21-04-2016

Joëlle

De tiende telg van familie Mien is geboren. In de vroege ochtend van dag 106 van 2016. Goedemorgen, lieve kleine Joëlle. Welkom ben je hiero, geboren op een zonnige vrijdag. Als een kleine God in Frankrijk. Wat goed! Welkom in de bijzondere wereld die Aarde heet. Ja, bekijk hem maar eens goed. Met je parelzwarte kijkers en je mooie piekhaar. Wat voor moois ga je allemaal beleven? Met je kleine zusje Enora en doggy Jip. Met pa en ma, die glunderen van trots.

Als lief klein rammetje verkeer je in goed gezelschap op jouw geboortedag. Op 15 april zagen beroemde mensen het licht. Ik noem er hier een stuk of tien. Leonardo da Vinci, Théodore Rousseau, David Hamilton, Claudia Cardinale, Jos van Rey, Dick Maas, Emma Thompson, Koning Filip, Phillipe Geubels en Sharon Kovacs. Bij een aantal beroemdheden ging ook het licht uit. Bij Otho, Suiko, Filippo Brunelleschi, Abraham Lincoln, Pater Damiaan, Benjamin Guggenheim, Jean-Paul Sartre, Tommy Cooper, Pol Pot en Greta Garbo.

En dan het nieuws van de dag op 15 april. Om te beginnen met het oude. Zo vindt in 1729 de eerste uitvoering van de Matthäus Passion plaats. Opent in 1900 de grootste wereldtentoonstelling van Europa, met veel belangstelling voor nieuwigheden zoals elektriciteit en film en als blijvende herinnering, de eerste metro van Parijs. In 1912 zinkt de Titanic en in 1923 komt voor de eerste keer insuline algemeen beschikbaar voor mensen met suikerziekte. In 1947 wordt Radio Nederland Wereldomroep opgericht. Die brengt het nieuws naar Nederlanders in het buitenland.

En dan het nieuws op en rond je geboortedag. Een wereld in beroering. Waarin ethiek, veiligheid, privacy, vluchtelingenproblematiek en duurzaamheid centraal staan. Waar Panama Papers openheid bieden over wereldwijde belastingontwijking en namen vrijgeven van brievenbusfirma’s. Waar Nederland een discussie voert over het al dan niet onbeperkt toelaten van Marokkaanse kinderen bij voetbalverenigingen, waar het aftappen van data door inlichtingendiensten in Nederland toeneemt, waar bondskanselier Angela Merkel toestaat dat een komiek in Duitsland vervolgd mag worden voor satire. Waar de aanleg van een stroomsnelweg tussen Doetichem en Wesel zorgt voor twee keer zoveel uitwisseling van energie tussen Duitsland en Nederland. De 8e stroomsnelweg binnen het Duurzaam Europees Energie Systeem. Waar een omgevallen vrachtwagen met appelsap de A2 urenlang blokkeert.

Nou, Joëlle, neem snel maar een plekje in, op oude moeder Aarde die volop zucht en piept. In een snelle wereld vol verandering. Van zoveel smaken, zoveel stijlen, zowel vernieuwend als herhalend. Een wereld almaar kleiner wordend en (voort)vluchtig. Dit tijdsbeeld is bijzonder vertaald in de huidige nummer een notering van de Top 40: I took a pill in Ibiza (SeeB Remix) van Mike Posner. Toeval bestaat niet. Het is een kruising van wegen.

Lieve, lieve Joëlle. Als klein lief rammetje, bomvol vreugd en groeipotentie, laat jij onze wereld mooi glimlachen. Stroom, stroom, stroom maar lekker in het Chinese jaar van de aap. Een aap heeft veel energie, net als jij. 2016 is een spiritueel jaar, waarin alles wat aandacht krijgt groeit. En die groei Joëlle, die wens ik jou in alle opzichten toe.

Liefs van oudoom Mien