21-06-2010

Gezocht spin in het bibliotheekweb2.0 (22/23)

Het is lang gelden dat een bibliothecaris zich als een vis in het water thuisvoelde in zijn eigen bibliotheek. Maar sinds de komst van bibliotheek2.0 gaat een wereld voor hem open. In de animale wereld herkent hij of zij zichzelf onmiddelijk terug als een spin in het oeroude web. Hij of zij pakt oude, nieuwe en rode draden onmiddelijk weer op zodra hij of zij met het digitale virus besmet wordt. Met een beetje mazzel blijf hij of zij plakken in een aanlokkelijk virtueel en kleverig web vol kansen.

Van Dale (2005) vermeldt niet voor niets bij spin: "de spin in het web, de persoon of organisatie waar alles om draait, de spilfiguur". Een spin in het web is dus vooral iemand die vanuit een 'strategische' positie alles overziet, goed kijkt en luistert, en snel reageert op ontwikkelingen. Kortom kwalificaties die naadloos aansluiten bij het profiel dat de moderne digitale wereld aan de oude bibliothecaris stelt. De oude bibliotheekwereld begint het langzaam te begrijpen.

Zo getuigt ook de vacature die ik onlangs online tegenkwam. Het zou me niet verbazen als deze inmiddels is vervuld.
Gezocht: bibliotheek2.0 bibliothecaris.
Met daarin een aantal leuke competenties verwoord:
- Kijkt voor de gebruiker uit en maakt de bibliotheek transparant
- Grijpt het gebruik van Web2.0-tools aan
- Gebruikt geen technische vernieuwing puur omwille van de techniek
- Neemt goede en snelle beslissingen
- Is een trendspotter
- Begrijpt waar het inhoudelijk over gaat

Nu nog even een nieuwe term verzinnen voor deze nieuwerwetse bibliothecaris. Een klinkende naam passend bij een klinkend hip profiel, liefst in het Engels. Een schot voor de boeg. Wat te denken van Loungewizard, Spidermanager, Talkingbridge, Proactor, Mediamutant, of gewoon op z'n indiaans, Wise (wo)man thinking and advising how to connect to information, multimedia and knowledge in history, present and future, independent of place or space, mostly found under a very old oak, recognized by grey hair and a big smile.

Een mooi vak avant et après la lettre blijft het. In zijn nieuwerwetse rol mag de nieuwe bibliothecaris in spé zich scharen onder illustere voorgangers. Zoals daar waren. Aristophanes van Byzantium, Eratosthenes, Giacomo Casanova, Gottfried Wilhelm Leibniz, Gotthold Ephraim Lessing, Jorge Luis Borges en niet te vergeten onze eigen Th. P. Loosjes en last but not least, Annie M.G. Schmidt. Proud to be a librarian.