01-05-2012

Niet voor de poes

Iedereen kent het: poep onder de schoen. Ergernis nummer één in Nederland en dus ook in Helmond-West. Zeer irritant zo’n zeperd pindakaas onder je schoen en die vervolgens wegpeuteren met een stokje. Een stokje dat niet altijd voorhanden is en veel te snel breekt. Iiièèk ... je zult die vieze hondenpoep aan je vingers krijgen.

In Helmond is al heel wat gedebatteerd over mogelijke maatregelen. Een hondenkaart en hondenwijzer wijzen de Helmonder digitaal en fysiek de weg. Daar is jarenlang door de gemeente op gebroed. In overleg met twaalf hondenwerkgroepen die Helmond rijk is. Velen zouden het hondenpoepprobleem het liefst voorgoed willen ‘tekkelen’. Uitknijpen en leegpersen die hond, nog voor hij het trottoir bevuild heeft. Buxussen, haagjes en ander struikgewas zouden in de aanval moeten gaan tegen al dat uitwerpselgeweld. Zodra de viervoeter zijn pootje heft zouden ze onmiddellijk moeten terugschieten met scherp, of plagerig met hun takjes de hondenballen kriebelen. Het gras zou ook stekelig het hondenachterwerk moeten priemen en prikken. Dat zal ze leren.

Gelukkig heeft de gemeente maatregelen genomen. In de vorm van uitlaatterreinen, loslaatterreinen en niet te vergeten depodogs. Een prachtig woord, depodog. Pas wel op dat u de hond op tijd terugtrekt van deze poepcontainer. Hij mocht er eens invallen. Wist u dat de depodogs in Denemarken extra large zijn? U raadt het al, vanwege de enorme poepproductie van de Deense dog.

Om het hondenpoepprobleem in Helmond-West in de juiste proporties te zien, heb ik wat cijfers voor u op een rijtje gezet. In Helmond wonen ruim 88.000 mensen. Die hebben meer dan 7.200 honden. In Helmond-West wonen circa 4.400 mensen. Ja, ja, 5% van de Helmondse bevolking komt uit Helmond-West. Omgerekend zijn er in Helmond-West circa 360 honden.

De gemeente streeft ernaar dat iedere hondenbezitter binnen een straal van 350 meter van de woning een uitlaatvoorziening heeft. In Helmond-West kan men terecht op 6 aanlijnstroken (Cortenbach-, Toernooi-, Arberg- en Deken van der Hagenstraat, de Houtse Parallelweg en de Heeklaan). Hiervoor geldt een aanlijnplicht, geen opruimplicht.
Men kan ook terecht op 5 loslaatterreinen in de Troelstra-, 1e en 3e Haagstraat, de Deken van der Hagenstraat en de Houtse Parallelweg (grasveldje bij spoorwegovergang Cortenbachstraat). Hiervoor geldt geen aanlijn- en opruimplicht.
Er zijn 9 depodogs. Die zijn te vinden in de Cortenbachstraat (2x), Hezelostraat, Mierloseweg (Emté), Toernooistraat, 3e Haagstraat, Eikendreef, Trambrugweg en Houtsdonk.
Het is verboden uw hond zijn behoefte te laten doen op kinderspeelplekken en op plekken in de bebouwde kom anders dan hierboven aangegeven.

Tot slot nog twee tips. Houdt u echt van uw hond, dan gaat u natuurlijk met uw viervoeter op cursus bij een hondenschool of gedragsdeskundige. U kunt daar ook terecht voor probleemgedrag. Nee, niet van uzelf, maar van uw hond natuurlijk. En geef uw hond vooral goede voeding. Is goed voor zijn gezondheid en geeft minder ontlasting en steviger substantie. Het ruimt bovendien makkelijker op en u krijgt geen vieze handen.

Ja, ja, het is niet voor de poes, al die hondenregels. Het dient allemaal hetzelfde doel. Plezier beleven aan uw trouwe viervoeter, zonder overlast aan derden. O ja, en mocht u per abuis geen zakje meer voorradig hebben. Geen nood. U kunt altijd nog gebruik maken van uw blauwe brief. Juist ja, die van de hondenbelasting.

Mien zweeft en zwetst door Helmond-West

Hondenkaart 23-11-2011 - 7e wijziging - Gecontroleerd door J. van den Berg
Wat mijn baasje moet weten... Helmondse hondenwijzer Maart 2012

Gepubliceerd in de Wijkkrant Helmond-West Mei 2012 > Niet voor de poes