31-05-2016

120 Woorden Mei 2016

120 Woorden (120W) is een website gerund door vrijwilligers waarop ik kleine stukjes van exact 120 woorden plaats. Meestal aan de hand van opgelegde themawoorden.
Motto 120 Woorden: Er wordt veel te veel geschreven en daardoor veel te weinig gelezen. Weg met de breedsprakigheid. 120 woorden is precies genoeg.


Chicago (02-05-2016) (Themawoord: Getto)

Op een koude grijze ochtend in Chicago wordt een kleine jongen geboren. Niemand die het weten mag. In een luxe appartement op verdieping driehonderdtwaalf van een wolkenkrabber, hoog boven de wolken. Hoog boven de wolken waar de wereld grenzeloos is. Maar niet voor de kleine jongen. Ook al ontbreekt het hem aan niets. De wereld is niet klaar voor hem. Zittend, liggend, op en tegen het rode pluche wordt hij langzaam klaargestoomd in het diepste geheim. Samen met tientallen andere kleine rijke ‘boefjes’. Ze mogen eigenlijk niet zo genoemd. De keuken denkt daar anders over. De kleine lorden moeten nog veel leren. Hun mamma’s zullen ze nooit kennen. De kleine jongetjes kijken reikhalzend hun ogen uit. Geblinddoekt in een getto.


Gettolac (04-05-2016) (Themawoord: Getto)

Ik sta voor het stoplicht van 2300 Southern Boulevard, Bronx, NY 10460. Naast me staat een… ja, een wat is het nu precies? Het is roze, lang, vier wielen en het trilt en bonkt als een pletmachine; wals heet dat geloof ik, waarmee ze wegen asfalteren. Achter het stuur een donker typje met rastahaar en een hele grote sigaar in zijn mond. Zijn hoofd schudt afwisselend naar voren en naar achteren op muziek die ik maar moeilijk kan definiëren. Zijn arm vol plaatjes hangt nonchalant uit het raam en klopt mee op de maat van de muziek op de gele autodeur. Ja, die is geel gespoten. Als enige deur. Zoet geel. Het licht springt op groen. Weg is de gettolac!


Molly en Dolly (10-05-2016) (Themawoord: Schutting)

Take five. Molly is er helemaal klaar voor. Nu Dolly nog. Bloot moeten ze. Helemaal bloot. Voor de camera en voor de micro. Als dat maar goed gaat.

De hele filmset is uitgelopen. Dit moet het hoogtepunt worden. In de zuiderhoek staat een nerveus meisje met blauwe aders op haar armen en benen. Waar blijft nu fucking Dolly? Molly probeert haar stem wat te smeren. Deze scene is cruciaal voor het slagen van de film. En dat beseft Molly maar al te goed.

Ze hangt wat tegen de schutting, maar van Dolly is nog geen spoor te zien. Zou ze plankenkoorts hebben? Of beter gezegd schuttingkoorts? Nee, dat is meer iets voor Rijk, of Sylvia. Gooien met kristal dan maar.


Gat in de schutting (10-05-2016) (Themawoord: Schutting)

Er zit een gat in de schutting. En voor dat gat verschijnt regelmatig een oog. En ik weet van wie dat oog is. Van de vieze geile buurman. Wat nu?

Ik bespreek het met mijn medestudenten. Ze geloven me niet. Ik vraag hen heel simpel. Hou het maar eens in de gaten? En ja hoor. Ook zij zien het glurend oog. Van de vieze geile buurman. We bedenken een plan. We lachen ons suf. Dit is meesterlijk.

Wie voert het plan uit? Met z’n allen dan maar. Ik mag naar de Bruna. We knippen de geilste blote vrouw uit het pornoblaadje. Hangen het aan een ijzerdraadje en bevestigen het voor het gat. Het gat van de geile vieze buurman. Lachen!


Haddock schuttingtaal (13-05-2016) (Themawoord: Schutting)

Leeswijzer: hardop voorlezen, duidelijk articuleren, in een keer doorlezen, zonder te aarzelen, bij voorkeur voor een spiegel.

Aardappelluis, achterkleinzoon van een geplukte gier, Appenijns kropmens, bepluimde kannibaal, beulshond, bij alle haartjes de snor van Plekszy-Gladz, bij de baard van de profeet, blikslager, bommen en granaten, bulldozer, cataclysme, cyclotron, dekselse kwajongen, dios de mi vida, diplodokus, donderboms knuppelfenomeen, drogelever, druifluis, Ersatz-kameel, gifmenger, hangsnor, heikneuter, invertebraat, jandorie, kolokwint, kropdrager, krulparasiet, kwijlwortel, loerak, lompe griezel, lorejas, mameloek, melkmuil, mislukte acrobaat, niksnut, nogaspekulant, olieboer, ondier, ongeluksmens, ouwe knotwilg, pekelharing, planetenzwerver, potverpillepap, raketpiraat, rare kwistenbiebel, rolaap, schele kaalkop, slangebijter, sneeuwvreter, strotgrondel, stuk Beethoven, tapijtenventer, trompetneus, Turkse muts, uilskuiken, uitgedroogde mummie, verduivelde klapsigaret, vierpootaugurk, vliegende doodskist, vuig wrattenzwijn, wafelijzer, wandelende seinpaal, waterdrinker, zandvlooi, zeekomkommer, zwaarmoedige muis.


Onder de mantel (19-05-2016) (Themawoord: Mantel)

Hij is amper zichtbaar. Ook al draagt ie de kleur rood. Het liefst zou hij nog minder zichtbaar willen zijn. Maar rood moet ie dragen. Dat is nu eenmaal zo afgesproken. Het hele jaar? Het hele jaar. Overal? Overal. Een groot dilemma. Rood komt op je af. En dat weet de man. De man die veel liever blauw draagt. Wijkend. Wat een straf.

Onder de mat of onder de gordel, dat is nog tot daaraantoe. Maar onder de mantel? Dat kan echt niet. Niet met kleine kinderen erbij. Viespeuk. Alleen de gedachte al. Maar hij kan het niet bedwingen. Waar moet hij anders zijn handen laten? Hij heeft werkelijk waar geen idee. Op zijn rug dan maar. De beste oplossing.


Mantelen (19-05-2016) (Themawoord: Mantel)

Wie kent het niet? Iedereen doet het. Mantelen. Kijk maar eens goed om je heen. Maar waar vindt het zijn oorsprong? In de natuur natuurlijk. Zoals alles zijn oorsprong vindt in de natuur.

Je moet er niet te veel bij nadenken. Mantelen moet je doen. Net als kantelen. Hoewel? Het hangt er vanaf waar je de klemtoon legt. Bij mantelen is dat net zo. Bij manteelballen wordt het alleen wat moeilijk. Ik dwaal af.

We mantelen dus allemaal. Ik heb het zelf voor het eerst gezien bij een buizerd. Hij sloeg zijn vleugels om zijn juist gevangen prooi heen. Herkenbaar toch? Wie doet het niet? Mantelen? De vleugels om iemand heen slaan? Uit bescherming, angst of gewoon uit liefde. Onvoorwaardelijk.


Zakpijp (19-05-2016) (Themawoord: Mantel)

Je zult het maar zijn? Een zakpijp, een manteldier. Je leeft op, in en door water. Douchen hoeft niet. Naaktzwemmen mag. Niemand die het ruikt of ziet. Dag in dag uit pomp je water door je lijf? Dat is toch geen leven? Het slaat voortdurend op maag, darm en hart. Om over de blaas maar niet te spreken. Gewoon laten lopen zeg ik dan.

Maar dan die onderverdeling. Samengebracht met gewervelden en schedellozen in de stam van chordadieren. Met de eerste kan ik nog leven, maar met schedellozen? Domme dieren. Waar laten ze hun hersens? In ballen of borsten? Ach, laat mij maar lekker zuigen, met mijn kieuwkorf voedsel filteren. Dat maakt mij gelukkig, gelijk een koe zijn gras pruimt.


Mantelrock (20-05-2016) (Themawoord: Mantel)

Met haar grote lange staart maakt ze de dansvloer onveilig. Zeepaardjes doen haasje over en worden al snel amechtig. Het waterballet kan de aanwezige zoenvisjes amper bekoren. Zij houden veel meer van mantelrock.

DJ Poliep bakt er niet veel van. De dansvloer blijft lange tijd leeg. De muziek van Händel is dan ook geen slimme keus. Het loopt van geen meter. Douwe Bob probeert het nog even met een ballad. I love you. Knipoog. Maar ook daar worden de zoenvisjes warm noch koud van.

Waarom geen mantelrock? Wacht. Daar is ze. Zwoel betreedt ze de vloer, dressed up als Lady Gaga. Marilyn Mantelrog in strakke rode mantelrok. Ze slaat haar grote vinnen open en flirt met DJ Poliep. Let’s dance!


Geen stuiver voor handen (23-05-2016) (Themawoord: Stuiver)

Het is weer zover. Moeders, vaders ze houden hun hart vast. Niet allemaal, maar toch veel. Veel te veel. De rugzak van de kindjes is gevuld. Tot aan de rand. Maar dit keer niet met brood en boeken. Stoer kijken ze uit hun ogen. Vooral de jongens. De meisjes vinden het maar eng. Ze verzamelen om de hoek van de hoofdstraat. Daar worden ze niet zo gezien. Wel zo handig.

Eerst wordt het wapenarsenaal bekeken. Ruim voldoende om een kleine oorlog te starten. De boys gaan op pad. Het miezert een klein beetje. Maar daar geven ze niets om. Gewoon de kraag wat meer omhoog gestoken. De brillenglazen beslaan. Het lont aangestoken. Veel te kort. Dag hand. Geen stuiver over.


Butken (24-05-2016) (Themawoord: Stuiver)

Niet te verwarren met dukken. Men neme een but (paaltje van hout), pakweg vijf deelnemers (allen in het bezit van een paar stuivers) en even zoveel stenen als deelnemers.

Plaats het paaltje op de grond. Alle deelnemers leggen een stuiver op het paaltje. Om de beurt proberen de deelnemers het paaltje omver te gooien. De stuivers met kop boven zijn voor degene die het paaltje omver heeft geworpen. De andere stuivers worden weer op het paaltje gelegd. Iedereen legt er nog een stuiver bij. Nieuwe ronde. De winnaar is degene met de meeste stuivers. Logisch, toch?

Degene die het niet begrijpt mag dukken. Op de rug van de winnaar. Plaats stuiver in mond winnaar, stevig vasthouden en dan dukken maar.


Gouden stuiver (25-05-2016) (Themawoord: Stuiver)

‘Aan de kant! Daar komt ie aan. Bukken, bukken!’
De koplichten van de auto’s beschijnen de paardenrenbaan van Albury. De Uiver maakt een noodlanding. Stoere kompels trekken de vogel vlot. Op naar Melbourne.

‘Ja, daar komt ie. Landen, landen. Nu! Yes!’
Piloot Parmentier loodst zijn vogel naar plek twee in het algemeen klassement. Dankzij de lepe aluminiumconstructie wordt ie eerste in het handicapklassement. We tikken af het jaartal 1934.

Knappe prestatie van de Uiver. Hij laat de Pelikaan, de Adelaar en Uil ver achter zich. Een heilig KLM-vogeltje. Een Sint. Sint Uiver. We noemen hem Gouden Stuiver!
‘Flying Fräulein’ Thea Rasche doet verslag, de enige vrouw die deelnam aan de Melbourne-luchtrace. In december stort de Gouden Stuiver neer. Niemand overleeft.


Verstuiven (26-05-2016) (Themawoord: Stuiver)

Dennenappel is de geur die ik mij herinner zodra ik de deur opentrek van een toilet langs de linksrheinische snelweg in Duitsland. Een spontane reactie van mijn hersenen op de prikkel die via mijn neus linea recta doorschiet naar de bovenkamer. Ik ruik pis. Dikke zure pis.

Met grote walging laat ik mijn broek zakken. Die mag de vloer niet raken. Ik buig lichtjes door de knieën en neem een spreidstand aan. Zoutkristallen op de vloer doen me denken aan de grotten van Han. Het gat van de witgele pot waarin ik moet mikken is poepbruin. Bah.

‘Verstuiven!’ Denk ik vals. Ik grijp mijn verstuiver en knijp het ventiel een klein beetje dicht. Met een brede glimlach spuit ik gier.


Beeldgehak (30-05-2016) (Themawoord: Slager)

Met verbazing kijk ik beurtelings omhoog en omlaag. Ik kan mijn ogen niet geloven. Ze lezen wat ik zie, rapporteren rechtstreeks aan mijn brein. Het netvlies bibbert en probeert datgene wat mijn ogen aanschouwen te bevriezen.

In diverse bovenkamertjes worden de beelden opgeslagen, een voor een. Beginnende hoofdpijn. Twijfel. Te veel deuren die dichtslaan. Verschillende beelden worden de kamertjes ingeduwd. Voorgoed opgesloten? Dat is nog maar de vraag. Ik herinner me situaties waarin veel deuren tegelijk open gingen. Beelden in herinnering vloeien over elkaar heen. Chaos alom.

Op de toonbank zie ik het vlees bewegen. Roze met witte spikkels. Gehakt had ik gevraagd. Half om half. Ik kijk in het gezicht van de slager. Roze met witte spikkels. Ik lach.