01-05-2011

Haags hachie

Trompetgeschal klinkt voor wie het horen wil. In Helmond-West is een nieuwe naam geboren. Tracé Buitenom is omgedoopt tot Kasteelherenlaan. Dat klinkt best chique. De oude kasteelheren Arberg, Berlaer en Cortenbach zijn daar heel blij mee. Kasteelheer Ittere vindt dat ietsje minder. Maar ja, hij was dan ook geen officiële kasteelheer.

Voor de kasteelheren mogen nog wel meer namen in de wijk wijken. Om te beginnen met Helmond-West. Dat is zo’n onbeduidende naam, die kan niemand plaatsen. Wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Het Haagje, de Hagen, of ook Brandevoort en Mierlo-Hout?

Een nieuwe naam verzinnen, dat lijkt voor iedereen het beste. Het moet dan wel een naam zijn met internationale allure. Helmond-West telt het grootste aantal verschillende nationaliteiten in één wijk in het Helmondse. Hoewel, de concurrentie met Brandevoort is groot. Daar wonen stiekem best veel allochtonen. De Brandevoorters komen namelijk bijna allemaal uit Eindhoven of omstreken.

Toch moet ik een lans breken voor de naam ’t Haagje. Het is en blijft een Geuzennaam. Die laat je niet zo maar varen. De vloer aanvegen met Helmond-West en ’t Haagje dat mag niet zo maar gebeuren. Ook al werd de naam onlangs nog door het slijk gehaald. Volgens EénVandaag leven we in de Hagen, of vrij vertaald, het Wilde Westen. Met in het centrum een vreemde eend in de bijt. Een Chinese friteszaak waarop de hangjeugd het heeft gemunt.

New Boemerang. Die naam doet de problematiek in Helmond-West alle eer aan. Een boemerang komt net als problemen bijna altijd terug. Toch kan iedereen in Helmond-West met elkaar door één deur. In het Wilde Helmond-West wordt iedereen geduld.

De Haagse hangjeugd is net als andere jeugd in Helmond soms balorig. In Helmond-West misschien wat sneeuwbalorig. Hoe dan ook, echte Hagenezen mokken en zeuren zelden. Het maakt hen niet zoveel uit of hun wijk nu Helmond Noord, Oost, Zuid of West gaat heten. Plat of chique. Het kan ze niet echt boeien. After all, what’s in a name. Het enige dat telt, dat is hun Haagse hachie. Met zoveel nationaliteiten in de wijk zal het altijd één groot feest blijven. Daar kan een naam niets aan veranderen. Helmond-West zal altijd een volkse wijk vol fiësta blijven. Met links en rechts wat zuidelijk temperament. Dat zit de Hagenezen gewoonweg in het bloed en wordt van jong op oud doorgegeven.

Mien zweeft en zwetst door Helmond-West

Gepubliceerd in Wijkkrant Helmond West Mei 2011 > Haags hachie