07-06-2016

Mannen komen van en voor Venus

Shocking. Mannen komen van Venus. Het is onlangs wetenschappelijk aangetoond. En het komt niet zomaar out of the blue. Nee, zeker niet. Er is jarenlang onderzoek gedaan en nu is het dan eindelijk definitief vastgesteld. Het onderzoek ving aan op 12 juli 1969. In de flower power tijd. Toen vrouwen eindelijk vrouw mochten zijn en mannen man bleven. Dat laatste was niet zo handig achteraf, maar daarover later.

Ik ga niet uitgebreid uitleggen hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden. Dat is allemaal niet zo belangrijk. Het resultaat telt immers, de uitkomst. Zo werkt dat in de wetenschap. Eerst proefondervindelijk onderzoeken en daarna met vette cijfers in onmogelijke grafieken omzetten. C’est ça! Mannen komen van Venus. Wie het onderzoek gedaan heeft is dan weer wel interessant. Ik stel de deelnemers aan het onderzoek even aan u voor.

De onderzoeksleider heet Robbie Leeuwen, een voormalig dompteur uit Circus Renz, die niet toevallig gespecialiseerd was in het trainen van leeuwen. Hij was dompteur in een tijd dat een circus nog een circus mocht zijn, met wilde dieren en zo. Na jarenlange coaching raakte hij uitgekeken op zijn vak en zocht een nieuwe uitdaging. Die vond ie bij een roze olifant. Let wel, een muzikale roze olifant. Puur toeval. De olifant wilde graag beroemd worden en zocht iemand die hem op de kaart kon zetten. Robbie was in zijn studententijd DJ geweest, onder de naam DJ Robbie. Hij had altijd zijn netwerk goed onderhouden en dat kwam nu goed van pas. Zelf vond hij het ook wel leuk om beroemd te worden. Dus gingen ze samen op zoek naar een zangeres met een mooie naam en een prachtig keeltje.

Zo kwam Vera om de hoek kijken. Het derde onderzoekslid van het onderzoeksteam ‘Komen mannen van Venus’. De olifant en Vera wisten eigenlijk helemaal niet dat ze onderdeel uitmaakten van een onderzoeksteam. Maar daar had Robbie bewust voor gekozen. ‘The more they know, the less they understand’. Dat was Robbie’s favoriete adagium. En hij wilde graag dat de onderzoeksresultaten voor zichzelf zouden spreken. Dus niet van te voren vastgesteld.

“Vera, veer eens? Wat meer door je knieën ja. Dat is beter voor je stem.” De olifant toeterde op de achtergrond dat het een lieve lust was. Maar het moet gezegd. Het klonk fantastisch. Vera is toch niet zo’n mooie naam, bedacht Robbie ineens. Mariska klinkt veel mooier. Ze waren het gelukkig alle drie eens. En wat voor een naam zouden ze hun bandje nu eens geven? Dat ze zouden gaan optreden stond buiten kijf. Vooral de roze olifant had er erg veel zin in. “Het moet iets schokkends zijn”, sprak Vera … eh … Mariska. “Ja, ja … “, riep de olifant, “iets ‘out of the blue’, rock and roll!” Robbie kreeg meteen een ingeving. “Wat vinden jullie van Shocking Blue?” Beiden stemden unaniem voor.

Om een lang verhaal dan toch maar kort te maken. De rest is geschiedenis. Hun eerste nummer was meteen een wereldhit. ‘Venus’ kwam op nummer één, all over the world. Shocking Blue, de roze olifant, Vera aka Mariska en Robbie hadden het gemaakt. Ze waren beroemd.

Verder onderzoek was niet meer nodig, vond Robbie. Het was nu wel duidelijk dat mannen niet alleen van, maar ook voor Venus komen. Maar dan vooral, van en voor Mariska Venus. En Botticelli dan? Who the fuck is Botticelli? Die had uiteindelijk toch nog gelijk gekregen. Met zijn Milo. Hij wist het al lang. Alle mannen komen van Venus. Maar helaas. Alleen de cijfers tellen. Anno 7 juni 2016 zijn we daar wel achter. Waren mannen nu maar niet alleen man gebleven, dan zag de wereld er veel anders uit.

Inzending schrijfwedstrijd juni 2016 op ColumnX. Op basis van priming een verhaal schrijven. Oftewel associatief schrijven met de 'primer': Mannen komen van Venus.