31-10-2017

120 Woorden Oktober 2017

120 Woorden (120W) is een website gerund door vrijwilligers waarop ik kleine stukjes van exact 120 woorden plaats. Meestal aan de hand van opgelegde themawoorden.
Motto 120 Woorden: Er wordt veel te veel geschreven en daardoor veel te weinig gelezen. Weg met de breedsprakigheid. 120 woorden is precies genoeg.


Inboedel H2B (02-10-2017) (Themawoord: Inboedel)

Pakweg dertig tafeltjes en stoelen. Een bord. Een plank. Heel veel gummen. Potloden. Pennen. Een klassenboek. Acht ongeruste meesters. Vijftien cactussen. Een gymleraar. Een muziekdocent. Twee wereldbollen. Twaalf rekenlinialen. Een rekenmachine. Een typemachine. Punaises. Vlaggetjes voor verjaardag te vieren. Een klein kunstkerstboompje, feestverlichting. Zes verloren broodtrommels. Kladblokken. Viltstiften. Acht iPhones, twaalf Samsungs, vier Huwaiaiaias. Zeven pakjes kauwgum. Dropveters. Twaalf zakken chips. Zes blikjes Redbull. Een klein flesje jenever. Bureau van de klassedocent, ook wel lessenaar genoemd. Vier borstels. Een handveger en blik. Vier jassen. Vijf paar handschoenen. Vieze doekjes. Twee Dikke dan Dales. Deel drie is zoek. Een Winklerprins. Editie met twaalf delen, kalfsleer. Een grote bel. Een stationsklok. Vijf posters. Acht muziekinstrumenten. En niet te vergeten. Zeven bosjes sleutels.


Nat worden in de Cloud (02-10-2017) (Themawoord: Cybernaut)

Vandaag een levendig gesprek gehad met een cybernaut. Hij wist van geen ophouden. Hij vroeg ook telkens om bevestiging. Mijn returnbutton was na verloop van tijd dan ook aan pauze toe. Niet oké voelde deze zich. Zum kotzen haast. Heb nog even overwogen om de pauzebutton in te zetten. Maar die bleek ineens spoorloos.

Kortom, ik was gedoemd tot verdere conversatie in space. Via mijn andere scherm zag ik gelukkig op buienradar dat het weldra zou gaan regenen. En aangezien de cybernaut niet van regen hield, zou deze het waarschijnlijk snel voor gezien houden. Althans dat hoopte ik. Nat worden in de cloud is toch zo’n beetje het ergste wat er is? Zeker voor een cybernaut. Echte watjes zijn dat.


Noud de cybernaut (03-10-2017) (Themawoord: Cybernaut)

Noud van Humulos is cybernaut. Sinds kort, want hij heeft het lang verzwegen. Waarom? Uit schaamte? Yep. Zijn meeste vriendjes hebben niets met cyberspace, laat staan met astronauten. Zij zitten nog in de fase van Ti Ta Tovenaars en dieren van de Fluitplaneten. Kortom, ze kunnen Noud niet volgen. Hij is pas tien en hyperbegaafd.

Noud van Humulos de cybernaut, is out the clossard. En nu zal iedereen het weten. Een verademing is het voor de kleine adonis. En het is niet onopgemerkt gebleven. Onze Noud is namelijk gevraagd voor een reclamespot. Hij maakt zijn outcome meteen ten gelde. Dreft heeft hem gevraagd. Zij erkennen Noud’s genialiteit. Als dank mag hij zijn levenlang gratis dreften. Is dat niet even cool?


Cool in the pool (05-10-2017) (Themawoord: Cybernaut)

Holger Czukay heeft het warm. Het is ook veel te warm om een zwembad te reinigen. En nu heeft zijn Zodiac Cybernaut ook nog eens het loodje gelaten. Er zit niets anders op dan in het zwembad wat rondjes te zwemmen. Kleine rondjes, het zwembad is amper twee vierkante meter groot. Afzetten met zijn voeten tegen de zwembandrand is dan ook niet nodig. Hij zou zijn hoofd nog lelijk kunnen stoten.

Nog een keer zet Holger de zuigmond tegen de wand. Maar wederom zonder succes. De Zodiac heeft geen honger, geen trek in schimmel en haar. Dan maar wat spelen met de VR-duikbril. Nog zo’n nieuw speeltje. Virtueel reëel. Nou, virtueel? Hij prikt anders lelijk achter de oren, de kijktoeter.


Cybernautburnout (08-10-2017) (Themawoord: Cybernaut)

Hij kon het niet meer handelen, al die nullen en eentjes. Hij droomde er ’s nachts zelfs van, regelrechte nachtmerries. Ze achtervolgden hem in zijn slaap, zaten hem op zijn hielen, met messen tussen de tanden.

Ja, ze hadden gezichten, echt, en kleine lijfjes, met kleine beentjes die de lijfjes maar net konden tillen. Ze maakten voortdurend met hun kleine armen en handjes een killgebaar, door de arm zijwaarts te houden, de hand vlak en dan een snijgebaar te maken voor de keel. Doodeng.

Badend in het zweet werd ie dan de volgende ochtend wakker.
Met kleine oogjes keek ie dan op zijn telefoon. Het toetsenbord! Allemaal eentjes en nullen! Hij dacht dat ie gek werd. De dokter diagnosticeerde, cybernautburnout.


Je never no (09-10-2017) (Themawoord: Jenever)

‘Je never no.’ Dat leest meester Arjan als titel boven het werkstukje van Henk-Jan. Hoe is het mogelijk? Het is niet waar?

Op zijn bureau, dat een beetje uittorent boven de andere kleine bureautjes in de klas, ligt het NRC opengeslagen. Een van de koppen van een krantenartikel schreeuwt het uit. In vetgedrukte kapitalen.

‘TAALGEBRUIK ONDER JONGEREN VERLOEDERT’

Niets is minder waar. Meester Arjan heeft het bewijs voor zich liggen op tafel. ‘Je never no’. De titel van een van de werkstukjes voor de opdracht ‘schrijf een stukje in 120 woorden’.

Hij roept Henk-Jan naar voren en stelt een voorbeeld.

“Kijk jongens, zo moet het niet. Het moet aan elkaar geschreven. Zo dus!”

Vervolgens schrijft hij op het bord: jeneverno.


Redt mijn jeneverbessenstruikplantage (11-10-2017) (Themawoord: Jenever)

Beste dames en heren. Mag ik heel even uw aandacht vragen. Heel kort. Korter dan het uitspreken van de titel, jeneverbessenstruikplantage.

Mijn geliefde plantage zal mogelijk binnenkort doodgaan. De tuin waarin de plantage bivakkeert wordt weldra vernietigd. Er komt een weg doorheen. Dus vraag ik u, redt mijn plant. Teken de petitie.

Duizend handtekeningen heb ik nodig. Dat gaat toch zeker lukken? Stel je voor? Wat moet ik zonder jeneverbessenstruikplantage? Ik heb geen leven meer. De hele buurt drinkt van mijn struiken. En zeg nu eerlijk. Het is ook goddelijk spul.

Download even het formulier van 120W. Ook hier heb ik een link geplaatst. Stuur het per omgaande of via een PB. Mijn dank is groot.

Is getekend, uw jeneverbessenstruikplantagemeester.


Jeneversaus (15-10-2017) (Themawoord: Jenever)

Ik weet niet wat ik vandaag moet koken. Het is zo warm. vandaag sla ik maar even over. Ik zet het op een drinken en begin met water. Daarna ga ik over op thee. de middag is aangebroken. Het mag nu wel iets straffers zijn. Doe dan maar een lekker biertje. Intussen zijn al wat mensen aangeschoven op het terras. Een dolle boel.

‘Zeg hoe lang zit jij hier al’, wordt mij plots gevraagd.
‘Oh, een water, drie koppen thee en een paar biertjes. Doe jij nu met de jenever mee?’

We hakken er een paar naar binnen. En plots raakt niemand meer bij zinnen.

‘Maar we moeten wel wat eten!’
‘Geen enkel probleem, we eten gewoonweg frites met jeneversaus.’


Straf (15-10-2017) (Themawoord: Jenever)

Op de boot is het een groot feest. De bloemen worden buitengezet. De ijsbloemen, want het vriest dertig graden. Voor captain Haddock, geen enkel probleem. Die drinkt zich wel door de vrieskou heen. Met whiskey en whisky, andere dranken lust ie niet. Hij is best van de kieskeurige. Maar hoe moet dat nu als straks de voorraad op is?

We dobberen hier op de grote Atlantische, de eerste haven is nog ver weg. Haddock heeft de grootste lol. Hij ziet geen enkel gevaar. Maar de rest van het gezelschap zet het op een bibberen. Niet iedereen is van de whisky en de whiskey. Er moet hier snel iets gebeuren. Straf, de jenever, waar is die gebleven? Over boord gesmeten? Nee.


Citroentje suiker (15-10-2017) (Themawoord: Jenever)

Citroen, de citroenen zijn weer eens op. Ik wil niet stoken, maar hoe vieren we nu onze verjaardag?

Samen worden ze driehonderdenvierenzestig. Dat is geen kattenpis. En ze zijn maar met zijn vieren.

Marieke wordt onmiddellijk naar de markt gestuurd. Zij moet zo snel mogelijk citroenen scoren. Cadeautjes hoeven de vier tantes niet, maar owee als er geen citroenjenever kan worden geschonken.

Citroentjes suiker zo worden de tantes ook wel genoemd. Beroemd, berucht in gans het bejaardentehuis. Maar het is te klein op deze heugelijke dag, waarop vier tantes verjaren.

Niemand maar dan ook niemand zal hen kunnen bedaren. Ook geen spannende heren die naakt springen uit een doos.

Citroentje suiker dat is wat ze willen. Anders gaan ze gillen!


Kwajongensdroom (17-10-2017) (Themawoord: Jongensdroom)

Jantje steekt zijn zusje aan. Met lucifers. Zo’n hekel heeft ie aan het serpent. Nu ziet ie haar branden. Ze gaat regerecht naar de hel. Had ze maar niet zijn knikkers moeten stelen. Wie doet dat nu. Voor Jantje staat daar de hoogste straf op. Wat een misdaad.

Zijn ouders zijn het er niet mee eens. Ze komen net op tijd bij de kleine vuurstapel. Zusje wordt bevrijd. Ze heeft de schrik goed te pakken. Maar ergens heeft ze het hart op de juiste plek. Ze loopt op Jantje af en geeft hem een flinke kus. Een natte pakkerd op zijn linkerwang.

Jantje schiet wakker, badend in zweet. Gelukkig is het maar een boze droom. Knikkers rollen uit zijn hand.


Boerenjongensdroom (19-10-2017) (Themawoord: Jongensdroom)

Harald spuwt wat rozijnen uit richting de kleine salontafel waarop vier kleine glaasjes staan opgesteld naast een buikige fles.
“Bah, wie verzint zoiets!”
Hij plaatst zijn kommetje met troebele vla, inclusief lepel naast de kleine glaasjes.
“Jij ben ook niets gewend!”, antwoordt Sjraar.
Harald trekt een pruillip en schroeft de buikige fles open.
“Zou je dat nu wel doen?”
Harald schenkt twee glaasjes in.
“Voor mij niet hoor, het is nog ochtend.”
Nonchalant schroeft Harald de fles weer dicht en zet het volle glaasje met trillende handen aan zijn lip.
“Je knoeit, oelewapper, zonde van de drank!”
“Ach, man, krijg tieten!”
Dan gaat de deur open. Pa en ma stappen binnen. Het is elf uur. De boerenjongensdroom is snel voorbij.


Natte jongensdroom (19-10-2017) (Themawoord: Jongensdroom)

Dat heb ik weer. Droom ik over de herfst met al zijn nattigheid, plas ik in bed. Dat is weer eens wat anders dan slaapwandelen, droomplassen. Ik durf nu ook niet meer over meisjes te dromen. Stel je voor wat er dan kan gebeuren? In mijn stoutste dromen niet. Daarom kijk ik voor ik naar bed ga altijd naar Sell-programma’s. Bij voorkeur de stomste. Over maffe scharen, idiote potten, tuinbenodigdheden, onmogelijke schoenen, plasbenodigdheden… zap… Weg. Andere zender. Pornokanaal. Nee, ook dat niet. Testbeeld. Jahhhhh.
Natte jongensdromen, je zult ze maar hebben. Ik slaap daarom ook nooit buiten. Stel je voor. In de regen wakker worden, dat is toch heel vervelend? Nee, als ik dan droom, dan toch liever droog, overdekt.


I have a dream (20-10-2017) (Themawoord: Jongensdroom)

Benny wordt wakker en veert uit bed. Heerlijk heeft hij geslapen en gedroomd, in het Engels, links. Wel wennen voor een Zweed. Het zweet staat op zijn voorhoofd en bovenlip. Het wordt weer een warme dag. In de andere hotelkamer hoort hij gestommel. De rest van de bende is ook wakker. Vanmiddag repetities en vanavond de big show. Voor de spiegel houdt Benny inspectie. Hij ziet er nog blond uit.

Aan de ontbijttafel worden dromen uitgewisseld. Frappant. Iedereen heeft in het Engels gedroomd en links geslapen. Is dat een goed voorteken? Er heerst nog lichte twijfel over de kostuums die vanavond worden aangetrokken. Een ding is zeker. De dirigent gaat verkleed als Napoleon. Dat heeft ie toegezegd. Een jongensdroom ingelost.


Één nul (20-10-2017) (Themawoord: Jongensdroom)

Sjakie Geel trekt zijn voetbalschoenen aan. Vandaag debuteert hij in het stripverhaal. En het is niet zomaar een debuut. Nee, hij speelt de hoofdrol. Alleen weet hij dat nog niet. Het zit allemaal in het hoofd van de tekenaar. Een jongensdroom. Invallen in het eerste van Jupiter en dan de sterren van de hemel spelen.

Een spannende wedstrijd tegen de nummer een van de competitie. Als ze winnen zijn ze kampioen. Sjakie Geel heeft er zin in. Hij voelt de spanning in het grote stadion. Wat zou het mooi zijn als dat stadion ooit zijn naam zou dragen. Zou hij de striptekenaar? Nee. Eerst deze wedstrijd maar eens winnen. Waar zijn de scheenbeschermers gebleven? Moet hij dan alles zelf tekenen?


Jongensdroomprinses (21-10-2017) (Themawoord: Jongensdroom)

Marieke, Truus, Johanna, Sophietje, Marie-Claire, Penelope, Carmen, Zus, Jennifer, Chloë, Suzanne, ze komen er allemaal voor in aanmerking. Om te worden verkozen tot mijn droomprinses. Ik kan alleen niet kiezen. Lig er ’s nachts vaak wakker van. Ze zijn me alle even lief. Wie o wie, wordt nu mijn hartendief?

Niemand haakt aan. Nog geen enkele poging. Droef word ik ervan. Gaat er dan niemand, helemaal niemand mijn droomprinses worden. Ik heb het niet voor het kiezen. Zal voor eeuwig af moeten wachten. Wat kan ik nog doen? Tienduizend schietgebedjes. Clearasil. De juiste aprfum, zeep, deodorant? Het helpt toch allemaal niet. Ik ben gewoon veel te klein. Dat vind geen enkel meisje fijn. Slechts vijftig centimeter, wat moet je ermee?


Sprookjesafslag (23-10-2017) (Themawoord: Afslag)

Familie Haastram is op weg en de gemoederen lopen hoog op in de veel te kleine auto. Pa concentreert zich op de weg en ma probeert tevergeefs de kinderen in bedwang te houden. Alle tactieken zijn reeds ingezet en tot overmaat van ramp zijn al de snoepjes op en zijn beide DVD-spelers uitgevallen.

Paniek breekt uit. Het angstzweet parelt op het kale hoofd van pa. Toch niet zo’n goed idee om in de herfstvakantie naar Kaatsheuvel te rijden. En het is nog een takkeneind. Ze zitten pas in Zwolle. Zolang de kinderen de koptelefoon ophouden is er niets aan de hand. Al enkele uren heerst er een ijzige stilte in de auto. Iedereen is in shock. Waar blijft die sprookjesafslag?


Strafslagblamage (24-10-2017) (Themawoord: Afslag)

Ik heb gedroomd, het is niet waar. Echt niet te geloven. In mijn droom hebben oranjehelden hun hemd verloren. Bloot rennen ze door de kunststofwei, het is geen gezicht. Vooral bij de dames is het stuitend stuiterend. Bij de mannen wisselende polepositions. Ze bakken er niets van.

Hoe ben ik in hemelsnaam verzeild in dit mixtoernooi. Het ene drama volgt het andere. We spelen tegen Duitsers en Duitsinnen, zwart wit. Organisatie tot in de perfectie en zij wel netjes gekleed. De sokken opgetrokken, vastgebonden met een veter. Gel, zelfs in het okselhaar. We staan voor lul, zelfs de dames. Gelijkspel. O nee. Shoot-out is afgesproken. Hoe moeten we hier nu winnen? Strafslagblamage. Veel liever spelen we tegen Canadezen en Cadinnen.


Zwemafslag gemist (24-10-2017) (Themawoord: Afslag)

Het land is onderwater gelopen. De oogst mislukt. Aardappelen liggen onbereikbaar op pakweg tien meter diepte. Hoe komen we de winter nu door? Eerst moet het water afgetapt. Maar dat gaat moeilijk lukken. Waarom hebben we ook niet eerder ingegrepen? Hadden we de klimaatafspraken uit de jaren tien maar gehonoreerd en nageleefd. Dan zaten we nu niet zo in de shit.

Van de lucht kunnen we helaas niet leven. Ook al zijn de laatste onderzoeken naar hapklare brokken luchtenergie vergaand. Als we nu maar eens de juiste proefpersonen konden vinden. De laatste luchthappers zijn vroegtijdig aan hun einde gekomen. Op je negentigste sterven is doodzonde. Pietje Veermans is nog niet terug. Zou hij de laatste zwemafslag gemist hebben? Blijven duimen.


Grafslag (25-10-2017) (Themawoord: Afslag)

Vroeg of laat worden we er allemaal mee geconfronteerd. De grafslag. Enig idee wat tegenwoordig de kosten zijn? Hoog, torenhoog. Dat heeft u bij lange na niet kunnen sparen met een Delapremietje. Een uitgeklede kist en weinig handjes, dat is wat u ervoor krijgt. Zelfs op postzegels is gespaard door de grafslagers. Kostenpost opgevoerd maar nooit verzonden. Een grafslag slaan ze uit uw portomonnee.

Maar de ultieme redding is nabij. Prijsvechter Easy Funeral doet wat het belooft. Een soort handig zelfbouwpakket van karton. Op maat te maken. Spotgoedkoop en milieuvriendelijk. Ecobestendig. Ik weet alleen niet of het al op de markt is. Ik heb het project gezien in 2013, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ontwerper is Mark Berkers.


Afslagroom (25-10-2017) (Themawoord: Afslag)

Worsteling met room. In de kom. Doorslag van woede. Woeste witte furie. Verdwijn in putje. Ik herstel stand. Op mijn slagmachine. Verwarm twee stokken. Misschien helpt het. Ik programmeer tijd. Pakweg vijf minuten. In stand drie. Het moet lukken.

Wat ik doe? Slagroom kloppen mam. Gaat niet goed? Waarom dan niet? Foute soort melk? Hoezo lang houdbaar? Vervaldatum jaar nul? Wat een flauwekul. Niet meer moeien. Ik ga ervoor. Met goede melk. Op goede temperatuur. Buiten de koelkast.

Een nieuwe kans. Mixer maakt toeren. Mams kijkt mee. Gaat het goed? Gelukkig niemand ongesteld. Slagroom in wintertijd. Drie keer schudden. Daar komt climax. Randjes worden hard. Ik klop terug. In zijn retour. Mixer slaat af. Automatisch witte afslagroom. Nu nog schoonmaken.


Uitslag van afslag geeft doorslag (25-10-2017) (Themawoord: Afslag)

In Mierlo zijn de kersen rijp. Het zal niet lang duren voor ze helemaal uitverkocht zijn. Al weken liggen de kerseneters al op de loer. De oogst moet toch langzaam binnenkomen. Op het speciale adres wordt wekenlang nee verkocht. Stiekem vermoeden de kerseneters dat ze achtergesteld worden. Van informatie. Eerst mag of moet het crème de la crème van Mierlo zijn inkopen doen. Privilleges binnen een kersendorp.
Wat zullen ze dit jaar kosten en belangrijker, hoe dik zullen ze zijn. Ze verkopen niet per kilo maar per stuk. De veiling wordt er speciaal voor ingericht. De softwareboys schreeuwen moord en brand. Dit is toch niet fatsoenlijk te reguleren. De uitslag van de afslag geeft uiteindelijk de doorslag. Volgend jaar weer.


Girafslag (26-10-2017) (Themawoord: Afslag)

Het is best moeilijk om in deze tijd nieuwe spelen te verzinnen. Traditionele gezelschapsspelen bedoel ik dan, geen Nintendotroep. Ganzeborden, Stratego, Monopolie, Risk, Zeeslag, Legers van Catan…

Gelukkig is er vlak voor Sinterklaas iets nieuws op de markt. Een familiespel om over na te denken. Duurzaam, milieuvriendelijk en diervriendelijk. Uitgegeven door het WNF. Reclame voor de giraf. Het heet Girafslag.

Het lijkt een beetje op het Vissenvangspel en is zeer geschikt voor kinderen in de groei. Een groot cadeau, want dat vinden de meeste kinderen leuk en belangrijk.

De grote doos bevat tien giraffen, van verschillende hoogtes, een kartonnen arena van een meter hoog en vier hengels met een lasso aan het eind. Wie de kleinste giraf vangt is winnaar.


Stoethaspel (30-10-2017) (Themawoord: Stoet)

Het is zeer hip om mee te lopen in stoeten. Mensen zoeken evenbroeders en -zusters. Voor even, want lang moet het niet duren zo’n stoet. Het is geen wave.

Een wave kan urenlang doorgaan. Dat verveelt nooit. Het is ook keileuk om lui vanuit je stoel op het juiste moment rechtop te veren. De spanning is ongekend. Zal iedereen weer meedoen als de wave komt aanrollen? Stoethaspels zijn het, diegene die niet meedoen. Die blikken ook. Jij stoethaspel!

Met stoeten heb je dat veel minder. Meedoen niet verplicht. Stoeten zijn vaak afgezet met hekken, niet met stoethaspels. Zo houd je het zootje makkelijk bij elkaar. Linea recta volgen ze hun doel. Stil of luid, carnavalesk of ingetogen stoeten ze voort.


Barones Freule Stoet van Eekwijk Doornegracht Edelgast Beukenootje van Appelschade (30-10-2017) (Themawoord: Stoet) (Verkozen tot Weekwinnaar 44 van 2017)

Barones Freule Stoet van Eekwijk Doornegracht Edelgast Beukenootje van Appelschade. Een hele mond vol. De naam zegt het al. Een herfstig vrouwtje of moet ik zeggen fruitig. Met zo’n naam moet je wel van optochten, stoeten en parades houden. Zeker als ze vlak voor de deur plaats vinden.

Barones Freule etcetera selecteert ieder jaar opnieuw haar favoriete evenementen. Daarvoor gebruikt ze altijd haar vertrouwde Enkhuizer Almanak, haar bijbel zogezegd. En ja, ook dit jaar staan de vertrouwde opstoeten erin. Drie in de buurt en de rest buiten haar comfortzone.

Alles voor de pracht en praal. Zo vaak is het niet meer showtime voor Barones Freule etcetera. Ze is ook niet meer zo goed ter been. Stoetspataders heeft ze ervan opgelopen.


Stoeterwaals (31-10-2017) (Themawoord: Stoet)

Sommige wensen knappen er dompleet niets van. Ze kusselen alle petters door elkaar. Geen bonder dat onderen er dan niets van pappen. Ik boem het stoeterwaals. Dat ze toch eerst eens katsoenlijk Hederlands beren.

Bisteren ook weer. Lomt er zo’n kouw op me af en zaagt:
“Bep je een kuurtje boor mij?”

Nou boet u keten dieve bezer. Ik ben al een kaand gestopt met boken. Kan u dich boorstellen hoe blaad ik werd. Dus antwoord ik de dieve kouw:
“Ik ben al een kaand gestopt met boken. Dat koud u ook boeten doen.”

De kouw fijkt me bekaast aan en antwoordt:
“Ik bep het keprobeerd, maar het til niet tukken.”

Ik zeg: “Ticotineklijsters die stelpen.”
Zij: “Ka ik broperen!”