31-01-2017

120 Woorden Januari 2017

120 Woorden (120W) is een website gerund door vrijwilligers waarop ik kleine stukjes van exact 120 woorden plaats. Meestal aan de hand van opgelegde themawoorden.
Motto 120 Woorden: Er wordt veel te veel geschreven en daardoor veel te weinig gelezen. Weg met de breedsprakigheid. 120 woorden is precies genoeg.


Wapenfijt (02-01-2017) (Themawoord: Wapenfeit)

Vuurrood is het topje van mijn middelvinger. Al meer dan drie dagen. De vinger klopt dat het niet meer normaal is. Ik houd hem rechtop voor de neus van de dokter. Die snuift er nog eens aan en bekijkt het door zijn monocle. Hij kan niets vreemds zien en ruiken. Hij geeft me wat Arnica-balsem. Hopelijk gaat het snel over.

Ik sla de deur boos dicht en loop naar huis langs de dijk. Het stormt verschrikkelijk, maar het deert me niet. Het enige dat me deert is mijn vinger. Ik zie er geen gat meer in. Zal ik …? Nee, dan nog liever de zere vinger in de dijk. Ah… een gat! Van fijt naar wapenfijt. Eureka! Van wapenfijt naar wapenfeit.


I Claudia (03-01-2017) (Themawoord: Wapenfeit)

Het jaar 2016 is mooi afgesloten met een welluidend wapenfeit. De maagdelijke geboorte van de eerste vrouwelijke oudejaars-conference.

Vanaf de eerste minuut zit ik op het puntje van mijn stoel, kijkend naar een aangename setting en decor van, naar ik mag hopen, volle champagneflessen en een fris en fruitig muziekensemble, afkomstig uit drie windstreken.

Een vlammend betoog met voldoende diepgang afgewisseld met frisse een-couplet-improvisatie-liedjes. Helden zingen tot verbeelding.

Een strakke opbouw met rode brievenbusdraad. Wonderlijke metaforen schieten als een ware drietrapsraket door de lucht. Woordgrappen gaan erin als warme frites van de lokale fritesboer.

Vluchtelingentaal en volksrap wisselen elkaar vliegensvlug af. Mensen in de zaal, voor de buis of gewoon loslopend voelen zich weer even thuis in Nederland. Dankjewel Claudia.


Bargoons salloons (04-01-2017) (Inzending 120wedstrijd: Thema misdaad (met bargoens))

Klei nou alemaal elemaal de diepvriestyfes. Ja effe plusuviuuspleuris je bès doen wè, andes houw we ut nie droo hiero.

Sakkessakkessakkessju. Pet op en kop houwen muts. Heb nog zozegd. Waffelwapen toehouden als ik woord. Ja woord, nie moord. Det kump later. As ik bezig ben met woord lúisteren zei ik dan.

Wè, ken nie nie meer volge? Nou mooi, ik ôk nie nie meer en ôk nie nie minder. Doe hier kriminele pogingen tot bargoons salloons zonder klapdeuren. Das al moeielijk zat.

De kraim zit in munne suspens. Joa, in munne onderboikgefuhl. Rap runter von das veerd, sons knalts. Tsoe speeeiit. Er ist sjoon toot. Heb ik nu ja gwonnen ja. Nicht. Na dan leg ik die kanoone ab.


Wapenfeiten gestript (04-01-2017) (Themawoord: Wapenfeit)

Een menhir vliegt door de lucht, gevolgd door een snoeimes, een vis en een bard. Op de grond ligt een gefrustreerd dik mannetje op een groot wapenschild. Om hem heen allemaal helmen. Wat is hier in hemelsnaam aan de hand?

Op het dak van het hoofdhotel van het Vrijheidsbeeld loopt een vreemd beest te zeulen met een kleine letter v op zijn rug. Hij kan de letter niet goed kwijt, zo lijkt het. Hij kijkt omlaag, het zwarte zeewater in. Springen is een optie.

Hij springt onbevreesd omlaag, gevolgd in rap tempo door een roodborst gekleed in geel en groen pak. Ze spelen joker met een groot vraagteken. Uitkijken dat ze niet op een pinguïn landen. Wat gebeurt hier toch?


Krachtsinspanning (06-01-2017) (Inzending 120wedstrijd: Thema misdaad (met bargoens). Tevens gebruik gemaakt van themawoord: Wapenfeit)

Woeste Willem komt in actie. Zou hij zijn bravourestuk kunnen herhalen? Het woord bij de daad voegen? Ongetwijfeld. Zijn exploot van bijzondere gedraging behoeft slechts één handeling, een vervolg op zijn laatste heldendaad van afgelopen week, een huzarenstuk van formaat.

Een hele krachttoer gaat dit nieuwe optreden worden. Woeste Willem is er klaar voor. Deze zware performatie in praktijk brengen vraagt om een prestatie met klinkend resultaat. Geen onnozele streek, stunt of grappige toer.

Nee een ware tour de force moet het worden. Vol overtuiging. Een verdienste die aan Willem wel is toevertrouwd. Geen paniek. Een verrichting van bijzondere wapenfeiten is hem op het lijf geschreven. Kortom, werk aan de winkel. Willem pakt een steen en smeert zijn troffel vol.


Het nieuwe vijzelen (09-01-2017) (Themawoord: Vijzel)

Nu we met zijn allen ouder worden, grotere levensverwachting hebben, koesteren we ook eventuele mogelijkheden om erotische daadkracht te verlengen. Enkele doktoren hebben zich over dit potentiële gat in de markt gebogen, een goudmijn.

Door technisch onderzoek naar takels en hefbomen en uiteraard de beschikbaarheid van geavanceerde 3D printtechnieken is er sinds kort een nieuw techniek ontwikkeld, die voldoet aan alle wensen van mannelijke honderd plussers, die hevig fantaseren over erotisch genot maar het helaas niet meer kunnen praktiseren.

De techniek is nog niet gepatenteerd en heet het nieuwe vijzelen. Hierbij wordt middels 3D printing een kraantje geprint dat zorgt voor voldoende stuwing en voor lancering van het mannelijke apparaat. Voorlopig nog in testfase, maar binnenkort verkrijgbaar via alle zorgverzekeraars.


Gebroeders G gaan los (12-01-2017) (Themawoord: Vijzel)

De gebroeders G hebben het weer voor elkaar. In de apotheek voor de toonbank maken ze de nodige stennis. Zo ernstig dat buiten de aanwezige assistentes, de apotheker het zelfs op zijn heupen krijgt.

Aanvankelijk was de situatie nog onschuldig en komisch, zoals we van de bekende broeders G gewend zijn. En verdiept hadden zij zich zeer zeker in de materie. Dat moet gezegd. Op inhoud zijn zij dan ook niet af te vallen. Maar wel op het gebied van slechte smaak.

De leatherboys, zo worden ze in de analen ook wel genoemd, waren op zoek naar een specifieke vijzelstamper. Eentje die goed penetreert. Eentje die hun vijzelaars prima kan bewerken. Maar waren ze dan toch in de verkeerde winkel?


In de Vijzel (12-01-2017) (Themawoord: Vijzel)

Het is alweer eventjes geleden, maar het geschiedde ooit in de Vijzel. Of eigenlijk vlak ervoor. Tussen de Vijzel en discotheek Carte Blanche (de eerste discotheek met verlichte kleurenvloer in Nederland) in, om precies te zijn.

Mijn eerste liefdesverklaring. Dolverliefd, nee stapelgek was ik op Bibi. Maar Bibi niet op mij. Helaas. Wist ik veel? Het was op een zwoele zomeravond en ik had al behoorlijk wat gedronken. Maar ze kwam maar niet. Mijn Bibi. Hoe was het mogelijk? Net nu ik alle moed om haar mijn liefde te verklaren bijeen had geraapt.

Mijn vrienden herinneren het zich ook. Daar lag ik dan. Midden op straat, op mijn knieën en de handen ten hemel geheven. “Bibi, waar blijf je nou?”


Guy (13-01-2017) (Themawoord: Vijzel)

Wie kent hem niet? Guy. Woonachtig in de Cogels-Osylei in de Antwerpse wijk Zurenborg. Fan van den Elvis. Met zwart recht snorretje en dito baard en wapperend haar, een look-a-like Zappa. Frank Zappa. Nee, nee, nu niet wegzappen? Dat mag nie.

Guy heeft zijn sporen verdiend in de journalistiek. Nee, nee, niet wegzappen nu! Later werd hij bekend als hoofdredacteur van het mooiste weekblad van België. Een sympathieke gast die veel heeft betekend voor de muziek in Vlaanderenland. Met Humo heel veel Humo!

Werd ook nog eens bekend als televisiepersoonlijkheid in spelletjes en quizzen. De laatste show, de slimste mens, alles kan beter. Ja, ja, wie kent hem niet? Guy Vijzel, also known as Guy… (nee, nee, niet schieten alstublieft!).


Knotsuitbreiding (15-01-2017) (Themawoord: Vijzel)

Familie Knots is supergelukkig. Door een onverwachte familieuitbreiding. Knotsgelukkig zijn ze en dat laten ze weten. De vlag is uitgehangen en evenzo een compleet elftal aan babyhangopjes. Blauw, want het is een jongen. En we noemen hem… Ja, daar is de familie Knots het nog niet over eens. Het aanbod is eenvoudigweg te groot. Ze denken er nog over na.

Pa Knots is apetrots op zijn kleine zoontje. In de tuin staat een megagrote ooievaar, in starthouding. Een beetje vreemd. Het lijkt net alsof ie achter zijn maatje aan wil vliegen, maar zich op het laatst heeft bedacht. Zijn maatje plakt namelijk op de raam.

‘Waar is de vijzel?’, roept ma Knots naar pa, ‘ik moet de muisjes nog stampen!’


Ontheemdingstoelage (16-01-2017) (Themawoord: Ontheemd)

Samen met vrouw en kinderen staat hij voor Manneke Pis. Die draagt vandaag extra sokken en een bontmantel, want het is koud. Pierre van Baekermaat is sinds kort lid van het Europese ambtenarencorps te Brussel, als vertegenwoordiger van Luxemburg.

Het is 5 januari en Pierre heeft voor het eerst salaris ontvangen en niet te vergeten, een ontheemdingstoelage. Ja, ja, huis en have heeft hij voor een periode van vier jaar verlaten, samen met vrouw Francien en twee kleine kindjes, Uk en Uch. De ontheemdingstoelage, zo hebben ze samen afgesproken, wordt ingezet om leuke dingen te doen. Om ‘in te heemen’, Brusselse inburgering.

Aan Manneke Pis hangt een flinke ijspegel. ‘Hoe moet ie nu plassen?’, vraagt Uk. ‘In ijsblokjes!’, antwoordt Uch.


Lied voor de ontheemden (16-01-2017) (Themawoord: Ontheemd)

Een doos
Een brug
Een hut
Een schuur

Een tent
Een wigwam
Een iglo
Een yurt

Een flat
Een studio
Appartement
Maisonnette

Een rijtjeswoning
Een twee-onder-een-kapper
Een bungalow
Een villa

Een paleis
Een burcht
Een kasteel
Een luchtkasteel

Een droom
Een luchtballon
Een watertoren
Een boot

Een stoel,
Een kast,
Een bed,
En kleren om in te wonen

Ik zou het je zo graag geven
Voor jou, van jou alleen
Nee, ik hoef er niets voor terug
Ik weet het zeker

Mijn hart
Dat geef ik je ook
Om in te schuilen
Het komt van pas

Een kompas om koers te houden
Op Noorden-, Zuiden-, Westen-, Oostenwind
Een maan, een zon, een sterrenhemel
Om voor altijd onder te wonen, thuis!


Eskimo teert in (17-01-2017) (Themawoord: Ontheemd)

Met lede ogen zien Eskimo's de klimaatconferenties aan. De zon schijnt veel te fel op hun ijs. De spleet in hun zwarte brilletjes wordt steeds smaller van snit. Warme tranen doen het ijs onder hun voeten smelten. De Eskimo's teren in. Op hun habitat.

Verzetten heeft niet langer zin, noch bergen, noch zichzelf. Beiden smelten onder toezicht en goedkeuring van grootmachten. Waanzin ten top. Ooit bevroren nog mensen dicht bij de poolcirkel. Nu warmen zij zich aan warm smeltwater en zoute tranenpoelen.

Het duurt niet lang meer, of ze zakken door het ijs. Naast beren staan nu ook leeuwen en tijgers op de weg. Allen ijsberend want ze voelen zich ontheemd. Wat rest zijn cruisetochten naar Eskimoreservaten en wilde indianenverhalen.


Onthunnen (18-01-2017) (Themawoord: Ontheemd)

Attila, de vader van het land der Hunnen, ligt zijn roes uit te slapen. Zijn harnas ligt naast hem op de grond. Aan de andere zijde een jonge deerne, Ildildo, jong en vals. Ze heeft maar één opdracht. Koningmoord.

De mensen woonachtig tussen Oeral en Rijn, Donau en Oostzee zijn het kotsbeu. Voortdurend in angst leven zorgt voor ontheemding. Ze verlangen allen terug naar thuisgevoel. Het is hen ontnomen. Lang geleden. Door hem en hen. Attila en de Hunnen. En nu wordt het tijd voor wraak. Oog om oog, tand om tand. Attila vermoord. De Hunnen onthund.

Attila hoest. Stikt in zijn eigen bloed vermengd met godendrank. Iedereen blij. Gras erover. Gesel Gods. Branden doet ie in vagevuur en hel.


Onthemd, onthaard, ontheemd (19-01-2017) (Themawoord: Ontheemd)

Een man rent door de straten van Amsterdam en door het Vondelpark. Hard, keihard. Hij voelt zich onthemd, is zichzelf niet meer en kijkt voortdurend achterom. De man wordt achtervolgd door een blote vrouw, een vrouw met kaal hoofd, volledig onthaard. Zo voelt de vrouw zich ook. Niets lijkt meer van hem en niets lijkt meer van haar.

Het eens zo fijne Vondelpark is verworden tot een gruwelbos. In hun stoutste dromen hadden zij nooit verwacht in deze nachtmerrie te vervallen. De vrouw kijkt ook achterom. Maar zij ziet niets, helemaal niets. En toch is er iets dat hen achtervolgt. Hun verleden. Ja, dat is het. In welke tijd hollen ze door dit park? Volledig ontheemd. Kanonschoten klinken van ver.


On the EMD TF (21-01-2017) (Themawoord: Ontheemd)

Jippie ja jee. Daar komt ie. Veertienhonderd paardenkracht in twee gesplitst. In welk coupeetje zit POTUS eclect? Speciaal voor de gelegenheid is er een railway dwars door Washington aangelegd. ‘Handen uit de mouwen en schop in de grond’, dacht DDT (Dikke DT) infrastructureel.

Vergezeld van two first ladies en een flinke Moulin Rouge legt hij vandaag zijn hand op de Bijbel. Voorlopig vier jaar. Dat is ook de leeftijd van zijn mental state. Een filosofische speech zal volgen, na 4: 20 minuten steekt DTT een joint op, uit solidariteit met 65 actiegroeperingen. Daarna een optreden van huisband All Doors Down. On the EMD FT keert hij later heem, all along the watchtower richting White House, ontheemd. Een wreed sprookje begint.


Ludo Elegiacus Sanders (23-01-2017) (Themawoord: Elegiacus)

Louche zakenlieden nemen het niet zo nauw. Zeker als er gewin op het spel staat. Gewin in knaken en gewin in vrouwelijk schoon. Dat geldt ook voor Ludo Elegiacus Sanders. Wie kent hem niet? Van goede tijden.

Op de bank telefoneert Ludo met zijn bank. Op de televisie scanderen vissers vanaf een boot: bankie hier, bankie hier! Vette mosselen spoelen aan.

Ludo ziet groen. Zijn bank wil niet leveren. Hij ontploft bijna. En dan moet ie straks ook nog koken. In zijn hoofd scanderen stemmetjes: sla de sla, sla de sla bont en blauw! Had ie nu zijn pilletjes vanochtend genomen?

Koud heeft vorst Ludo het van vorst, een kater van een kater en waar blijft nu zijn krolse poes?


Schele Jakkes (25-01-2017) (Themawoord: Elegiacus)

Vandaag je eerste dag?
Yep.
Heppie ook een naam?
Yep.
Welke dan?
Elegiacus.
Lege Jakkes?
Nee, Elégiácus.
Wie noemt zijn kind nu Gelejakkes?
Eééléégiáácus!
Ja, ja. We noemen je gewoon Schele Jakkes. Niet zo moeilijk doen.
Schele Jakkes?
Ja, Schele Jakus. Je heb toch een bril!

Gelach aan tafel. Johnnie Knetter haalt een bakkie.

Johnnie neem twee bakkies extra mee, ook een voor Jakkes?
Melk en suiker?
Drie suiker, twee melk!
Zo een zoetekauwtje?
Yep!
Jij zegt ook niet veel?
Waarom heet Johnnie Knetter?
Hé Johnnie, het praat!
Wá, tege mijn?
Het wil weten waarom jij Knetter heet.
Oh, ik la veul schete, vanne juin en jerten. Dè knettert.
Hoeveul vierkante metsel jij in ut uur Jakkes?
Vier!
Dès veul!!!


Belegiacussen (26-01-2017) (Themawoord: Elegiacus)

Een nieuw werkwoord uitvinden, dat staat al lang op mijn creabeaverlanglijstje. Ik grijp mijn kans. Ingegeven door een bijzonder persoon. Elegiacus, een klaagzanger. Ik kan dus twee kanten op met mijn nieuwe werkwoord. Iets met klagen of iets met zingen. Het klinkt ook best wel heilig op een of andere manier, Elegiacus, of Romeins. Holy spirit of Saint Elegiacus. Een onontdekte kerk vlakbij het Romeinse Forum.

En dan de oorlog. Er moet nog iets van oorlog in het werkwoord zitten. Een oplossing ligt direct in het verschiet. Belegeren, dat is wat er gebeurd in een oorlog. Doen we dit met hoog stemverhef in ariavorm en wat ezelig (balkend), dan is het nieuwe werkwoord klaar. belegiacussen. Cussen? Zingend zoenend oorlog voeren.


Dichten over de punt (27-01-2017) (Themawoord: Elegiacus)

De draak zwaaide gevaarlijk met zijn ruggepunten
En draaide rondjes om zichzelf heen
Hij hield dan ook van stunten
Beet keihard in zijn eigen been

Puntje erin, puntje eruit
Met zijn allen in de polonaise
Vooruit, achteruit
Gelikt als mayonaise

Aan het puntje van je tong een vette joint
Zoekend naar de waarheid van een bonte koe
Via omwegen komen to the point
Behoorlijk zwevend richting clou

Dichten zonder komma’s
Puntgaaf
Niks geen drama’s
Schrap en schaaf

Slik in alle woorden
Die in gedachten komen
Gevoelens vermoorden
Pieken, punten, in je stoutste dromen

Elegiacus do re mi niet met Fa
En sol ook niet met La Si Do
De laatste is een puntig harde ka
De eerste een enorme klojo


Belegiacussen (2) (28-01-2017) (Themawoord: Elegiacus)

De Amazonen uit de Griekse oudheid waren er experts in. Zingend zoenend oorlogvoeren, oftewel belegiacussen. Voor zover ik althans heb kunnen nagaan in de geschiedenis. Dappere dames ook, die hun rechterborst verbrandden om beter met pijl en boog te kunnen schieten tijdens de oorlogsvervoering.

Doodzonde dat ze pijl en boog moesten aanleggen in plaats van kroost. Maar toch. Er zijn ondanks alles toch voldoende kindjes van gekomen. Het waren ook mooie stoere dames naar verluid. Lysippe, Amazonenkoningin in de 5e eeuw voor Christus was zo’n stoere tante. Schrijlings zittend op het paard, vooraan in de strijd, was zij het boegbeeld van de vrouwen die zingend zoenend oorlog voerden. Ze belegiacuste daar waar nodig. Vele soldaten zijn dodelijk voor haar gevallen.


Rare vogels (30-01-2017) (Themawoord: Malinger)

Daar hangt Harrie, ondersteboven in de boom. Te hangen, niets meer en niets minder. Aan zijn lome lange armen, onbeweeglijk. Alleen de zoele zomerwind wiegt hem een heel klein beetje op en neer. Vindt ie lekker, Harrie.

Oeps, daar komt ie weer. Ga weg, ga weg. Onder aan zijn staart voelt Harrie een kroontjespen zachtjes kriebelen. De tekenaar kerft wat rechte lijntjes. Harrie moet er niets van hebben. Het jeukt verschrikkelijk en voegt niets toe. Het verstoort ook nog eens zijn rust.

Plots zit er een vogel op zijn tak. Of lijkt dat maar? Hij doet in ieder geval enorm zijn best om vogel te zijn. Een rare vogel, want hij fluit niet eens. Vast een malinger. Kan niet anders.


Mamalingerie (31-01-2017) (Themawoord: Malinger)

Papa is het kotsbeu. Zes koters op de wereld gezet voor mama en hun oude dag. Hij
wil weer eens plezierneuken. Dat functionele geneuk stemt altijd wat droevig
achteraf. Vroeger wisten ze wel van wanten. In de papa-en-mama-in-spe-speeltijd
sloegen de vonken er hitsig vanaf. Buren sloegen nog op de muur.

Ja, doet u die maar.
Ja, die grote roze.
Welke coupe?
Malaga!
Oh ... cup?
De wereldcup!
Bestaat niet?
Ehhh ... dan weet ik het niet.

De verkoopster houdt haar borsten omhoog.

Nee, dat is niet de juiste maat?
Minimaal een handje erbij.
Cup H110?
Ik kan altijd ruilen?
Wie, mijn vrouw?
Nee, dat is een grapje.
Broekje erbij?
Prima.
Pakt u de mamalingerie maar mooi in.
Ja, lintje mag.
Bedankt. Doeg!