28-10-2016

Per Abuis

Hij woont in een hutje op de hei, in het bovenste puntje van Zweden. Hij heet Per Abuis. Maar eigenlijk noemt iedereen hem A. Buisman. Want drinken dat Per kan? Alles wat los en vast zit drinkt ie op. Vloeibaar, gas of vast, het maakt Per niet uit. Liters, emmers, tonnen, lust ie ervan. Door de week kan hij zich nog inhouden, maar in het weekend gaat ie helemaal los. Hij drinkt dan zoveel dat bijna heel Lapland onderloopt nadat hij naar het toilet is geweest.

Bent u in het bezit van een goede actuele mobiele kaart, van ANWB, Garmin of TomTom, dat maakt niet uit, dan ziet u Lapland daadwerkelijk onderlopen. Houd de kaart omhoog, want anders wordt deze nat. Per Abuis drinkt het liefst met een klein lepeltje. Dan gaat het drinken niet zo hard. Lepelen kan Per als de beste. Hij heeft een ingenieuze lepeltechniek bedacht waardoor hij het drinken heel lang volhoudt. Op deze wijze verloopt de verzadiging ook heel traag. Eigenlijk verzadigt Per nooit. Hij is immers een volleerde lepelaar.

Maar nu is Per Abuis per abuis zijn ingenieuze lepeltje kwijt geraakt. Tot overmaat van ramp kan hij ook geen overtocht maken. Door het ledigen van zijn volle blaas heeft hij heel Lapland laten onderlopen. En ergens, diep diep in een grote plas is hij zijn lepeltje verloren. Wat nu? Helaas groeit er geen riet in de directe omgeving. Anders had Per wel een rietje gemaakt van riet. Heel even heeft hij overwogen om zijn vrouw in te zetten voor zijn drankgelag. Die heet heel toevallig ook Riet. Maar op Riet kan hij niet bogen, laat staan zuigen. Riet vindt het best wel komisch. En gelukkig kan Per Abuis er ook mee lachen. Beter mee verlegen dan om verlegen. Van drinkgelag naar drankgelach.