31-01-2018

120 Woorden Januari 2018

120 Woorden (120W) is een website gerund door vrijwilligers waarop ik kleine stukjes van exact 120 woorden plaats. Meestal aan de hand van opgelegde themawoorden.
Motto 120 Woorden: Er wordt veel te veel geschreven en daardoor veel te weinig gelezen. Weg met de breedsprakigheid. 120 woorden is precies genoeg.


Kurkummer (03-01-2018) (Themawoord: Kurk)

Mijn buurman ken ik nog niet zo lang. Wat doe je dan? Precies, je nodigt hem uit voor een kennismakingskoffie. Eventueel gevolgd door een kennismakingsborrel. Maar alleen als het echt gezellig is. Nou, gezellig is het niet echt, maar wel fascinerend. Ik begrijp nu ook waarom buurman niet zoveel zegt.

Fritz, ja met een ‘z’, komt uit Duitsland. Zou je zo niet zeggen. Hij heeft namelijk een Indonesisch uiterlijk. Juist ja. Geboren in Indonesië. Tja, wat spreek je dan? Kur. Kur? Ja Kur, zonder ‘h’. Dat in combinatie met Duits levert verschrikkelijke taalverwarring. Kummer zogezegd in het Duits. De conversatie tussen Fritz en mij komt dan ook moeilijk op gang. Ik ken geen Kur noch Duits. Dat geeft Kurkummer dus.


Krukaskurk (03-01-2018) (Themawoord: Kurk)

Vooropgesteld, ik ben niet technisch aangelegd. Wat niet wil zeggen dat ik geen groot inlevingsvermogen heb. Integendeel. Ik hecht veel waarde aan waarheidsbevinding, ergo ik zoek zaken uit tot op de bodem.

Dat had ik beter niet gedaan bij mijn auto. Die ging door zijn as op de A1. Op de vluchtstrook gooi ik de motorkap open en zie dat er niets aan de hand is. Op het eerste gezicht. Weet ik veel waar ik naar moet kijken.

Ik leef me in en zoek het lager op. Onder de auto om precies te zijn. Aha. Ik zie iets vertrouwds liggen. Een stukje kurk en wat as. Ik ruik ook brandlucht. Omredeneren denk ik dan. Kurk en as wordt krukas. Autopech.


Jurk van kurk (04-01-2018) (Themawoord: Kurk)

Iris van Herpen heeft het voor elkaar. Lady Gaga bezorgt haar een nieuwe opdracht. Een jurk van kurk, dat is het eerste dat bij Iris opkomt. Vrij spel heeft ze gekregen van haar opdrachtgever en dat gaat ze weten. Voelen beter gezegd.

Voor een grote ster moet je groot denken. En Lady Gaga kan dat best hebben. Kruipt zij immers niet onder ieders huid? Met haar optredens en performance? Juist ja. Dat moet opgeblazen. Het moet sowieso de Robbie Williams vleesgeworden dj-act overtreffen. In alles. Aanzien, geld en kunst.

Een staaltje huid heeft Iris van Lady Gaga gevraagd. Vervolgens gigantisch opgerekt en opgblazen. Ze komt niet alleen door huid en poriën. Nee, ze schurkt nu door een jurk van kurk!


Mijn tandarts trekt kurken (04-01-2018) (Themawoord: Kurk)

Mijn tandarts heeft een bijzondere hobby. Hij trekt behalve tanden in werktijd, kurken in zijn vrije tijd. Hij is zo fanatiek dat hij cliënten steevast vraagt om kurken mee te nemen. Bij voorkeur wijnkurken. Wit of rood, maakt niet uit. Met beide kleuren heeft hij iets. Rosé is ook geen probleem.

Wat doet hij met zijn kurken? Wat niet? Hij is blijven hangen in de zeventiger jaren. Kurk was toen een levenswijze. Mensen hadden interieurs van kurk en sommigen keken ook als kurk. Droog, erg droog. Vooral de ouders deden dat. Zurig kurk zelfs. En de jeugd die droeg een steentje bij aan het chagrijn. Ze consumeerden thuis alle wijn.

Mijn tandarts hield er een leuke hobby aan over. Kurkentrekken.


Toegevoegde bijdrage (09-01-2018) (Geen themawoord)

Ik denk, ik draag een stukje bij. Hoe dan? En wat voor soort? Een dartbij lijkt me wel leuk. Een geel zwart geblokt bijtje met een flinke angel aan zijn kont, zo groot en dik als zo’n pijltje met vleugels. Maar dan zonder vleugels en handvat. Als je begrijpt wat ik bedoel. Gelukkig zit zo’n bij nog in ons bijenhotel.

Hij probeert zich nog te verstoppen. Maar de dartbij is erbij. Hij is al snel gezien. De scherpe pijl aan zijn kont hangt vervaarlijk uit een van de lege bamboestukjes waaruit het hotel is samengesteld. Voorzichtig trek ik hem uit zijn holletje. Hij zet zich schrap met zijn vleugeltjes en vege lijf. Tevergeefs. Kijk ik draag mooi een stukje bij.


Geen thema (1/7) (15-01-2018) (Geen themawoord)

Een vervolgverhaal. Eigenlijk heb ik er een gruwelijke hekel aan. Zeker als er meerdere lijntjes doorheen lopen. Maar ik ga mijn stinkende best doen. Sterker nog. Jullie gaan met mij stinkend je best doen.

Maar wat? Waarover? Eerst moeten we samen een leuk of goed onderwerp vinden. Wie het eerst roept wie het eerst maalt. Ik nodig jullie dan ook graag uit om met een onderwerp te komen, zo u wil, thema. Mag ook.

Ik maal er niet om. Als het een goed of erg leuk onderwerp is, loopt het stukje vanzelf. Dan hoef ik alleen maar jullie aanwijzigingen om te zetten in heldere taal. In Mien taal. Er zijn grenzen aan mijn schrijven. Dus ik zeg: roept u maar!


Geen thema (2/7) (16-01-2018) (Geen themawoord)

Ik kan niet kiezen. Dat wil niet zeggen dat ik geen thema heb. Om de dooie dood niet. Heeft u het al gehoord lieve lezer. En dan bedoel ik niet het heen en weer. Alsof het weer ook terug kan gaan? Ik dacht het niet. Nee, ik wil het met u hebben over de bananenschil.

Ooit een slippertje gemaakt? Dan weet u precies wat ik bedoel. Wie heeft er nou nooit een bananenschilslippertje gemaakt? Niet liegen! Maar is dat bananenslippertje wel een slippertje? Is het geen pantoffel?

De geruchten gaan, dus geen nieuws, nepnieuws mogelijk, dat kan nog, dat er een speciaal pantoffeldiertje is ontdekt dat bananenschilslippertjes haast onmogelijk maakt. Bij huisartsenpraktijk het Vrolijke Olifantje is het speciale diertje ontdekt.


Geen thema (3/7) (17-01-2018) (Geen themawoord)

Ik wil er het mijne van weten en bel aan bij de praktijk. Voor me staat de doktersassistente, op bordeelsluipers en in minirok. Of de dokter thuis is? Wie van de drie? Doe maar de eerste in het alfabet. Dokter AA? Dokter Aa.

Ja, die diertjes zijn hier onlangs ontdekt. Hoe ik dat weet? Hij drukt me op het hart de informatie geheim te houden. Te gênant. De praktijk heet niet voor niets het Vrolijke Olifantje. Zijn collega’s Be en Ce, zwaargeschapen, doen het beiden met de assistente.

Wat ze niet wisten, de assistente heeft last van beestjes, pantoffelbeestjes, hele speciale. Ze vloeken de hele dag omdat ze voortdurend in de nek geslagen worden door hansworsten. Ze weigeren voortaan dienst.


Geen thema (4/7) (18-01-2018) (Geen themawoord)

Onderzoeksjournalist Rogier Ruis denkt er het zijne van, alles in opdracht van Sjaak Neusgat, Minister van Volksgezondheid. De minister was degene die de inside informatie kreeg voor wat betreft de gemene pantoffeldiertjes die doktersassistente Doremi Hoekstra zo tarden.

En kom je aan Doremi, dan kom je aan Sjaak. Doremi is namelijk Sjaak’s zus. Wat Doremi Sjaak vertelde had geen pas. Vandaar dat deze in zijn old schoolboys network eens goed rondneusde en uitkwam bij zijn jeugdvriend Rogier Ruis. Die wilde wel op onderzoek uit.

De pantoffelbeestjes hadden zich inmiddels ver terug getrokken. Aangezien Doremi een proper meisje is wisten ze niet een twee drie zich ergens te verstoppen, nestelen bij voorkeur. Toch wilden ze dolgraag bij Doremi blijven. Maar waar?


Geen thema (5/7) (20-01-2018) (Geen themawoord)

Dokter AA, Be en Ce maken zich nu wel erg ongerust. Huisvriend Rogier Ruis van Minister Neusgat is op hun zaak gezet. Sjaak weet van hun plannen. Maar waarom heeft hij Ruis ingezet? Zou Doremi uit de school geklapt zijn? Het kan haast niet anders.

Doremi heeft andere zorgen. De pantoffelbeesten komen in opstand vanuit hun nieuwe schuilplaats. Ze marcheren richting knie in haar stocking. Ze voelt het aan haar jarretels. Ze slaat een flinke toon aan, in de hoop dat de beestjes van haar ladder vallen. Snel trekt ze een gat in haar stocking. Nu maar hopen dat de beestjes het luchtruim kiezen.

De doktoren houden spoedberaad. Het wordt nu de hoogste tijd om contact te zoeken met Moskou.


Geen thema (6/7) (21-01-2018) (Geen themawoord)

Igor Kannotski, hoofdredacteur van nieuwsbureau de Krimp neemt de telefoon op. Er is gelekt aldus dokter AA. Proefkonijn Doremi is uit de hoge hoed gekomen, de mannenliefde voorgoed vaarwel gezegd. En dan die beestjes? Die zijn gevlucht uit haar knieholte.

Igor kan het even niet meer handelen. Wat moet Poetin hiervan denken? Het complete spionageplan valt in duigen. Of de minicamera’s van de pantoffeldiertjes het nog doen? Geen probleem volgens dokter AA. Alleen Sjaak Neusgat doet nu wel heel moeilijk en last but not least speurneus Ruis is vermoedelijk het lek.

Het antwoord van Igor ligt voor de hand. Nooit de koude kant van een aanstaande oorlog tarten. Gewoon de beestjes in de gaten houden. Morgen volgt het grote sein.


Geen thema (7/7) (22-01-2018) (Geen themawoord)

Het is uiteindelijk Poetin die op de rode knop drukt. Hij heeft het lang genoeg uitgesteld en er is geen verder ontkomen meer aan. Zijn biograaf is er ook klaar mee. En het wordt ook langzaam tijd dat het doek valt en het boek uitgegeven.

De pantoffelbeestjes leggen hun camera af en bevrijden Doremi van haar lasten en lusten. Igor Kannotski geeft het goede nieuws door aan dokter AA met de vraag om zijn maten verder te naaien. Opdracht van het Kremlin. Poetin had nooit veel op met dokter Be en Ce. Roger Ruis en Sjaak Neusgat worden ook vriendelijk bedankt.

Het laatste nieuws dan nog. Naar verluid hebben de pantoffeldiertjes zich verschanst in huize Jolink. In Gerards foute bananenschilslippers.


Antje de marskramer (26-01-2018) (Themawoord: Marskramer)

Antje heeft al dagen last van haar buik en is ook een beetje misselijk. De afgelopen tijd heeft ze het erg druk gehad op de Reeperbahn in Hamburg. Daar runt ze een klein winkeltje in snoepgoed.

Negen maanden geleden Had een knappe vertegenwoordiger van chocoladerepen haar hoofd op hol gebracht. Na een one-nightstand was het gelijk raak. Met en zucht had ze de zwangerschapstest bekeken. Kassa!

Maar daar zat Antje niet op te wachten. Ze wilde nog zoveel doen voor haar dertigste. Wat moest ze met een kind? Weghalen? Nee, dat paste niet in haar straatje. Ze onderging de zwangerschap vol overtuiging.

Nu is het moment daar. Ze bevalt van een gezonde knaap en noemt hem Mars. Naar zijn vader.