helemaal los. Geen laars is meer veilig voor hem. Bij voorkeur regenlaarzen met hemelwater.

Stiefeldrinken leert Ad van Anton in Tirol. Ad Fundum gaat tot op de bodem. Drinkt sindsdien iedereen onder de tafel.


Orkestreren op de hei (21-03-2017) (Themawoord: Bodem)

Het orkest zat met handen in het haar. Van spelen kwam niets meer terecht. De dirigent, vers van Amerika ingevlogen had ook niet meteen het juiste antwoord. Waar ging het nu precies mis?

Hij stelde voor een grote pauze in te lassen. Een pauze van een week. Het hele orkest moest op teambuilding, inclusief de instrumenten, onmisbare ledematen voor de meesten. Maten die op dit moment met lede ogen beschouwd werden, want er kwam alleen maar valse muziek uit.

Een totaalplaatje werd gezocht, dat zag de dirigent heel goed in. Hout- en koperblazers, strijk- en slagwerk, het moest beter matchen. En los moest het orkest. Zonder toeters en bellen, zonder demping en versterking. Hobodempers, aambeeldkussens, triangelversterkers mochten dus niet mee.

Brabodemonstratie (22-03-2017) (Themawoord: Bodem)

Bier, licht, zand, veen, Efteling, Loonse en Drunense duinen, van Gogh, Provinciehuis, Philips, textiel, kermis, carnaval, katholiek, sigaar, schoen, textiel, Kruikezeiker, Oeteldonk.

Maas, Waal, Biesbosch, Kerkhof, Kuijlen, Aerle, Hellemond, Doe Maar, Armand, Lenny Kuhr, Beekse Bergen, Bavaria, Peel, Campina, Dorst, Brainport, automotive, TU/e, UvT, Dutch Design, Glow, Hieronymus, Sint Jan.

Boer, tractor, koe, rivier, kanaal, varken, mest, melk, Bergeijk, Teeuwen, Lammers, Theo, rood, wit, blokjes, Evoluon, Roze maandag, bloemencorso, Effenaar, 013, Verkade, Mezz, Bourgondiër, hockeystick, handwerper. Anky, Ireen, Leontien, Dorus, Pierre, Corry, Guus, Krol(s), Toon.

Braeckbant, broek, streek, dras, hei, ven, Strabrecht, Beu, Kempen, heemkundekring, schutterij, Bokkenrijders, processie, Brabantse dag, worstenbrood, Bossche Bol, koffietafel, ASML, van Abbe, de Pont, kapel, VDL, DAF, braderie. Griesele, affesere, durske, meepesant, houdoe én bedankt.


Bodem (23-03-2017) (Themawoord: Bodem)

Ik zit er nu op. En hoe dat voelt? Zacht. Ja zacht. Had ik niet verwacht. Wat er aan vooraf ging voelde helemaal niet zacht. Integendeel. Het voelde keihard. Het was een grote worsteling waaraan ik mij waagde. Waagde? Niet het juiste woord. Onderging is beter. Een worsteling die ik onderging.

Geen vat had ik erop. Het ontglipte me allemaal. Trok aan me voorbij. Als een film. Een keiharde film. Droevig ook. Wat heb ik onderweg veel afgehuild. En nog.

Maar het moet gezegd. Het voelt nu zacht. Op de bodem. De diepe donkere bodem van de put. Als ik nu omhoog kijk dan zie ik licht. Een heel klein puntje licht. Ook dat licht voelt zacht. Zenzacht. In overgave.


Bodem op en top naar beneden (23-03-2017) (Themawoord: Bodem)

Het meisje aan het strand twijfelt enorm over haar derrière. Nu ze in haar gedroomd paradijs is aanbeland maakt ze zich grote zorgen. Haar vriendinnen troosten haar. Ze vinden het sowieso knap dat ze erover durft te praten. Onder meisjes van zestien niet vanzelfsprekend.

‘Bodem op!’, roept Carla.

Alle vier de meiden knijpen gelijktijdig hun billen bij elkaar en veren rechtop. Ze richten de blik op elkaars derrières. Steken daarna allemaal de duim op. Top. Geslaagd. Ziet er goed uit. Ook Mirjam twijfelt niet langer. Gelukkig maar.

‘Top naar beneden!, vervolgt Carla.

Alle vier laten de meiden hun topje vallen. Een beetje giechelend en wat schuchter. De wangen staan op rood. Wederom keurend blikken. Ze mogen er wezen. Alle acht!


Pas op voor weters en veters (27-03-2017) (Themawoord: Veter)

Ik zal het u uitleggen liee lezer. Ik aarschuw u maar beter op tijd. Het is oorjaar, ik eet het. Hoed u dan oor beiden. Zoel oor de eters als de eters. Oor u het eet zijn ze allemaal eg. U ziet het al meteen bij dit schrijen. Nog niet opgeallen? Dan mankeert er iets aan u ogen.

Geen nood. U kunt altijd nog naar de dokter of de dokter gaan. Beiden zullen u graag helpen met deze erelende kaal. Gratis en oor niets. Ze zullen u ook uitleggen dat het iets tijdelijks is. Seizoensgebonden. Typisch een kaal die alleen in de lente oorkomt. Hardnekkig. Ze reten alleen in het oorjaar alle s en s op. Gaat anzelf eer oer.


Bilnaadzwembroek (27-03-2017) (Themawoord: Veter)

Ik ben netjes opgevoed. Dat mag u gerust weten. Ik spreek altijd netjes met twee woorden, minimaal. Zodra ik met een of meer dan twee woorden spreek dan wordt het een ander verhaal. Netjes spreken doe ik alleen met twee woorden. Het is maar dat u het weet. U bent dus gewaarschuwd lieve lezer.

Potverdomme gebruik is dus gewoon. Het is een soort van spreektaal. Want onder ons gezegd, wat betekent het überhaupt. Een Maaswoord is het. Voor de Belgen onder ons, een Scheldwoord. Nee, ik kijk wel uit.

Maar bij twee woorden moet het altijd netjes blijven. ‘Bilnaadzwembroek alstublieft’, zeg ik dan. Ik zal dus nooit zeggen ‘reetveter’ in combinatie met ‘alstublieft’. Geen denken aan. Voelen trouwens ook niet.


Vetervrees (28-03-2017) (Themawoord: Veter)

Ik heb er vaak last van. Vetervrees. Bij mijn schoenenaankoop houd ik er al rekening mee. De vrees dat veters vroegtijdig stukgaan. Achterdochtig bezie ik ieder paar schoenen dat ik pas. Zitten er wel strakke veters in? Veters die niet knappen. Noem het veterwaanzin. Maar mijn vrees is terecht. Hoe vaak mijn veters vroegtijdig stuk gaan? U wilt het niet weten.

Ik verdenk de schoenenindustrie van vetermaffiapraktijken. Serieus. Ik verdenk ze van gruwelijke nietsontziende klantenbinding. Opdat we snel weer terugkomen voor nieuwe schoenen. Nooit vind je immers bijpassende schoenveters. En dan heb ik ook nog eens Donald Duck voeten. Brede voet, hoge wreef. Schoenveters zijn voor mij een noodzakelijk kwaad. Waarom is de bindingsfactor, de bindingskracht altijd nul komma nul?


Vetermeter (28-03-2017) (Themawoord: Veter)

De man liep met een metalen meter door de straten van Parijs. Hij mat alle schoenveters die hij tegenkwam. De meeste schoenveters lieten zich echter niet meten. Die zaten vastgeklonken tussen gaten. Vreselijk irritant vond de vetermeter dat. Er kwam maar geen slijt op zijn meter, die hij al bijna vijftien jaar met zich meedroeg.

Heel soms was de vetermeter gelukkig. Zo rond de feestdagen meestal. Rijke Parijzenaren droppen dan hun oude schoenen aan straat, in grote schoenenzakken. En dan doet onze vetermeter zijn voordeel. Meestal zitten de veters dan nog in de schoenen. Maar dit keer zonder voet. Wel zo handig. Dan meet onze vetermeter met zijn vetermeter de veters dat het een lieve lust is. Keer op keer.


Zwarte Veter (28-03-2017) (Themawoord: Veter)

Indianen hebben zo hun eigen manier om hun kroost een naam te geven. Dat doen ze door te refereren aan het moment van conceptie. Het levert klinkende namen op. Die verhalen over conceptie op de meest exotische plekken of op spannende manieren.

Het verhaal van Witte Veder spreekt voor zich. Op de kieteldetails ga ik verder niet in. Grote Bizon vertelt over het beest dat voorbij trok. Volle Maan is ook niet zo moeilijk. Gesprongen Rubber zal ons altijd bijblijven.

Maar wat te denken van Zwarte Veter. Iemand bekend mee? Mogelijk niet. Het verhaal gaat rond dat Wild Paard het even niet meer hield op het moment surprème. Met zijn ballen op springen trok hij alsnog aan de zwarte veter.


Veterarts (29-03-2017) (Themawoord: Veter)

Eindelijk heeft Nestel zijn bull binnen. Wat heeft ie gezwoegd op zijn eindscriptie. Maar nu mag hij zich eindelijk dokter noemen, arts, veterarts. Vijftien jaar heeft hij erover gedaan. Maar het loonde de moeite. Wat een vreemde snuiters heeft Frits Nestel onderweg ontmoet.

Neem nu Jimmy Sjoelees uit Kambotnee, zijn eerste proefkonijn. Opgeduikeld tijdens een uitwisselingsprogramma van excellente studenten. Nog nooit had Frits zulke vreemde voeten gezien. Hij was zo verbijsterd dat hij besloot de geaardheid van Jimmy’s voeten te nemen als hoofdobject van zijn eindscriptie.

Dat het zolang geduurd heeft, had alles te maken met het gat in de markt, dat Frits tijdens zijn studie ontdekte. Gat in de voet zogezegd. Schoenen van vlees. Je moet er maar opkomen!


De Pilaveters (30-03-2017) (Themawoord: Veter)

Het is vroeg in de morgen. Vandaag staat een museumbezoek op het programma. Istanbul Modern. De catalogus op internet toont een overzicht van niet bekende Turkse kunstenaars. Onuitspreekbare namen. Zowel van titels als van kunstenaars. Alsof ik digitaal in een regionaal Italiaans museum rondwaar, met anonieme locals. Het zijn stuk voor stuk barokke pompeuze schilderijen.

Het museum is nationalistisch getint en zwaar gesubsidieerd. Frappant is de gelijkenis van de kunstwerken met Europese kunstwerken uit eind negentiende eeuw. Mijn oog valt op een bijzonder schilderij. Vrij vertaald ‘De pilaveters’. Een van Gogh look-a-like, maar dan in vrolijke kleuren, wit, geel en oranje. Een toefje groen maakt het schilderij af. Geschilderd door Charles Atamian. Particulier bezit Erdogan. Wil ik dit wel zien?


Kilometerveters (31-03-2017) (Themawoord: Veter)

Vandaag maar weer eens mijn gymschoenen aangetrokken. Ik ga kilometerknallen. Minimaal tien. En van mezelf mag ik er zes minuten over doen. Zes minuten! Ja, zes minuten. Ik heb namelijk bionische gymschoenen, met ingebouwde accu. Die lopen zestig kilometer per uur. Tel uit je winst.

Enige nadeel is wel dat ze veters slijten. De wrijvingskrachten die vrijkomen tussen schoenleer en sokken is zo groot dat ik minstens drie keer in de maand van veter moet wisselen. Ik ben wel eens op zoek gegaan naar kilometerveters. Maar helaas. Ze bestaan niet. De meeste veters die ik tegenkwam lopen hooguit een meter tschtig. Daar heb ik niet veel aan. Kwaliteit bergschoen, maar veel te dik. Wie o wie helpt me ze vinden?


Kaplaarsveterserendipity (31-03-2017) (Themawoord: Veter)

Nou dat is me ook wat. Ga je op zoek naar een pot augurken, eindig je bij kaplaarsveterserendipity. Geen nood. Ik leg het u uit lieve lezer. Kijk zo werkt het. Ik krijg plots honger. En als dat gebeurt dan kan ik niet meer goed nadenken. Eten, eten, eten, denk ik dan. Maar waar heb ik trek in? Augurken.

En nee, ik ben niet zwanger. Ja, zwanger van honger. Maar meer ook niet. Ik duik in de kast. Augurken op. Ik duik in de voorraadkast. Geen augurken, wel schoenveters. Hele lange. Ik moet daar iets mee. Weet alleen niet goed wat. Kappen denk ik dan. Je denkt niet goed. Aan mijn laars lappen dus. De honger houdt niet op. Kaplaarsveterserendipityhonger.