01-06-2010

Sociaal netwerken (19/23)

Sociaal netwerken doe ik eigenlijk al jaren. Van oorsprong live, het is bij mijn geboorte onmiddelijk begonnen. Het netwerk met mijn moeder was meteen sociaal, wat overigens ook geldt voor de rest van mijn familie. Daar werd het fundament, de basis gelegd van het sociaal netwerken.

Al gauw deden vrienden en kennissen mee. Bij het sporten, in de kroeg, op school, op het werk, whenever, wherever. Pas op latere leeftijd kwam daar het virtuele netwerken bij. Inmiddels maak ik deel uit van de Hyves-, Linkedin- en sinds kort ook Twittergoegemeenschap. Daarnaast ben ik sinds 2003 actief op het schrijf- en lezersnetwerk ColumnX. Dit netwerk, in 2002 begonnen als weblog voor schrijvers en lezers, ziet regelmatig nieuwe mensen komen en gaan die op geheel eigen wijze het netwerk telkens weer weten te verrijken.

Frappant is dat bij ColumnX de virtuele ontmoeting een vervolg kreeg in een live ontmoeting. Columnxmeetingen zo gezegd. Wel een beetje vreemd om je virtuele vrienden plots een lichaam en gezicht te zien krijgen. Maar het moet gezegd. Het versterkt de banden. Sterker nog er zijn huwelijken uit voortgevloeid. Met ringen bezegelde sociale mininetwerkjes, zullen we maar zeggen.

De kracht van sociaal netwerken, zowel live als virtueel, blijft de ontmoeting en samenkomst van gemeenschappelijkheid en herkenning. Zolang het netwerk gevoed wordt blijft het betekenis houden. Helaas zie ik steeds vaker netwerken juist aan gebrek aan voeding ten onder gaan. Of heeft dit te maken met de vluchtigheid in tijd. Wie zal het zeggen?

Vooralsnog zijn er altijd blijvertjes. Live de ouderwetse kameraadschappen en everlasting vriendinnenclubs; virtueel de Hyvers, Linkedinners, Facebookers, YouTubers, Flickraars, Myspacers, Twitteraars en ga zo maar door. Let's connect and stay connected!

Overheid, bedrijfsleven, de politiek, de pers, het onderwijs, instellingen, kunstenaars, senioren, zo'n beetje elke bevolkingsgroep kent een sociaal netwerk en heeft inmiddels het virtuele sociale netwerken ontdekt. Meestal worden de virtuel netwerken gebruikt om te profileren en informatie te verspreiden. Pas later komt men tot de ontdekking dat door virtueel netwerken ook fysieke afstanden verkleind en drempels verlaagd worden, met name in communicatie. Virtueel sociaal netwerken is daarmee een uitstekend middel om in contact te komen met klanten en geïnteresseerden en deze uitspraken te laten doen over de diensten die aangeboden worden. Uiteindelijk biedt iedere hierboven genoemde groepering wel één of andere dienst aan. Dat geldt ook zeker voor groeperingen in mijn eigen vakgebied. Mediatheken, bibliotheken, informatiecentra en andere informatieleveranciers doen er goed aan zich te begeven in virtuele sociale netwerken. Tell, sell and interact.

Tot slot. Is er bij sociaal netwerken niet eigenlijk sprake van een pleonasme? Netwerken is in mijn ogen per definitie een sociale bezigheid. Je hoort bijna nooit iemand zeggen dat hij asociaal netwerkt. Alhoewel, goed bekeken zijn er toch vormen van asociaal netwerken te benoemen. Bij mensen die met honderden vrienden tegelijk in sociale netwerken bivakkeren vraag ik me wel eens af of dit niet asociaal is. Live heb ik al moeite om met korte gesprekken en ontmoetingen iedereen op zijn tijd te woord te staan. Hoe onderhoud ik dan een netwerk met honderden vriendschappen? Gelukkig is er ook een oplossing voor dit asociaal netwerken. Een nieuwe trend. Onthyven, ontlinkedinnen, ontfacebooken, onttwitteren, ... Nu nog even ontvrienden en ontfamilieën en de rust keert weder in mijn drukke leventje.

Neem gerust een kijkje op Mien Hyves of Mien Linkedin en connect.
Werk net als ik en netwerk.