13-05-2010

Mien Web 2.0 bevinding (9/23)

Kan nou niet bepaald zeggen dat ik me een spin in het web 2.0 voel.
Maar toch, even een diepte-interview met mezelf:

Hoe en waar zou ik mijn weblog kunnen inzetten? Intern en extern?
Intern: ik denk dat mijn lijf dat niet verdraagt. Hoewel op het toilet internetten kan ook aangenaam zijn. Zie ook: Digitaal toilet
Extern: Om informatieoverload goed te kunnen stroomlijnen en eigen ideeën ergens te bundelen kan een weblog een goede tool zijn. Als archieffunctie dient ie goed. Daarnaast kan het grote impact hebben als communicatiemiddel naar liefhebbers, lotgenoten en lanterfanters die jouw eigen bescheiden URLetje bezoeken.


Wat zou ik allemaal met RSS kunnen doen om mijn dienstverlening te verbeteren?
In ieder geval kan ik via RSS actuele informatie verzamelen op eender welk interessegebied. Zodoende blijf ik op de hoogte van zaken die er daadwerkelijk toe doen binnen privé en werk. Welliswaar selectief, want anders krijg ik een RSS-overkill.

Kan ik foto editors gebruiken voor aankondigingen?
Al voor het internettijdperk deed ik dit al. Knippen en plakken. Papieren fotoalbums en kerstkaarten ontwerpen waren de voorlopers van de foto editor. Haven't you seen this picture before?

Of zie ik dat deze toepassingen helemaal niet van nut zijn voor de bibliotheek? Vind ik het alleen voor privé-doeleinden van belang?
Zoals in de uitleg van 23 dingen al naar voren kwam zijn er multi toepassingen voor de bibliotheek te verzinnen. Privé en werk lopen in dit internet en informatietijdperk steeds vaker in elkaar over. Best of both worlds is hier van toepassing.


Wat merk ik, nu ik de eerste dingen heb leren kennen, van blogs, RSS, online fotoalbums in de wereld om me heen? Hoor ik die termen nu meer? Kijk ik met een andere blik rond op het web?
Ik sta er positiever in qua gebruik van de tools. Maar het blijft een ontdekkingstocht. Als 'late follower' zal ik niet gauw een 'early adaptor' worden. Een 'late adaptor' is meer waarschijnlijk. Verder kan ik niet ontkennen dat ik tegenwoordig internetwebsites meer afstruin naar oranje buttons en groene hartjes.

Wat zijn mijn ideeën over hoe gebruikers van de bibliotheek(site) dingen, informatie kunnen toevoegen?
Geen idee, maar eerder een wens. Gooi de boel los en laat ze meetaggen, meeloggen, meerssen en vooral meedelen. Listen to and activate your customer. Keep the customer satisfied. At home and at the library!