31-01-2016

Verslag dichtersdag PoëzieClub Eindhoven januari 2016

Zaterdag 31 januari 2016 vond de dichtersdag plaats in de Oude Rechtbank te Eindhoven. Naar aanleiding van een bericht op de weblog van Digitale Stad Eindhoven (DSE), had ik me opgegeven voor deelname. Hieronder een verslag van mijn bevindingen.

Het was voor mij de tweede deelname aan de PoëzieClub Eindhoven. Het viel niet mee op tijd te komen omdat parkeerproblemen mij parten speelden. Maar op de valreep viel ik net op tijd binnen in de Oude Rechtbank op Stratumseind. Stratumseind was al gehuld in Carnavalsoutfit. Kleurrijke houten panelen waren voor de ramen van de meeste ‘beruchte’ cafés getimmerd. Uit voorzorg. Gelukkig geen houten panelen op de ramen van de Oude Rechtbank. In de kleine ruimte aan de voorkant vond de dichtersdag plaats. Een knusse ruimte met kleine bar waar een nadrukkelijk aanwezige Poetin zicht hield op de vertoonde kunsten. En die waren er volop. Pakweg vijftien schrijvers / dichters / kunstenaars gaven een mooie voordracht. Een aantal onder hen presenteerde ook een juist verschenen boek. Boekscout deed goede zaken. Af en toe kraaide een (carnavals)haan op de achtergrond. Boven verwachting ook nog goed getimed. De intermezzo's van gitarist en liedjesschrijver Ruud Post waren oorstrelend.

Ik was minder zenuwachtig dan de vorige keer. Dat kwam doordat ik de teksten niet van te voren had gerepeteerd en mijn optreden spontaan liet gebeuren. Nieuw voor mij. Bijna aan het eind van de middag mocht ik mijn kunsten vertonen. Goed ademhalen had ik mezelf opgelegd, want dat was vorige keer mijn manco. Voor mijn eerste voordracht liet ik het publiek de keuze. Consonantische fonemen of Hersenwandel? Hersenwandel riep de zaal in koor. Een goede keuze. Ik las voor vanaf een papier, letters Calibri 17pt. Naar mijn idee duurde het voorlezen best lang. Mijn voorgangers hadden bijna allemaal gedicht. Ik las een kort verhaal. Mengeling van proza en poëzie. Proëzie eigenlijk. Ik nam het publiek mee in een reis door hun eigen hersenpan. Ze luisterden muisstil en af en toe werd er gegrinnikt. Na een laatste zin een onverwacht uitbundig applaus. Opluchting en op naar een klein gedicht. Een putdicht. Putdicht. Ook deze werd in aangename stilte ontvangen en met applaus beloond. Snel stapte ik van het podium af. Had wel verder willen voordragen maar iets in mij riep. Genoeg. Drie stukjes voordragen mocht. Ik hield het bij twee. Achteraf dacht ik nog wel. Ik heb vergeten te vertellen dat Putdicht geschreven is naar aanleiding van een fotowerk van Paul Bogaers, maar dan in kleur. Het zij zo.

Na afloop van de dichtmiddag nog even gesproken met wat collegae. Handige tips gekregen en feedback. Over schrijven, voordragen, de wisselwerking, interactie en de impact van voordragen. Met jezelf en met het publiek. Je leert er van en het zet je schrijven in een ander licht. Ook nog even gesproken met twee schrijvers over het schrijven van een roman. Maar daar ben ik bij lange na nog niet aan toe. Het voortdurend redigeren, niet mijn favoriete hobby, valt me veel te zwaar. Mogelijk een aandachtspunt voor de toekomst.

Mijn complimenten gaan nog uit naar Pierre Maréchal. Voor de organisatie en het blijven vooruit stuwen en uitnodigen tot taalcreatie. Dankbaar nam ik nog een boekje van hem in ontvangst. Uit zijn eigen boekenkast, I presume: Proza en Poëzie: inleiding met een overzicht van de Russische literatuurgeschiedenis. Altijd handig en zeer toepasselijk gezien het decor waarin de dichtersdag plaatsvond. Om te eindigen met een leuke zinsnede. Vandaag voldoende input mede door Poetin.

Een fotoverslag van de dichtersdag is hier te vinden.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aankondiging op website DSE:

Dichtersdag bij de PoëzieClub Eindhoven 31 januari a.s.

Zien
Ik heb de hoofden gezien
die de politiek maakten
en hoe leeg ze waren
maar zij waren de wijzen

Mozafar Salehi† Uit ‘Mijn roepen in een ander land’.

In het kader van de Week van de Poëzie houdt de PoëzieClub Eindhoven haar Dichtersdag op 31 januari 2016. Poëzie / Stand-up / Singer-Songwriter / Proza / Comedy ….
Het gekozen thema is OP DRIFT. Het landelijk thema HERINNERING mag ook evenals zelfgemaakte vrije gedichten.

Mee doen? Ook toehoorders zijn van harte welkom.

Aanmelden kan op poezieclub.eindhoven@gmail.com of op pmarechal@online.nl
Tot dusver hebben de navolgende dichters zich aangemeld: Marijke Strijbosch, Max Violier, Monique Hendriks, Anne Karina Dijkstra, Klaas de Graaff, Ingo Sunset, Rob Mientjes, Hans F. Marijnissen, Theo Smit, Gérard Vromen, Ingo Oudenaerd, Jurgen Uiterdijk, Kaj Elhorst, Marije Kos
en Pierre Maréchal (presenteert sinds 2002 de dichtersdag in Eindhoven).
Ruud Post, gitarist en liedjesschrijver, verzorgt het muzikale gedeelte.

Toegang GRATIS

Waar: De Rechtszaal van de Oude Rechtbank, Stratumseind 32 (Centrum)
Wanneer: Zondag 31 januari a.s.
Tijd: 14.30 uur tot er geen optredende dichters meer zijn

Vanaf januari 2016 werken de organisatoren van de podia PoëzieClub Eindhoven
(3e zondag van de maand en die van PepperPlus (1e zondag van de maand in café De Gouden Bal) bij gelegenheid samen.