02-01-2018

Koreaans finalistig

De Winterspelen komen eraan. Ze worden gehouden in Pyeongchang in Zuid Korea. Noord Korea wil misschien ook meedoen. Dat noem ik nog eens finaal listig, oftewel vrij vertaald, finalistig. Nu kan het dus zomaar zijn dat we in februari een Noord-Koreaanse shorttracker uit de hoofdstad Pyongyang in Pyeongchang zien schitteren op een ijsbaan. Hoe ingewikkeld gaat dat zijn? Mogelijk strijden dan Kim Jan uit Pyongyang en Kim Jon uit Pyeongchang in Pyeongchang tegen elkaar op de 1500 meter. Hoe yang zal dat zijn? Of yin? Kan ook. Kunt u zich het commentaar al voorstellen, bij de volgende acties? Kim Jan haalt Kim Jon in de bocht in. Kim Jon gaat dan met Kim Jan de bocht uit, naast elkaar. En dan moeten ze ook nog eens van elkaar af blijven? Onmogelijk.

Mogelijk loopt ook nog eens Kim Jong-un op een raketplatform aan de grens de wedstrijd te beïnvloeden. Nee, dat gaat niet waar zijn. Daar heeft niemand short trek in. Laat staan Long. Die laatste is dan weer een geduchte kandidaat voor een gouden plak. Zeker op de lange afstand. Kim Long ja. Ik kan het ook niet helpen dat ze allemaal Kim met de voornaam heten. Maar Kim Long is de absolute favoriet op de 1500 meter shorttrack. Kim Long komt uit Hongkong. Gelukkig maar. Dat maakt het commentaar dan weer een stuk makkelijker.

Omdat de naam Kim me toch wel fascineert heb ik een klein onderzoek gedaan. Wat wil nu het geval? De Koreanen en Hongkongers, eigenlijk haast alle Aziaten, en dat zijn er veel, zijn dol op films. Met name films waarin lange dames met blond haar meedoen. En ja, dan kom je al snel uit bij Kim. Kim Basinger, wie kent haar niet? Qua leeftijd klopt het aardig. De twintigers van nu zouden de kinderen van Kim kunnen zijn. Oftewel, de ouders van de Kimmen hebben allemaal naar films met Kim Basinger gekeken. En ja, als je eenmaal naar Kim Basinger hebt gekeken, dan geef je zelfs je zonen de naam Kim. Zo simpel is het. En het bekt nog goed ook. De naam dan.

Ik ben dan ook zeer benieuwd welke Kim die ultieme shorttrackwedstrijd op de 1500 meter gaat winnen. Kim Jan, Kim Jon of Kim Long? Zolang Kim Sjinkie maar geen roet in het eten gooit. Want dan denkt Kim Jong-un vast 'bommen en granaten'. En dat willen we niet op 12 februari 2018. Zet die datum maar alvast in uw agenda. De grote clash tussen Zuid- en Noord-Korea vindt dan mogelijk plaats. Sportief laten we maar hopen. Sport zou moeten verbroederen, toch? Daar passen geen bommen en granaten bij. Zelfs niet die van Kapitein Haddock. Had Kim Jong-un toch nooit die Kuifjes gelezen. Dan zag de wereld er nu heel anders uit. Gelukkig is ook de president van Noord-Korea, Moon Jae-in, in to stripverhalen. En niet toevallig, ook nog eens van Kuifje. Zijn held is professor Zonnebloem. Maar of dat nu gaat helpen in deze warrige tijden van sport en oorlog? Wie zal het zeggen? Koreaans finalistig gaat het hoe dan ook worden. We hold our horses.