26-08-2015

Frappant

Lees het nog maar eens goed. Frappant. Dit woord gaat verdwijnen. Het wordt geschrapt uit de nieuwe (15e) papieren editie van de Dikke van Dale die in oktober 2015 verschijnt. Het is alweer tien jaar geleden dat de laatste editie verscheen. Zoals gebruikelijk worden er iedere editie nieuwe woorden toegevoegd. Maar wist u ook dat er woorden verdwijnen?

Dat spijkertjeswee en schobbejak verdwijnen vind ik nog totdaaraantoe (of is het tot daaraan toe?). Wielrijschool is ook niet meer van deze tijd. Is allemaal verouderd en archaïsch woordgebruik. Drie woorden die er wat mij betreft uit mogen. Maar frappant? Hoe durven ze. Zo'n mooi woord. Ik ben verbolgen. Heb al een brief gestuurd naar de redactie. Stop de persen. Ik ben zelfs een actie gestart op Facebook. Het schijnt te helpen. Als je maar genoeg 'likes' krijgt.

Ga dus snel naar https://www.facebook.com/frappantindevandale en like de pagina. De redactie van de Dikke van Dale heeft toegezegd dat bij 150.000 'likes' het woord alsnog behouden blijft binnen de papieren editie. Online is ie dus sowieso al gered. Oef. Gelukkig maar. Naar het schijnt is het de laatste keer dat de Dikke van Dale als hard copy verschijnt. De nieuwe editie wordt daarmee dus absoluut een collector's item. Degenen met de 14e editie uit 2005 moeten ook zuinig zijn en deze goed bewaren. Het wordt namelijk de laatste editie met een leeslint. Ja, u leest het goed. Het leeslint verdwijnt uit de nieuwe editie. Te duur en achterhaald. Wie leest er nog de Dikke van Dale van de eerste tot de laatste bladzijde, van A tot Z?

Tot slot wil ik toch ook nog even een lans breken (kan wat mij betreft ook uit de Dikke van Dale) voor het woord spijkertjeswee. Het verdriet van het hebben van een lekke band. Dat woord mag bij nader inzien eigenlijk toch niet verdwijnen. Wie herinnert het zich niet? Zijn eerste spijkertjeswee? Niet te verwarren met punaisepret. De klassenlol bij het plaatsen van een punaise op de stoel van een leraar of lerares (meestal in de brugklas). Sommige woorden en herinneringen blijven voor de eeuwigheid. Frappant toch?