18-05-2015

Vingers in de dijk

Bijna tweeduizend jaar geleden. Een plat land aan een woeste zee. Een zee die ieder jaar stijgt. Bewoners aan zee stapelen zand en stenen voor de kustlijn. Het zeeklimaat staat gelukkig grasgroei toe, met grote dank aan de zon. Het volk aan zee is namelijk dol op gras. De stapeling van zand en stenen is het grootste deel van het jaar met gras bedekt. Een dijk van een stapeling die van een grote afstand lijkt op een lange cheese-cake. Aan de stapeling is te zien in welk jaar de bewoners leven, zestien jaar na Christus. De dijk is goed onderhouden door de kustbewoners.

Maar … sinds kort woedt er een strijd tussen twee bevolkingsgroepen. Twee belangrijke bevolkingsgroepen. De ene bevolkingsgroep is gespecialiseerd in het vervaardigen van kaas, de andere in het maken van taart. Twee volksvertegenwoordigers zijn aangesteld om de strijd diplomatisch en ritueel te beslechten.

De volksvertegenwoordiger van de taarten, een dikke man in blauwwit gestreepte broek met ontbloot bovenlijf en oranje hoofdhaar gebonden in twee vlechtjes, schudt eerst de hand van de vertegenwoordiger van het kaasvolk, een klein driftig mannetje met gele snor en een helm met vleugels. Vervolgens maken ze een dansje waarbij een klein wit hondje hen voortdurend in de kuiten bijt. Het volk klapt in de handen. Het hondje bijt steeds feller in de kuiten van de dansers, totdat een van de dansers de andere loslaat. De dikke, want die is het meest kleinzerig.

Daarna worden wat cadeaus uitgewisseld. De dikke schenkt altijd een grote zwerfkei en de kleine een flesje met schimmige drank. De eigenlijk kleine onbeduidende stammenoorlog wordt daarna tot vrede gebracht met het gelijktijdig prikken van alle vier de wijsvingers in de dijk. Er zitten heel wat gaten in de dijk, van voorgaande oorlogen. De cheese-cake-dijk is eigenlijk een groot oorlogsmonument, ter herinnering aan en voorkoming van onspoed door een al te woelige zee. Aan het einde is het feest. Zonder muzikanten. Want die spelen vals.

Genre: Nederlands historisch kostuumdrama
Leeftijdsindicator: Geschikt voor alle leeftijden
Taal: Nederlands gesproken
Locatie: Aan de oevers van het Noordzeekanaal in de buurt van de Wijkertunnel
Soundtrack: Oude muziek (luit, lier, trompet, schalmei, etc…)
Regisseur: Pieter Groenweg
Cast: Multicultureel
Dikke man: Obus Menhir
Kleine man: Aster Star
Hondje: Wit klein keffertje (Schnauzer)
Catering: De Bazaar


Toelichting:
Geschreven n.a.v. 9e schrijfopdracht op ColumnX (mei 2015), van professioneel schrijfcoach Hella Kuipers (http://heldenreis.nl):
Schrijf een opzetje voor een film (drama's, tragi-comedy's, actiefilms, cartoons, etc ...). Denk eerst na over een verhaal dat verfilmd kan worden (fictief of autobiografisch). Dik het verhaal daarna in. Maak er een leesbaar geheel van in plusminus 300 woorden (275-325). Het verhaal kan later eventueel uitgewerkt worden tot een kort verhaal.
Addendum: De bedoeling is om een opzetje te schrijven voor een filmscript. Een leesbaar stuk dat een filmmaker uit zou kunnen dagen tot het schrijven van een geheel script. Het zou dus een openings/slotscène kunnen zijn, of juist een compact overzicht van een filmverhaal. Om het beeldender te maken zouden voorkeursacteurs/trices als voetnoot toegevoegd kunnen worden.