28-10-2013

Windhoos teistert Nederland en Sinterklaas

Leestip vooraf:
Voor humorvolle waarneming: lees de column met deze achtergrondmuziek.
Voor ernstige waarneming: lees de column met deze achtergrondmuziek.

Hoor de wind waait door de bomen
Nederland krijgt op maandag 28 oktober 2013 te maken met extreem stormweer. Volg de gebeurtenissen op de voet. Een vliegtuig landt bijna haaks op de baan op Schiphol, waar landende toestellen veel last hebben van de storm. In het oosten van het land is er een boom op het spoor tussen Zutphen en Winterswijk terechtgekomen. Een veerboot van de maatschappij DFDS Seaways probeert tevergeefs de haven van IJmuiden binnen te lopen. Het schip vaart weer terug naar open zee om daar de storm af te wachten.

Hier in huis zelfs waait de wind
Rond 8.00 uur staat er ruim 250 kilometer file op de snelwegen. Dat is twee keer zoveel als op een gewone maandagochtend. Door de storm is in Haarlem een stuk gevel van een huis op een auto gestort. NOS-weerman Marco Verhoef zegt dat code rood een verkeerschaos betekent en dat bomen kunnen omvallen. “Het kan link zijn op de weg, ook omdat vrachtwagens kunnen overhellen”, zegt Verhoef. “Ik zou in elk geval fietsers afraden om op pad te gaan bij code rood.” Code rood geldt dus voor het midden, westen en noorden. In de rest van het land geldt code geel; dat betekent gevaarlijk weer.

Zou de goede Sint nog komen, nu hij het weer zo lelijk vindt
De storm zorgt, anders dan misschien wordt gedacht, niet voor extra energie afkomstig van windmolens, zegt energiebedrijf Eneco. Bij windkracht 6 is de maximumcapaciteit wat betreft energieopwekking bereikt. En bij windkracht 10 wordt er zelfs een stop gezet op de draaisnelheid van de wieken. Dit om te voorkomen dat de windmolen oververhit raakt en er brand ontstaat in de windmolen. Vandaag zijn de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen gesloten voor alle bezoekers vanwege de harde windstoten.

Nu hij het weer zo lelijk vindt
De N65 is tussen Berkel-Enschot en Oisterwijk in de richting van Den Bosch korte tijd geblokkeerd door een omgewaaide boom. Een boer probeert de boom van de weg te slepen zodat het verkeer snel weer door kan rijden. De brandweer in Breda en Tilburg heeft het erg druk met de storm. Zo belandde in Loon op Zand een boom op een huis aan de Handboogstraat. Met name vrachtwagens, motorrijders en auto’s met aanhangers zijn gevoelig voor de wind. Zo waarschuwt de VID (Verkeersinformatiedienst).

Ja, hij rijdt in donk’re nachten op zijn paardje, oh zo snel
Boswachter voor Brabants Landschap in West-Brabant, Erik de Jonge, waarschuwt om niet naar het bos te gaan. Er kunnen als gevolg van de storm wel eens gevaarlijke situaties ontstaan: “Blijf vandaag uit het bos! Het is erg gevaarlijk vanwege vallend dood hout en omvallende bomen.” De hele provincie Limburg heeft last van de storm, maar heel ernstige problemen doen zich voor zover bekend niet voor. Bij een flat in Weert waait bouwmateriaal van het dak. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd.

Als hij wist hoe zeer wij wachten, ja gewis, dan kwam hij wel
In Amsterdam is een fietser overleden die door een omgewaaide boom werd geraakt. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd de vrouw te reanimeren. In Den Haag is een boom omgewaaid. Er is één persoon onder gekomen. Die is naar het ziekenhuis gebracht, maar het is niet duidelijk wat de verwondingen zijn. In Overijssel denken ze: Waar hebben ze het toch over? De brandweer is tot nu toe al ongeveer 1600 keer afgegaan op meldingen van stormschade en wateroverlast. Dat blijkt uit gegevens van de site alarmeringen.nl.

Ja gewis, dan kwam hij wel
Actueel: 8-9Bft langs de kust, met stoten tot 100km/h. Wind zwelt aan: 9-10 (kleine kans op 11Bft). Stoten 100-140km/h, in O 75/100km/h. Fietsvoetveer tussen Vlissingen en Breskens is uit de vaart genomen vanwege de storm. Woordvoerster Mirjam Snoerwang van Schiphol vertelt wat de storm betekent voor het vliegverkeer. Bij de Loosdrechtse Plassen is een boom omgewaaid door de najaarsstorm.

Hoor de wind waait door de bomen
De Amsterdamse tv-zender AT5 meldt dat er elders in Amsterdam nog een dode is gevallen door de storm. Op de Ceintuurbaan waaide een boom op een auto. Eén van de twee inzittenden zou zijn overleden. Het bericht is nog niet bevestigd. De brandweer in Amsterdam adviseert mensen om binnen te blijven. In Leeuwarden is een stuk van het dak van ijshal weggewaaid.

Hier in huis zelfs waait de wind
We laten ons niet gek maken door de storm en de wind. Nederland is een sterk land. Waarom gaat heel Nederland bij zwaar weer los alsof het Koninginnedag is? Meepraten over storm kansen in Nederland doe je hier. Goh … Ik dacht al; Wat hoor ik hier toch razen …? Sorry Nederland, ik krijg m’n nieuwe bladblazer niet uit. Wat nou storm? Blijf lekker binnen en bezoek Interiorator.com de coolste designblog van Nederland. Nederland heeft de neiging tot overdrijven. Veilig naar de lege supermarkt op het Museumplein en terug. Daar gaat het om.

Zou de goede Sint nog komen, nu hij het weer zo lelijk vindt
De boot ‘Ocean Diva’ is losgeslagen in de NDSM-werf. Hij plet nu dure jachtjes. Veel bussen en trams in en rond Den Haag kunnen niet rijden door de storm. Bomen en takken liggen op bovenleidingen en wegen. In Zoetermeer rijdt de RandstadRail minder vaak dan gewoonlijk. Er kunnen geen sneltrams rijden over de zogeheten ‘Krakeling’, de lus door de stad. Alleen halte Javalaan is nog bereikbaar.

Nu hij ‘t weer zo lelijk vindt
Radio Assen kan op dit moment niet uitzenden. Door de storm is een antennemast op het dak van de lokale omroep geknapt. Vanmiddag proberen ze uitzendingen op gang te krijgen op de kabel, op 105.5 fm. Meer informatie op de website van RTV Assen. Het CBR heeft besloten om de rijexamens voor motoren niet door te laten gaan. De examens voor automobilisten gaan nog wel door.