03-11-2017

Luie leeuwpaarden

Over sommige namen in de natuur verbaas ik mij. Hoewel de natuur er natuurlijk niets aan kan doen. Het is de mens die de natuur benoemt. Cultuur heet dat met een duur woord. Neem nu luipaard. Met een paard heeft het niets te maken. Met lui ook niet. Als je heel hard rent en daarna het cadeautje snel verorberd mag je best wel even lui in een boom gaan liggen slapen. Een paard daarentegen zie ik dat nog niet zo snel doen, ondanks zijn paardekracht. Met die ene kom je natuurlijk een heel end. Edoch, probaar maar eens met vier van zulke poten een boom in te klimmen, met gladde hoeven. Lukt niet. Gaat niet. Kan niet. Een paard houdt ook niet van vlees. Het zijn beesten die vegetarisch eten. Vooruit, een klein vlezig insectje wipt af en toe mee naar binnen. Op een paardenmaag peaunuts. Wat dan weer vegetarisch is.

Nee, de naam luipaard klopt van geen meter. Stel nu dat je een paard, een echt paard, de kwaliteiten van een wilde kat zou toedichten. Doe eens gek. Een leeuwpaard. Als het leeuwpaard aan de Nijl vertoeft, een leeuwnijlpaard. Dat kan toch niet? Van een zebra maak je toch ook geen rare vogel? Dat dacht je. Ooit gehoord van een zebravink? Da's pas een rare vogel. Die laat vaak over zich heen lopen. Of ben ik nu weer in de war met een zebravinkpad? Bestaan die dan? Zebravinkpaden of zebravinkpadden? Beiden bestaan. In diverse variaties. Gestreepte en schuingestreepte. Gebakken of gebraden. Een zebraslavinkpad. Heerlijk, bij voorkeur eten met doorgeregen spek.

Mocht je niet van vlees houden, ga dan voor de spekvis. Dat is eigenlijk een luie vis. Een spekvis zwemt nooit door. Waarom dacht je dat ie anders zo dik was? Een spekvis zou je eventueel nog een luivis kunnen noemen. Een walvis wordt dan een spekwalvis. Volgt u nog? Knap. Van knapperig spek krijg je honger, nietwaar? Trek moet je eigenlijk zeggen. Honger is voor derdewereldlanden. Hoe triest. Ik gun ze walvisspek. Daarmee kan iedereen heel lang vooruit. Spekwalvisspek mag ook. Lui vet van luivissen. Gezond en voedzaam. Laat die luipaarden maar zitten. In hun boom. Laat ze maar lekker luiwammessen.