07-05-2013

Deen

Aan de vooravond van de abdicatie, wordt een kleine koning geboren. Nog voor de grote koning Willem Alexander is ingehuldigd. Geen prins, geen adjudant, zoals papa Jelle, nee, nee, een echte koning. Met een stal vol paarden, een lieve mama Esmé en een lief klein broertje Clim. Wat zal je later worden? Een harten- of schoppenkoning, klaveren of ruiten? De tijd die zal dat leren.

Want lieve Deen, jouw naam spreekt boekdelen. Met veel betekenissen. Als demoniem, een naamwoord dat betrekking heeft op land en volk, ben je een inwoner van Denemarken. In het Fries, heel vleiend, is Deen een degenheld. En in de 17e eeuw ben je een Deen van een vent, een grote lompe kerel. Dat valt nu even moeilijk te rijmen, zo klein als jij nu baby bent. Een supermarkt is er ooit aan jouw naam verbonden, ergens in het noorden van het land. In het Hebreeuws kom je uit het dal. Zomaar vanuit het niets, als een ware kleine koning.

Een bijzondere dag, 20 april, de 110e dag van het jaar, de 111e in een schrikkeljaar. Een dag waarop koning Willem Alexander zijn Argentijnse koningin voor het eerst ontmoette. In Sevilla 1999, nota bene bij een stiergevecht. Puur toeval, want een dag later was jij dat ook geweest, een fiere stier. Nu staat er ram in jouw sterren geschreven. Het eerste teken uit de dierenriem, het begin van de lente. Een lente die dit jaar erg lang op zich liet wachten. Een prille zon zal dikwijls op jouw gezichtje schijnen. Op alle toppen en in alle dalen van de bergweg die je dra bewandelen zal. Vol daadkracht, energiek, vol moed en enthousiast treedt je deze weg tegemoet. Recht voor zijn raap. Maar pas wel op dat je niet te driftig wordt.

Op de wereld gericht en met veel zelfexpressie ga jij jouw pad kiezen. Velen zijn je deze dag al voorgegaan. Kunstenmakers van divers allooi, zagen op 20 april het licht. Nationaal en internationaal. In verschillende disciplines. Odilon Redon, Pieter Jelle Troelstra, Adolf Hitler, Harold Lloyd, Joan Miró, Martinus Nijhoff, Kees Verwey, Henk Elsink, Jan Cremer, John Eliot Gardiner, Frits Bom, Fedor den Hertog, Jessica Lange, Eddy Terstall, Raymond van Barneveld, Jan van Halst, Froukje de Both, Waylon, Jaqueline Govaert, Yuri van Gelder, Miranda Kerr, om er zo maar een paar te noemen.

Lieve Deen, jouw geboortedag is tevens een geboortedag van bijzondere gebeurtenissen in een ver en nabij verleden. Amsterdam wordt onder Lodewijk Napoleon verkozen tot hoofdstad van Nederland (1808), Louis Pasteur en Claude Bernard vinden het pasteuriseren uit (1862), de eerste vrouwelijke advocaat wordt in Nederland beëdigd (1903), Shirley Temple debuteert (1934), de eerste aflevering van Swiebertje vindt plaats (1955), koning Juan Carlos opent de wereldtentoonstelling in Sevilla (1992) en Bettine Vriesekoop wordt Europese kampioene tafeltennis (1992).

Ook in het heden wordt jouw geboortedag op speciale wijze gevierd. 4/20 is in Noord-Amerika een begrip en verwijst naar het nuttigen van cannabis en de cannabiscultuur. 20 april is verworden tot een feestdag van de tegencultuur. Jaarlijks wordt het bestaan van cannabis publiekelijk gevierd. En nu we het toch over Amerika hebben. In de Nederlandse Top 40 stoot het nummer Blurred lines van Robin Thicke (featuring T.I., Pharrell) door van plaats twee naar de toppositie. De veelbesproken videoclip is dan in Amerika al lang van YouTube gehaald. Om redenen waar jij als baby en wellicht ook later pap van lust.

Lieve Deen, je ziet het, je bent geboren in een wereld van beroering en hopelijk met het einde van een westerse economische crisis in zicht. Een veelbewogen, lang en gelukkig leven, in goede gezondheid en vol liefde, wens ik jou toe. Als ram, als Chinese draak, maar bovenal als kleine koning. Intelligent en alert, maar ook een beetje ongeduldig. Wie weet wordt je in de toekomst een mediaberoemdheid, een jurist of filosoof, een computeranalist, een visagist of misschien een uitvinder. Voeg zo nu en dan een ‘i’ en een ‘e’ met puntjes toe aan je naam. Dat geeft mooie iDEEëN. In groen, zwart en goud wordt jouw leven een groot en kleurrijk feest.

Liefs van oom Mien