14-06-2013

Maud

Op een zonnige dag in mei ben je geboren, een beetje koninklijk. Want het is de dag waarop het koningspaar en prinses Beatrix het volk bedanken in een brief voor de felicitaties rondom de troonwisseling. Lieve Maud. Je naam klinkt als een gedicht, een lied. Dat dacht ook dichter Alfred Lord Tennyson die in 1855 een gedicht naar jou vernoemde. Vertaald in bloemen spreekt Alfred (niet te verwarren met Jodokus Kwak) over identiteit, intellect en moderniteit. Omstreden kwesties in zijn tijd, maar hoe toevallig ook in onze tijd.

Jouw naam is de Engelse vorm van de Germaanse naam Mathilde en betekent 'strijdbare meid' of 'machtige strijdster'. Dat doet weer denken aan Matilda. 'Waltzing Matilda', een nationale hymne die iedere Aussie kent. Tom Waits heeft dit nummer ooit prachtig vertolkt. Maud is ook de naam van twee kleine plaatsen in de staten Oklahoma en Texas van Amerika, bestuurlijk luisterend naar poëtische namen als Bowie County en Pottawatonie County. Ja, ja, het geeft alle recht te zeggen: proud to be a Maud.

Op jouw geboortedag vinden bijzondere gebeurtenissen plaats. Tsaar Peter de Grote sticht Sint-Petersburg. Walt Disney brengt twee films uit (Three Little Pigs en Melody Time) en de attractie Space Mountain opent in Disneyland Park Anaheim. Het Duitse oorlogsschip de Bismarck vergaat in de Atlantische Oceaan. De Golden Gate Bridge opent voor het verkeer. In het Belgische Itterbeek ligt na een hagelbui een laag hagelstenen van 30 cm dik en FC Porto wint voor de eerste keer de Europacup ten koste van Bayern Munchen, dat op haar beurt in 2013 voor de vijfde keer in de historie diezelfde cup met grote oren wint. In Java vindt een grote aardbeving plaats en acteur Jan Decleir ontvangt de Vlaamse prijs voor algemene culturele verdienste.

En wat te denken van al die beroemdheden die op 27 mei het licht zien. Stadhouder Willem II van Oranje (ja, die van het witte paleis in jouw geboortestad). De Nederlandse schrijver Adriaan Venema. De Franse schilder Rouault en Franse schrijver Céline. Acteurs Christopher Lee (ja, die met die scherpe tanden) en Joseph Fiennes. Voetballers Kees Rijvers en Paul Gascoigne. Henry Kissinger, de beroemde diplomaat. Britse chef-kok Jamie Oliver. En last but not least, Siouxsie Sioux, een Britse zangeres met bandietennaam.

Hey, hey, hey. Het zijn Blurred lines van Robin Thicke (featuring t.i. + Pharrell) die op jouw geboortedag op de nummer een positie van de Top 40 prijken. Geen blurred pictures, hey, hey, hey. Geboren onder het gesternte tweeling beweeg jij het liefst in gele luchten, in volle bloei. Naast een goed gevoel voor communicatie beschik jij over een groot aanpassingsvermogen. Je went en keert als een Chinese slang. Intelligent, mysterieus, sensueel en discreet. Dol op zwart water en op het noorden. Wat zal je later worden? Dat is en blijft de grote vraag? Misschien wel journalist, presentatrice of docent of iets in de reclame. Iets met communicatie, dat is zeker.

Geluk en gezondheid wens ik jou toe. Samen met papa, mama en Siem, je trotse broertje. Welkom in de familie.

Liefs van ome Mien