31-01-2015

Verslag dichtersfeest PoëzieClub Eindhoven 2015

Vrijdag 30 januari 2015 vond het dichtersfeest plaats in de Oude Rechtbank te Eindhoven.
Naar aanleiding van onderstaand bericht op de weblog van Digitale Stad Eindhoven (DSE), heb ik me opgegeven voor deelname. Hier volgt een verslag van mijn bevindingen.

Ik werd getriggerd door de gelegenheid die geboden werd om voor te lezen uit eigen werk. Waarom? Ik schrijf vanaf 2003 columns, korte verhalen, gedichten en andere schrijfsels en het leek me nu eens leuk om voor een onbekend publiek wat werk voor te dragen. Enerzijds omdat ik het leuk vind om voor te dragen, anderzijds om in te schatten hoe mijn schrijverij overkomt bij publiek.

Dat schrijven een andere discipline is dan voordragen heb ik aan den lijve ondervonden. Voor mij voelde het goed. Een waarachtig, leuk, spontaan en eigen voordrachtdebuut, voor een schrijverspubliek. Het is me alles meegevallen. Sterker nog, ik heb ervan genoten. Ondanks de zenuwen die (on)zichtbaar(?) aanwezig waren, ondanks de sluimerende verkoudheid / griep achter in mijn keel, het tussendoor naar adem happen, het heel even een stukje tekst kwijt zijn op mijn papier. Voor een twintigtal (amateur)schrijvers uit Eindhoven, Den Bosch, Helmond, ... mocht ik drie teksten voordragen. Vakantiepuzzel, Malversaties en Liefde in het bijzonder.

Ik had van te voren een selectie gemaakt uit (oude) prints die ik verzamel in een schrijfmap. Helaas kon ik geen recente teksten voordragen omdat mijn printer me in de steek liet. Ik had wel mijn laatst geschreven tekst (Mien korte verhalen met kleine grote waarheid (15): Goud in de benen), daterend 28 januari, nog op de valreep ingeladen als tekstbestand op mijn iPad. Het betreft autobiografisch werk waar ik sinds januari mee gestart ben. Korte beschrijvingen van situaties in mijn leven (deel 1 tot en met 15 beschrijven scenes uit de kindertijd, tot en met een jaar of negen). Maar helaas, vergeten voor te dragen. Eerlijk gezegd durfde ik na drie stukjes ook niet meer op te dragen. Het was tijdens de middag mooi om te zien met welk enthousiasme iedereen zijn stukken voordroeg en telkens vroeg: "Mag ik er nog eentje ..!?".

De voordracht van Vakantiepuzzel (waarom op vakantie gaan zo belangrijk is) werd goed ontvangen, met gegrinnik en applaus, dat volstaat. Zo ook mijn Malversaties (telefoonconversatie a la Herenleed). Met meer gegrinnik, gelach zelfs en iets luider applaus. Om te eindigen met Liefde in het bijzonder (over hoe en waar de liefde in bijzonderheid zich kan manifesteren). Een filosofisch en poëtisch stukje, geselecteerd vanwege het thema van de 'Week van de Poëzie 2015' getiteld 'Met zingen is de liefde begonnen'. Laat ik daar nu net een stukje tekst op papier kwijtraken en buitelen over een lastige zin. Had ik dan toch maar geoefend(?). Nee, de improvisatie ter plekke maakte het aangenamer, ook om er zelf van te kunnen genieten. Ademhalen blijft wel een aandachtspunt. Het laatste stuk kwam binnen. Er viel een korte stilte en daarna applaus.

Ik vond de middagvoordrachten van enkele deelnemers erg boeiend. Het smaakt naar meer. Toch ook maar eens gaan snuiven bij de Dichterskring te Helmond. De generale in Eindhoven was er eentje om te koesteren. Ook nieuwe mensen ontmoet. De dichters die mij met hun werk aanspraken (zonder overigens de rest te kort te doen): Marijke Strijbosch, Wim van Wijk, Gérard Vromen, Willem Adelaar. En niet te vergeten Herman Vos die als intermezzo telkens na afloop van een spreker een klein gedichtje bracht, humorvol!

Een dankwoord gaat uit naar Pierre Maréchal de inspirator, organisator en stalmeester van het geslaagde dichtersfeest. Fijn dat ik mocht deelnemen. De Oude Rechtbank, een mooie locatie om voor te dragen. Ik waande me op de bühne heel eventjes zowel dichter als redenaar. Mooi toch? Kortom voor herhaling vatbaar. Dank ook aan Ingrid en Vincent die tijd vonden om mijn debuut op te luisteren. Ik heb de middagvoordrachten tot 18:30 uur in foto's vastgelegd op mijn Lumix DMC-TZ6. Klik hier voor de foto's. Helaas kon ik het avondprogramma niet zien in verband met andere verplichtingen. Wie weet de volgende keer!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dichtersfeest vrijdag 30 januari in de Oude Rechtbank Eindhoven

‘Met zingen is de liefde begonnen…’ Op Vrijdag 30 januari a.s. houden de dichters van de Poëzie Club Eindhoven in het kader van de ‘Week van de Poëzie’ hun dichtersfeest met gedichten en korte verhalen uit eigen werk. Op initiatief van Pierre Maréchal wordt sinds 2002 in Eindhoven een speciale dag voor gehouden.
Deze keer hebben zich tot nu toe een twintigtal dichters aangemeld Herman Vos, Nelligje Wagter, Lucille van den Berg, Marijke Strijbosch, Anne Karina Dijkstra, Angela Polderman, Theo Smith, Nicole Loeve, Wim van Wijk, Karla Witjens, Tjarco Duinstra, Gérard Vromen, Klaas de Graaff, Willem Adelaar, Marije Kos, Hans Marijnissen, Guusje Slegers, Derrel Niemeijer, Nasrin Hamidi, Jan van der Pol en Pierre Maréchal.

Er is nog gelegenheid voor dichters die willen voorlezen uit eigen werk!

In de avonduren, na 18.00 uur, treden op de singer-songwriter Stijn Charpentier Waarna de band AndersOok met zelf gecomponeerde muziek en zang op gedichten van Eindhovense Dichters zoals Lodewijk van Woensel, Joop Oversteegen en de Belgische dichter Alice NaHon.

Toegang Gratis ook toehoorders zijn welkom.

Waar is het podium van de dichters te vinden?
Waar: in de Rechtzaal van de Oude Rechtbank Stratumseind, 32, Eindhoven (Centrum).
Wanneer: Vrijdag 30 januari
Tijd: 15.30 uur tot circa 20.00 uur.

Nadere informatie: pmarechal@online.nl
Namens de PoëzieClub
Pierre Maréchal