01-05-2010

Hoge roetsj

Zwieren, zwaaien, lekker pierewaaien. Op en neer en van links naar rechts. Een duwtje in de rug. Hup, de schommel hoog de hemel in. Beentjes recht vooruit, de wolken zwevend tegemoet. Zonnestralen glimmend op de snoet. Snel het trapje op, vol ongeduld. Een hoge klim. Kriebels in de buik en hoppa, hobbelend roetsen naar beneden. Mama vangt met open armen op.

Met blote voeten, driftig drummen op een dolle ton. Op snelheid met korte beentjes wiebelen in de lucht. Nu snel een ander trapje op. Met bonkend hart dit keer. Een vrije val van grote hoogte, hangend aan zware armen. De knieën flink opgetrokken tot onder de oksels. In volle vaart, luisterend naar snerpend metaal op kabelstaal. Daar is de afsprong, de landing, wat een feest. Het zand spat om de oren. Een trotse glimlach verschijnt plots rond de mond. Hoe ver ben ik gekomen?

Nog even wachten op de zomer. Straks klinkt weer luid gekrijs vanuit het water. Een nat gespetter van jewelste. Een volle zon die prikt. Kinderlijfjes worden snel in zonnecrème gezet. Zoete geuren zweven door de lucht. Gaan we gauw een ijsje scoren? Of wordt het toch een wafel? Blije gezichten en twinkels in de ogen. Natte haren pieken rechtop in de warme wind. Speeltuin West, al 50 jaar een groot genot voor elk klein kind.

Aan de andere kant van het speeltuinhek klinkt zacht geroezemoes. Vanaf het Arbergs benkske aanschouwen stoere mannen het spel van de kleine dreumesen en mompelen wat voor zich uit. Martien trekt een blikje bier open en pielt een sigaretje. In zijn ooghoek pinkt een traan. Martien stoot beide buurmannen aan en zegt: “Maar Hans en Sjeng, zie dè kliejn grut toch us zwiere en zwèèije. Gelijk ons vruuger. Lekker pierewaaien. Wat is dè speule toch skôn. Dè ut nog laang mag duren!” Hans en Sjeng roepen onmiddellijk in koor: “Gè het helemaol gelijk Martien. Gelukkig is ut op 28 juni fist in de Speultuin, dan rije wai nog is efkes meskien unne skeve rolschaats.”

Mien zweeft en zwetst door Helmond West

Bezoek de Speeltuin Helmond-West website voor een overzicht van jubileumactiviteiten, waaronder een reünie voor handballers, kunstrijders en rolschaatsers: http://www.speeltuinhelmondwest.nl

Gepubliceerd in Wijkkrant Helmond West Mei 2010 > Roets